Adana’da inşaat sektörünün çok ciddi sorunlar yaşadığını söyleyen Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Murtaza Kılçık, “2012 yılında en az  konut satış artışı Adana’da yaşandı. Bu sektörümüzün yaşadığı sıkıntının büyüklüğünü göstermektedir” diyen Kılçık, ayrıca Adana’da yüzde 70 ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapılardan oluştuğunu söyledi.   

24. Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında Seyhan Oteli’nde düzenlenen ‘İnşaat İşlerinde Vergilendirme ve KDV’deki Son Değişiklikler’ konulu panele konuşmacı olarak katılan AYAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık, Adana’da son yıllarda arsa fiyatlarındaki astronomik artışlar yüzünden yatırımcıların ucuzu konut yapma şansının elinden aldığını belirterek, “Buda konut üretimine darbe vurmuştur” itirafında bulundu.

 

SEKTÖRDE KAYIT DIŞI YOK  

 

İnşaatçıların yaşadığı sıkıntılara çare bulmak için her fırsatı değerlendirdiklerini ifade eden  Kılçık, konut yapan müteahhitlerin yüzde 100’e yakının kayıt altında olduğunu öne sürdü. “Sektörümüzde kayıt dışılık yok diyebileceğimiz kadar azdır” diyen Kılçık,”Çünkü, her binaya ruhsat alırız. Sigortaya gider işyeri numarası alırız. Kaçak işçi çalıştırma şansımız yoktur. Neticede  biz unlu mamul gibi değiliz. Onların ürünü sattıktan sonra o ürün nereye gider bilinmez. İnşaat sektöründe  ise bizim yaptığımız eser ortadadır yıllarca durur alıcısı da içinde oturur. Maliye ne zamana isterse çağırır hesabını görür. Zaten bunun bir çok örnekleri de vardır. Bu açıdan sektörümüz kayıt altında çalışmaktadır. Diğer sektörlere göre, bu konuda biraz imtiyazımız olmalıdır” talebinde bulundu.  

İşçi çalıştırmalarda da sorunlar yaşadıklarını itiraf eden Murtaza Kılçık, kendi işçilerini tarım işçilerini benzetti. Kılçık, “İnşaat sektöründe en uzun çalışan bir işçi 1 yılı buluyor. Bir çoğu da bir kaç ay çalışıp ayrılıyor İşçilerin banka aracılığıyla ödemeleri sorunlu oluyor. Kısa süreli çalıştıkları için banka hesaplarına yatırılmadan bordoları imzalatarak yapmalı. Bunda işçide bizde rahat ederiz” ifadesini kullandı.

 

KAT KARŞILIĞI ANLAŞMALARDA ÇOK CİDDİ SORUNLAR YAŞANABİLİYOR

 

Kat karşılığı yapılan inşaatlarda sıkça önemli sorunlar yaşandığını ileri süren Kılçık, şunları kaydetti:

“Hem arsa sahibi, hem müteahhit, hem de müşteri açısından bu iş bir an önce yasal düzenlemesi yapılarak bir şekilde işlerin yürümesi sağlanmalı. Diyelim ki, arsa sahibiyle yüzde 50’ye 50  anlaşıyoruz. Notere gidiyoruz arsa sahibi bize vekalet veriyor. Ondan sonra milyonluk çok değerli işlere başlıyoruz. Daha sonra arsa sahibi rahatsız olabiliyor, anlaşmadan vazgeçip inşaat yarım kalabiliyor.Veya müteahhit kötü niyetli ise arsa sahibini mağdur edebiliyor. Ya da tüketici mağdur oluyor. Buradaki mağduriyetimiz giderilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalı. Onun için bir an önce bu konularda ciddi yasal düzenlemeler yapılmalı. Bu sektörü kurumsallaşması veya aktif olması açısından çok önemlidir.” Kılçık ayrıca eğitim seviyesi düşük insanlarla çalıştıklarını hatırlatarak bu işçilerin Milli Eğitim tarafından eğitilmeleri gerektiğini vurguladı.

 

CİDDİ DESTEKLERE İHTİYACIMIZ VAR

 

İnşaat sektörünün bir lokomotif olduğunu söyleyen AYAMDER  Başkanı Kılçık, istihdama çok büyük katkıda bulunduklarını belirtti. Kılçık, “İnşaatçılık Türkiye’de özellikle Adanamız da çok önemli vazgeçilmezdir. İllaki ayakta tutmak zorundayız. Ülke ekonomisi bire bir etkiliyoruz” itirafında bulundu. Adana’daki konutların yüzde 70’nin ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılar olduğunu öne süren Kılçık, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu binaları öyle yada böyle yenilememiz lazım. Bu yenilemeyi yapabilmemiz için sektörümüzün ciddi desteklere ihtiyacı var. TOKİ tek başına bu yükün altından kalkamaz. İllaki özel sektör bu konuda destek vermeli. Son 10 yılda yapılan5 milyon yeni konuttan sadece 500 bini TOKİ diğerini 4 milyon 500 konutu ise özel sektörü yapmıştır. 2023’e kadar 20 milyon konut hedefliyorsa, işte burada özel sektörün ne kadar konut yapması gerektiği gayet ortadadır. Bu ülkenin ekonomisi ve geleceği açısından ciddi önem taşımaktadır. Sektörümüz çok iyi analiz edilip konut üretmesi konusunda ciddi destekler almalıdır” dedi.

Adana Vergi dairesi Başkanı Serdar Aksoy’unda ev sahipliği yaptığı panel sonunda Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık’a teşekkür belgesi takdim etti.