Toplantının açılışında konuşan Kozan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Yağan, üyeleri ve yöre çiftçilerini yakından ilgilendiren narenciyenin ürün bazında çiftçiye kilogram başına destekleme primi verilmesine değindi.

Yağan; “Türkiye’de narenciye üretimi takriben 2 milyon 500 bin tondur. Adana ilimiz, ülkemizin narenciye üretimi yapılan en önemli merkezlerin başında yüzde otuzunda fazlasını karşılamaktadır. Kozan bölgesinde ise narenciye ekim alanı 100 bin dekardır. Takribi üretim ise 250 bin ton civarındadır. Yani Türkiye üretiminin yüzde iki gibi bir orana tekabül etmektedir. Borsamızda 2009 yılında tescil edilen narenciye miktarı toplam 4 bin 900 tondur. Kayıt altına giren narenciye miktarı yüzde iki gibi bir orana tekabül etmektedir. Bilindiği üzere, kayıt dışılığın en çok olduğu sektör, tarım sektörüdür” dedi.

Kozan’ın sanayi bakımında fazla yatırım yapılmayan bir ilçe olduğuna değinen Kozan Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Baysal; “Organize sanayi bölgemizde de gerek alt yapıda, gerek su konusunda gerek ise yollarımız konusunda ciddi sorunlarımız var. Sorunlarımız gerekli makamlara iletildi. Organize Sanayi Bölgemizde 78 parsel var ancak bunlardan 57’si tahsis edilmiştir. Bunlardan 7’si faal durumda, 5 adeti hazır halde, 6 adeti inşaat halinde, 17 adeti ise ruhsat işleri ile uğraşır durumda” dedi.

Baysal, “Adana Valimiz Kozan organize sanayi bölgesinin ziyareti sırasında Talimatlar verdiğini ama üzerinden 3 ay geçti talimatlar icraatlar yapılmadı” şeklinde sitem etti.
Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş da Adana Havaalanın Mersin’e kaydırılması konusuna değinerek “Bizler havaalanının taşınmaması için girişimlerde bulunduk fakat siyasi otoriteler tercihinin yapmış, siyasi görüşlerin tercih,i Havaalanımızın Mersin’e gitmesinin istemiyoruz. Yapılacaksa eğer bu havaalanı Adana ile Ceyhan Arasına bir yere yapılmalı” dedi.

Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş; “Kozan Organize Sanayi Bölgesi için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Türkiye artık sanayileşmede yavaş yavaş geriler haline geldi. Cari açıkların artması da bunu gösteriyor. Yinede sanayileşmede en verimli illerin başında Adana geliyor” dedi Özgümüş Bir haber aldık Adana Temsa satılıyor umarız ki Türk firması alır ve ve para Türkiye’de kalır” dedi.

Programa Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Adana Sanayiciler Odası Başkanı Ümit Özgümüş, Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, Ceyhan Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Karagözoğlu, Kozan Ticaret Odası Başkanı Yaşar Çelen ve Kozan Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çetin’in yanı sıra Kozan Ticaret Odası ve Borsa üyeleri katıldı.