Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu (KGK), Global Girişimcilik Haftası kapsamında etkinlik düzenledi. Başarılı kadın girişimcilerin, girişimcilik eğitimi alan öğrencilerle buluşturulduğu toplantının açılışında konuşan Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, ‘iş arayan değil, iş kuran’ öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, İngilizce öğrenmenin önemine dikkat çekti. TOBB Adana KGK Başkanı Esra Özden de dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer almak isteyen Türkiye’nin girişimci sayısını 1.5 milyondan 5 milyona çıkarmak zorunda olduğunu söyledi.

620 KİŞİYE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ
Rektör Prof. Dr. Adem Ersoy toplantıdaki konuşmasında dünyanın en büyük 10 ekonomisine sahip olabilmenin yolunun daha fazla girişimciye sahip olmaktan geçtiğini vurguladı. Adana BTÜ’nün dünyayı iyi tahlil eden, alanında başarılı genç bir akademisyen kadroya sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ersoy, “Üreten, iş yaşamının içerisinde bir üniversiteyiz. Öncelikle Adana ve bölgemizde daha fazla girişimci yetiştirmek için KOSGEB’den İŞKUR’a, meslek odalarımızdan sivil toplum kuruluşlarına işbirliği yapıyoruz. Şu ana kadar 620 kursiyerimizin yararlandığı girişimcilik programımızın yanı sıra girişimcilik yüksek lisans programı açan ender üniversitelerden biri olduk. Okulumuzdan diploma alan öğrencinin iş aramasını değil, iş kurmasını arzu ediyoruz” dedi. 

ARTIK DOLAŞANLAR KAZANIYOR
TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Esra Özden de günümüz dünyasında  ülkelerin topla, tüfekle, asker sayısıyla değil, girişimci sayısıyla gelişme sağlayabildiğine dikkat çekti. Özden, “Artık yer altı madenleri çok olan değil, yer üstünü karış karış dolaşan girişimcisi çok olan ülke kazanıyor. O yüzden Türkiye’nin girişimci sayısını hızla artırmamız gerekiyor. Bugün Türkiye büyüyorsa sadece kamunun değil, girişimcinin yatırımlarıyla büyüyor. 2023 yılında hedeflerini tutturmak isteyen Türkiye, 1 milyon 300 bin olan girişimci sayısını 5 milyona çıkarmak zorunda” diye konuştu.

ADAPTASYON SORUNU YAŞANDI
Adana’nın bir süre duraklama dönemi geçirdiğini, bunun nedeninin girişimci ruhunun kaybedilmesi olduğunu belirten Başkan Özden “Kayseri, Konya, Gaziantep’in yükselişlerine bakın. Bu kentler de petrol mü çıktı? Toprakları birden verimli hale mi geldi? Yükselişlerinin tek sebebi var. Girişimci sayılarını artırdılar. Zengin Adana, serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecinde adaptasyon sıkıntısı yaşadı. Ancak, bu kervanın böyle yürümeyeceği çabuk anlaşıldı. 1990’lı yılların ikinci yarısında yükseliş yeniden başladı. 1980’le 1995 yılları arasındaki kayıp yılların acısını yaşadık. Ama bugün Adana, kaliteli üretimi, dünyanın 150 ülkesine yaptığı ihracatıyla göz dolduruyor” dedi. 

SIÇRAMANIN FORMÜLÜ BELLİ
Adana’nın daha iyi bir noktaya gelebileceğini kaydeden Esra Özden şöyle devam etti: “Formül belli. Girişimci ruhumuzu geliştireceğiz, girişimcimizi artıracağız. Adana’nın var olan imkanlarının başka hiçbir kentte olmadığının da bilincindeyiz. Bu kentin plakasında olduğu gibi ekonomik zenginlikte de bir numara olması çok zor değil. Özellikle iş dünyasının bir diğer yarısı biz kadın girişimciler; projeler üreterek, ekonomi yönetimini, yerel yöneticileri zorlayarak, her şeyden önemlisi güç birliği yaparak bunu başaracağız.”

ŞARTLAR ESKİSİNDEN İYİ
Türkiye’de 15 yıl önceye göre girişimci olabilmenin daha da kolaylaştığına dikkat çeken Özden, son yıllarda KOSGEB ve İŞKUR başta olmak üzere birçok kurumun  girişimciliği teşvik etmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Bu çerçevede kadına daha fazla pozitif ayrımcılığın beklendiğini anlatan Özden, toplantıya katılan girişimci adaylarına da tavsiyelerde bulundu. Toplantıda hazır bulunan İŞKUR Adana Müdürü Haşim Meydan ve KOSGEB Adana Merkez Müdürü Hamit Sucu da kurumlarının girişimcilere sağladığı imkan ve teşviklerle ilgili bilgi verdiler. TOBB Adana Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Aysel Eyüboğlu, İcra Kurulu Üyeleri Meral Sevim ve Esma Yaldız girişimcilik öykülerini kursiyerlerle paylaştı.