TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkanı Esra Özden, Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) gerçekleştirilen ve Yönetim Danışmanı Barış Avcı’nın “Ya Lidersin Ya Gidersin” başlıklı eğitim programının açılışında konuştu. Yaklaşan yerel seçimlere değinen Özden, partilerin aday gösterirken ‘lider’ vasfı taşıyan isimleri tercih etmesi gerektiğini belirtti. 
LİDERLİĞİN ÖLÇÜLERİ BELLİ

Esra Özden, “Seçim sistemimiz belediye başkanımızı seçerken bize çoktan seçmeli bir model sunmuyor. Umarız partilerimiz lider vasıflı adaylar belirler diye dua etmekten başka çaremiz yok. Aslında bir kişinin lider özelliği taşıyıp taşımadığını öğrenmek zor değil. Dürüst mü, hayalleri var mı, vizyon sahibi mi, ilham veriyor mu ve işinde yetenekli mi? Bu soruların tamamına evet diyebileceğimiz adaylar istiyoruz” diye konuştu. 
SİHİRLİ LİDERLİK FORMÜLÜ

Başarılı şirketlerin ve hızlı büyüyen kentlerin liderleriyle anıldığını belirten TOBB KGK Başkanı Özden, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını doğru okumanın, kararlarını iyi tahlil etmenin ve ilkelerini benimsenin en sihirli liderlik formülü olduğunu söyledi. Lider doğulmayacağını ancak edinilecek kazanımlarla her yaştan ve kesimden lider olunabileceğini savunan Özden, iş kadınlarına Atatürk’ün Nutuk’unu kaynak kitap olarak önerdi.

YENİLİKÇİ EKONOMİ DÖNEMİ

ADASO Başkan Yardımcısı Erdoğan Şire de içerisinde bulunulan global ekonominin ölçek değil, hız ve yenilikçi ekonomi olduğunu belirterek, “Burada aktif rol liderlerin. Her alanda çok sayıda liderlere ihtiyacımız var. TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuzu liderlik gibi önemli bir konuda eğitim çalışması yaptıkları için kutluyorum.  ADASO’nun 2 bin 200 üyesi içerisinde kadın girişimci üye temsilinin 47 kişide kalmasını açıkcası beğenmiyoruz. Biz kadın girişimcileri hep yanı başımızda bulmak hatta bizden önde görmek istiyoruz” dedi.

LİDERLİK SONRADAN KAZANILIR

Yönetim Danışmanı Barış Avcı da liderliğin genetik değil sonradan kazanılabilecek bir özellik olduğunu söyledi. Lider adaylarının öncelikle kendisini iyi tanıması gerektiğine dikkat çeken Avcı, “Zayıf ve güçlü yanlarınızı iyi tespit edin. Adaletli olun. İletişim yeteneklerinizi geliştirin. En önemlisi empati kurun ve öğretme heveslisi olun. Bütün bunlar sizi liderliğe taşıyacak en önemli unsurlardır” diye konuştu. ADASO’da gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda iş kadını katıldı.