Çağ Üniversitesi Genç Yatırımcılar Kulubü’nün düzenlediği ‘Ekonomiye Yön Verenler Zirvesi’nde  konuşan Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, genç nüfusun girişimcilik, inovasyon ve markalaşmayla desteklemesi gerektiğini vurguladı. Özden, Türkiye ekonomisinin dünya süper liginde yer aldığını ancak, yıllardır düşme hattında mücadele etmesinin motivasyon kaybına yol açtığını da kaydetti. Türkiye’nin geçen yılki yüzde 4’lük büyümesinin büyük oranda finans sektörü faaliyetleriyle gerçekleştirdiğini söyleyen Özden, “Bu sağlıklı bir model değil. Büyümede finansın katkısı yüzde 10, sanayinin ise yüzde 3,8. Biz üretimin katkısını büyütmeye odaklanmalıyız. Bunun için de daha fazla girişimciye, daha fazla katma değeri yüksek inovasyona ve markalara ihtiyacımız var” diye konuştu.

BİR TEK TAKSİSİ YOK AMA
DEĞERİ 60 MİLYAR DOLAR
Çağ Üniversitesi öğrencilerine bilişim ve iletişimde inovasyonu anlatan Özden, ‘Uber’ örneğini verdi. Telefona yüklenen bir uygulama ile taksi, lüks araç ve tekne kiralanabildiğini, bu yazılımla Uber’in hizmetlerinden dünyanın 315 kentinde yararlanılabildiğini anlatan Özden, “Şu anda bu şirketin değeri 60 milyar doları geçti. Bir tek taksisi olmayan bu şirketin değeri Türkiye’nin neredeyse toplam ihracat rakamının yarısı kadar. Bizim ülkemizde de benzer projeleri hayata geçirecek genç girişimciler var. Önemli olan bu gençlerimizin ticarileşebilecek iş fikirlerinin hayata geçirilmesini sağlamak. GED, Türkiye’de kendi alanında bunu yapmak için kurulan Türkiye’nin ilk STK oldu. Çağ Üniversitesi’nden de genç girişimci adaylarını ve iş fikirlerini bekliyoruz” dedi.

KENDİNİZİ İYİ TANIYIN
Zirvede konuşan Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi A.Ş. Fabrika Direktörü Ergin Turan da deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Ağaç sektöründe faaliyet gösteren şirketlerinin Türkiye ve dünyanın farklı noktalarındaki tesisleriyle 1,2 milyar ciro elde etmeyi başardığını anlatan Turan, “93 ülkeye ihracat yapıyoruz. Her gün 3 bin konutun laminat parkesini üretip gönderiyoruz. Kastamonu Entegre’nin başarısında işini tutkuyla yapanların payı büyük” dedi. Gençlerin gelecekleriyle ilgili planlarını üniversite yıllarında yapmaları gerektiğini anlatan Turan, “Önce kendinizi iyi tanıyın. Neyi iyi yapacağınızı, neyi yapamayacağınızı, neyi yaparken mutlu neyi yaparken mutsuz olduğunuzu tespit edin. Herkesin kara delikleri vardır. Bunların sayısını azaltın. Özgüveniniz olsun. Çok çalışmakla asla zararlı çıkmazsınız. Sevdiğiniz alanı belirledikten sonra ona tutku ile bağlanın” diye konuştu. 

İLGİ BÜYÜKTÜ
Moderatörlüğünü Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim İnan’ın gerçekleştirdiği ‘Ekonomiye Yön Verenler Zirvesi’nde Çağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Başaran, öğretim üyeleri, Çağ Üniversitesi Genç Yatırımcılar Kulübü Başkanı Özge Altındöken ve çok sayıda öğrenci hazır bulundu.