TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Esra Özden, kendi işini kurma hayali kuran genç sayısındaki artışın sevindirici olduğunu ancak, bilgi edinmeden ve tecrübe kazanılmadan gerçekleştirilen girişimlerin hüsranla sonuçlandığını söyledi. Adana Kadın Girişimciler Derneği’nin ‘Girişimcilik Akademisi’ne katılan kursiyerlerle deneyimlerini paylaşan Özden, Türkiye’de işletmelerin yüzde 80’inin 5’inci yılına, yüzde 90’ının da 10’uncu yılına ulaşamadan kapandığını kaydetti.

SEKTÖRÜ İYİ TAHLİL EDİN

Bu rakamların gelişen Türkiye’nin en önemli kaynak kaybı olduğunu belirten Özden, “Girişimci olmak istiyorsanız önce işinizle ilgili tüm bilgileri donanın. Bir işletmede mutlaka tecrübe kazanın. Yer almak istediğiniz sektörün Türkiye ve dünyadaki durumunu iyi tahlil edin. Yeniliklere açık olun ve bir gözünüz sektörünüzle ilgili üniversiteden ilgili bölümde olsun. Bunları yapmadan yola çıkarsanız girişimci değil sadece girişken olursunuz. Başarı girişkenlikle değil, bilinçli girişimcilikle yakalanır” dedi.

MUTLAKA DANIŞIN

Kendisinin İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirip 7 yıl farklı işletmelerde farklı pozisyonlarda görev aldıktan sonra kendi işini kurma girişiminde bulunduğunu anlatan Özden, kursiyerlere önerilerde bulundu. “En iyi bildiğinize inandığınız konularda bile danışın” önerisinde bulunan TOBB Adana KGK Başkanı Esra Özden, “Bilgi birikimi ve tecrübe edindikten sonra koyulduğunuz işte mutlaka bir avukat ve mali müşavire danışarak adım atın. Sadece uzmanlara değil, yanınızda çalıştırdıklarınıza da danışın. Bundan kaybetmez, çok kazanırsınız” diye konuştu.

GİRİŞİMCİYE İHTİYAÇ VAR

Gelişen Adana’da daha fazla girişimciye ihtiyaç duyulacağını anlatan Özden, Adana KAGİD’in Kalkınma Bakanlığı SODES projesiyle gerçekleştirdiği Girişimcilik Akademisi’nin önemine dikkat çekti. Adana KAGİD Başkanı Şebnem Akalın da projeleri kapsamında yaşları 18 ila 40 arasında başta kadınlar olmak üzere girişimci adaylarına işlerine yarayacak her alanda eğitim verildiğini hatırlatarak, “Başarımızı bu kursiyerlerimizin her biri patron olduğunda kutlayacağız. Bu yöndeki çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz” dedi.