Oda Başkanı Mesut Yalı, son günlerde hızla yayılan ve sayıları giderek artan “Sosyete Pazarları” ile “Yöresel Tatlar” pazarlarında, her türlü sebze – meyve ve gıda satışları yapılarak, haksız kazanç elde edildiğini, bunun da kayıt altındaki, devletine vergisini ödeyen, primini yatıran kayıtlı esnaflara zarar verdiğini söyledi.

Başkan Yalı, hiçbir resmi kaydı olmayan ve kayıtlı esnaflarla haksız rekabete giren bu pazarların kaldırılması ile Federasyon Bşakanı Ali Karaca önderliğinde düzenlenen ve ülkenin çeşitli illerinden gelen yüzlerce esnafın katılımı ile Ankara’da yapılan Pazarcı Çalıştayı’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konunun takipçisi olacağı sözünü verdiğini, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin de en kısa zamanda yasal düzenlemeler yaparak bu haksız rekabetin önleneceğini açıkladığını duyurdu.

Yalı, “Kent esnafımızın, Vergi, Hijyen Belgesi, Açma Ruhsatı vs. yasal belgeleri tamamlayarak, yüksek kiralarla tuttukları işyerlerinde geçinmeye çalıştıkları ve çoğu kez siftahsız kapattıkları, artan maliyetler karşısında kredi kartlarına sığındıkları ve ödeme güçlüğü çektikleri hepimizin malumudur.  Bir de üstüne üstlük, hiçbir yasal belgenin aranmadığı çoğunlukla şehir dışından gelerek esnafımızla haksız rekabete giren bu yerlerle ilgili yasal düzenlemelerin yapılması, kayıtlı esnafa az da olsa nefes aldıracaktır”dedi.

Sosyete Pazarları’nın,  Hediyelik Eşya ve Eşantiyon Satışı adı altında Valilik ve İlçe Belediyelerinin oluru ile kurulduğuna da dikkat çeken Başkan Mesut Yalı, “Önerimiz bu pazarların ve yöresel tatlar altında kurulan yerlerin şehir merkezlerine değil fuar alanlarına kurulmasıdır.  Bu vaziyette, hem kent esnafı mağdur olmayacak, hem de fuar alanları işlerlik kazanacaktır. Yasal denetimler daha rahat yapılacaktır. Temennimiz de, Bakanlığımızın sözünü verdiği yasanın bir an evvel çıkarılması ve kayıtlı esnafımızın  rahat nefes almasıdır”şeklinde konuştu.