Seyhan Ziraat Odası'nda toplantı düzenleyen İncefikir, meyve sebzede aracılık faaliyetini yürüten komisyoncuların ortaya çıkan fiyat artışlarının sorumlusu olarak gösterilmesinin doğru olmadığını söyledi. İncefikir, "Yaş sebze ve meyvelerin üreticiden tüketiciye ulaşması genellikle komisyoncular tarafından sağlanıyor. Aracılık faaliyetini yürüten komisyoncular ortaya çıkan fiyat artışlarının sorumlusu olarak gösteriliyor. Toptancı hal kompleksindeki komisyoncularla yapılan görüşmede fiyat artışlarının sebebinin kesinlikle kendilerinin olmadığını belirtiyorlar. Komisyoncularca, teslim alınan malların satış bedelinden kanuni kesintiler dışında başka bir kesinti yapılamadığını, satış bedeli üzerinden alacakları komisyon oranının kanunen yüzde sekiz olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu komisyon bedelin dışında bir gelirlerinin olmadığının bilinmesi gerekiyor."

FİYAT ARTIŞININ SORUMLUSU İKLİM

Hava şartlarının meyve sebze fiyatlarını etkilediğini belirten İncefikir şöyle devam etti:
"Özellikle kış aylarında ortaya çıkan sebze ve meyve fiyatlarındaki fahiş artışlarının mevsimsel olmakta, olumsuz hava koşulları ve don olaylarının ürün fiyatlarını artırmaktadır. Birçok ürünü don vurmasından sonra sebze ve meyve üretimi düşmüş olup bu nedenle fiyatları artırmıştır. Bu konuda Hal Hakem Heyeti olarak Ürünlerin biran önce künye uygulamasına geçmesini, üreticiden tüketiciye kadar aşamalarının takibinin yapılması ile ilgili başta belediyeler olmak üzere tüm ortak paydaşları göreve davet ediyoruz. Ürün fiyatlarının üretim yerindeki fiyatı ile nihai tüketicinin satın aldığı ürünlerin daha sıkı denetlenmesi gerekmektedir. Tüketime sunulan ürünlerin Fiyat Etiketi Yönetmeliği'ne göre fiyat etiketinin olmaması ve bunların takip edilmemesi yerel yöneticilerin üzerlerine düşen görevi yapmadıklarını ortaya koymaktadır. Bu yönetmelikle serbest piyasada oluşan olumsuz rekabetin önlenmesi amaçlanmaktadır."

ARTIŞ TÜM DÜNYADA SÜRÜYOR

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre gıda fiyatlarının tüm dünyada arttığına dikkat çeken İncefikir sözlerini şöyle sürdürdü:

FAO, gıda fiyatlarının yedi aydır aralıksız arttığını açıklayarak, yıllık artışın yüzde 17,2’ye ulaştığı uyarısında bulundu. Türkiye'nin sahip olduğu bitki gen kaynakları, iklim, toprak ve insan kaynağı ile tarımda en avantajlı ülkelerden bir tanesidir. Bu potansiyel iyi değerlendirildiğinde Türkiye kendi kendine yeterli her türlü gıda ürününü üretebilir ve ihracatla önemli döviz girdisi sağlayabilir. Bunun için gerekli çalışmalar yapılarak üretimdeki kalite artırılmalı ve üretilen sebze-meyvenin kalite kriteri ve sınıflandırması yapılmalı. Bunun yanı sıra yurttaşların kaliteli ve ucuz sebze-meyveye ulaşmasının ilk adımı olarak aracılar ortadan kaldırılarak üretici kooperatifleri güçlendirilmeli. Ancak bu şekilde hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyabiliriz"