Güney Reklamcılar Derneği ve Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin birlikte organize ettiği “Şirketler Büyür Kentler Büyür” başlığı adı altında düzenlenen Ulusal Pazarlama İletişimi Kongresi’nde SAMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı, Akıllı Kentler Platformu Başkanı ve Adana Gelir Vergisi Rekortmeni Şekip Karakaya sunum yaptı. HiltoSA’da düzenlenen kongrenin ikinci gününde, salonu dolduran katılımcı ve konuklara  “Şehirler akılla büyük, dönüşür” başlığı adı altında hitap eden Karakaya, şehirleri şirketlerin değil, şirketleri şehirlerin büyüttüğünü söyledi.

ŞEHİR YOKSA ŞİRKET YOKTUR

Şekip Karakaya, “Şirketler şehirleri büyütemez. Şehir yoksa şirket yoktur.  Şehirler şirketleri büyütür. Adana niye şirket büyütemiyor? İstanbul niye çok şirket büyütüyor?  Çünkü İstanbul’un altyapısı, iletişim olanakları , sermayesi, eğitimli insan gücü, ulaşımda sunduğu olanaklar ve çok sayıda daha neden şirketleri büyütüyor. Büyük şirketlerin hepsi Kapitalist sistem içinde evrenseldir. Parayı nerede  kazanıyorsa, üretimi nerede rahat yapabiliyorsa onun peşinden koşar. ‘Ben buralıyım, bu şehirde devam edeyim, şehri büyüteyim’ dediğimde gerçeklikle örtüşmez, yok böyle bir şey. Şirketler şehirleri büyütemez. Şehirler şirketleri büyütür ve onları kalıcı yapar” dedi.

ENVANTERİZE EDİLMEYEN KENT İYİ YÖNETİLEMEZ

Şehirlerin akılla gelişip, dönüşeceğini belirten Karakaya şöyle konuştu:  “Dünyanın en akıllı kenti son yıllarda yapılan araştırmalara göre Viyana’dır. Viyana bilgiyle yönetiliyor. İnsan Geri dönüşlerine göre hareket ediliyor. Türkiye’nin holding gibi yönetilmesi gereken şehirleri var. Envanter tutulmayan holding olmayacağı gibi, envanterize edilmeyen şehirlerin de iyi yönetilmesi mümkün değil. Türkiye’de kentlerle ilgili atılacak ilk adım kentleri envanterize etmektir. Bir kentle ilgili A’den Z’ye envanter yoksa, envanter eksikse bir belediye başkanının o kenti yönetmesi mümkün değildir.”

YENİ YASA, CAN KURTARMA YASASIDIR

İletişim, bilişim, pazarlama gibi kavramların hepsinin şehir varsa büyüyüp gelişebilecek kavramlar olduğuna dikkat çeken Karakaya, kentsel dönüşüm konusuna da değindi. Van Depreminin ardından, Türkiye’de Cumhuriyet tarihinin en önemli yasalarından birinin çıkarıldığını anlatan Karakaya, “Türkiye’de kentsel dönüşüm gerçekleştirilmesi, depremlerde yaşanan acıların tekrar etmemesi ve canların yıkılan binaların altında kalmaması için 400 Milyar avroluk kaynak ayrıldı. Bu bir can kurtarma yasasıdır” diye konuştu.

Karakaya konuşmasının son bölümünde Adana’da kentsel dönüşüm gereken alanlarından birinin fotoğraflarını paylaştı ve akıllı bir dönüşümle buraların ne hale gelebileceğini slayt gösterisiyle aktardı.