Yapılan değerlendirmede, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksinin Mayıs ayında 92 iken, Haziran ayında %0,8 oranında azalarak 91,2 değerine düştüğü ifade edildi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalışın; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini ve “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandığı, gelecek üç aylık dönemde ise “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının arttığı belirtildi. 

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu ve hizmetlere olan talep endekslerinin sırasıyla %5,6 ve %3,3 azalırken, hizmetlere olan talep beklentisi endeksinin ise %5,5 arttığı bildirildi.

Perakende ticaret sektöründe iyimserlik düşüşte

TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksinin Haziran ayında %2,8 oranında azalarak 94,4 değerine gerilediği bildirildi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüşün; son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını ve “mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandığı, gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının ise arttığı belirtildi.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve mevcut mal stok seviyesi endekslerinin sırasıyla %9,3 ve %3,1 azalırken, iş hacmi-satışlar beklentisi endeksinin %3,4 arttığı bildirildi.

İnşaat sektörü güven endeksi 75,3 oldu

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksinin bir önceki ayda 77,2 iken, Haziran ayında %2,4 oranında azalarak 75,3 değerine düştüğü bildirildi. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu azalışın;  “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandığına dikkat çekildi.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endekslerinin sırasıyla %5,1 ve %0,4 azaldığı bildirildi.