Adana ESOB’a bağlı,  Kantinciler ve Sabit Simitçiler Esnaf Odası Başkan Ahmet Tunç, 3 yıl önce yapılan zamla 0.50 kuruşa çıkarılan simit fiyatlarının, artan maliyetler nedeniyle bugün 0.75 kuruşa çıkarıldığını bildirdi.

 

Başkan Tunç, 2010 yılı ile 2013 yılı maliyetlerini de kıyaslarken, 3 yıl önce 50 kg unun 45 lira, bugün 63 lira, 18 kg ayçiçeği yağının 42 lira, bugün 70 lira, 50 kg şekerin 86 lira, bugün 120 lira, susamın kg fiyatının 3.45 liradan, 6.50 liraya, mayanın koli fiyatının 12 liradan, 40 liraya yükseldiğini, ayrıca akaryakıt, işçilik, kira maliyetleri ve vergilerin de büyük oranda yükseldiğine işaret ederek, “Artan maliyetler nedeniyle, ülkemizin birçok şehrinde simide aylar önce zam yapılmıştı. Zaten, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi şehirlerde simit 1 liradan satılıyor. Adana’da 3 yıl sonra zam yapıyoruz. Yeni fiyatlar da Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak. Vatandaşlarımızın bizi anlayışla karşılayacağına inanıyoruz”dedi.

 

Tunç, ayrıca simit fiyatlarındaki artışı fırsat bilerek, merdiven altında ucuz ve kalitesiz üretim yaparak, halkın sağlığıyla oynamaya çalışan ve haksız rekabet yapacak işyeri ve satıcılara karşı, vatandaşların Alo 174 hattını arayarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı birimlere ihbarda bulunmalarını istedi. Tunç, yeni süreçte, devletin ilgili kurumlarıyla birlikte kendilerinin de simit üretimi ve satışı yapan yerleri daha sık denetleyerek, üretim kalitesi, gramaj ve sağlığa uygunluk yapısına uyulup, uyulmadığını kontrol edeceklerini, kanunlara uymayanlara gereken cezaların verileceğini duyurdu.