Ülkemizde 2008’den buyana kutlanan “Sosyal Güvenlik Haftası”’nın bu yıl da 14- 20 Mayıs tarihlerinde kutlanacağını bildiren İl Müdürü Gerçek, Atatürk Parkı’nda bugün sabah düzenlenen törende TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Adana ESOB ve Adana Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kazım Barışık ve kurum üst düzey yöneticilerinin de katıldığı törende, Atatürk Anıtı’na çelenk konulup, toplu halde saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşımızı okudular.

 

İl Müdürü Gerçek, daha sonra makamında yapılan kahvaltılı basın toplantısında haftayla ilgili bilgi verirken, kutlamaların amacının Sosyal Güvenlik Kurumunu paydaşlarına tanıtmak, Sosyal Güvenlik Reformunu anlatmak, vatandaşlarımızı yeni yasa ile ortaya çıkan hak ve yükümlülükler konusunda bilgilendirmek ve toplumda Sosyal Güvenlik bilinci oluşmasını sağlamak olduğunu söyledi.

 Yapılan Sosyal Güvenlik Reformu’nun ülkemizin gerçekleştirdiği en büyük reformlardan biri olduğunun gün geçtikçe daha iyi anlaşıldığını,  SGK’nın bünyesinde bulunan 25 bin personeli ile 18 milyon aktif sigortalısı, 37 milyon pasif sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerle beraber 65 milyon kişinin, yani nüfusun yüzde 95’ıne hizmet ettiğine dikkat çeken Gerçek, “Reform ile birlikte hepimizin vizyonu genişlemiş ufkumuz açılmıştır. Sosyal Güvenlik sisteminin sürdürebilirliğinin sağlanması daha mutlu ve güvenli gelecek ortamı sağlayacağını hepimiz bilmekteyiz. Kurumumuzun sunduğu hizmetlerin kalitesini arttırıp vatandaş memnuniyetini kazanmak ve bilgi işlem teknolojilerini en üst düzeyde kullanarak projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz. Tüm vatandaşlarımızı sosyal ve fiziksel güvence kapsamına almış bulunmaktayız. Sağlıktan yararlanmak için daha önce 60,90,120,240 gün prim ödeme şartı varken sigortalılar 30 gün prim ödedikten sonra Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilir hale gelmişlerdir. Daha önce 1 gün borcu olan sigortalılar sağlıktan yararlanamazken, 60 günden fazla borcu olmadığı sürece sağlıktan yararlanır hale getirilmiştir”dedi.

Adana ilçelerinden Ceyhan, Kozan ve Feke’de faaliyet gösteren Merkez Müdürlükleri’nde sigortalılara yönelik her türlü yerinde hizmet verilebildiğini, nüfusu 2 milyon108 bin 805 kişiye ulaşan Adana ili ve ilçelerine bağlı 395 bin 490 aktif sigortalı 269 bin 395 pasif sigortalı ve bunlara bağlı 1 milyon 111 bin 646 bakmakla yükümlü olunan kişi ve 44 bin 492 muhtaç aylığı alan (2022 sayılı kanun) olarak toplam da 2 milyon 090 bin 851 kişinin Sosyal Güvenlik kapsamında olduğunu da ifade eden Gerçek, kalan 17 bin 954 kişinin de kimi haklarının kurumu,  kimi haklarının  da kendi kanunlarına tabi yasa kapsamında kayıt altında bulunduğunu kaydederek şöyle dedi:    
“Tüm kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi alış verişi yapılarak, ALO 170 bilgi şikayet ve ihbar hattımıza gelen bilgilerle kayıt dışı mücadele ile çalışmalarımız devam etmektedir.  İşverenlerimiz kayıt dışı ile mücadele de bizim tespitlerimize mahal vermeden bildirimlerini yaparlarsa hem kendileri hem de çalışanları mağdur olmayacaktır. Böylelikle devletimizce sağlanan prim oranlarında işveren hissesine düşen yüzde 15’e varan 5 puanlık indirimlerden yararlanma imkânı gibi durumlardan da yararlanacaklardır. Adana SG İl Müdürlüğü olarak açtığımız www.sgkadana.gov.tr adresinden bakıldığında da biz işverenlerimize pozitif ayrımcılık yaparak işveren yükümlülüklerini tam yerine getiren borcu olmayan tüm işverenlerimizi yayınlamış bulunmaktayız. Ayrıca Internet sitemizde işveren ve sigortalılarımızı tüm sorularının cevaplarını bulabileceği imkânları sağlamış bulunmaktayız. Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri içerisinde işveren yükümlülüklerini tam olarak yerine getiren Adana ilimizin en çok prim ödeyen ilk 10 işverenimize ödül verilecektir”                                                                                        

SGK İl Müdürü Muhammet Gerçek, toplantıda kademeli olarak tüm sektörlerde denetimlerini yapacaklarını,  şu süreçte de sigortasız kapıcı çalıştıran 20 dairelik apartmanlara yönelik çalıştıklarını anlatırken, “Adana’da benzer durumda 3 bin 200 apartman tespit ettik, ancak bize kayıtlı kapıcı sayısı 216. Biz ceza yazmak istemiyoruz. Aynı şekilde Adana Barosu’na kayıtlı avukat sayısı 2 bin 500 iken yanlarında işçi çalıştıran avukat sayısı 513 gözüküyor.  Muhasebeciler de benzer durumlar var. Daha önce doktorları, fırınları, mobilyacılar, dolmuş taksileri de benzer şekilde denetledik. Uyarılarımızı yaptık, uymayanlara cezalarını kestik. Ama biz ceza yanlısı değiliz. Sorumlu ve yetkililerin uyarılarımızı dikkate almasını istiyoruz”şeklinde konuştu.

Toplantı sonrası SGK İl Müdürü Gerçek ile personeli, Kızılay Seyhan Şube Müdürü Eyüp Azan’ın nezaret ettiği, sağlık ekiplerine kan bağışında bulundular.