2019 - 2020 eğitim-öğretim dönemine sayılı günler kala aileleri, okul alışverişi telaşı sararken Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, öğrenci velileriniucuz fiyatla satışa sunulan, sağlıksız, kalitesiz ve çocukların sağlığını tehdit eden kırtasiye malzemelerinden uzak durmaya çağırdı. Kitap, kalem, defter, silgi, çanta, boya gibi kırtasiye ürünlerinin öğrencilerin en çok kullandığı ve sürekli temas ettiği malzemeler olduğunu hatırlatan Birlik Başkanı Nihat Sözütek, bunların cilde ve sağlığa zarar vermemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Merdiven altı üretim olarak tabir edilen, ucuz ancak kalitesiz kırtasiye malzemelerinin sağlık açısından ciddi tehdit oluşturduğuna dikkati çeken Başkan Sözütek, "Alacağınız kırtasiye malzemesinin mutlaka markasına bakın. Markasız ürün alarak çocuğunuzun hayatını riske atmayın" dedi.

"SÜSLERİNE ALDANMAYIN"

Rengarenk ve süslü püslü  ürünlerin dış görüntüsüne kanılmaması gerektiğini belirten Başkan Sözütek, "Kalitesiz, nerede ve ne şekilde üretildiğini bilmediğimiz ürünlerde kullanılan kimyasal maddelerin kanserojen etkisi olabilir. Kullanılan kimyasallar çocuklarımızda sağlık sorunlarına veya cilt hastalıklarına sebep olabilir. Bu nedenle velilerimiz okul alışverişini mutlak suretle işin ehli olan kırtasiyecilerden yapmalıdır. Kırtasiyeci esnafımızda satılan ürünler hem kaliteli hem de denetim ve kontrolü yapılmış güvenli ürünlerdir. Ayrıca velilerimiz, ucuz kırtasiye satışı yapan alışveriş merkezleri ve marketlerin kampanyalarına da aldanmasınlar.Unutmayalım ki alışveriş merkezlerindeki ucuz ve sağlıksız kırtasiye ürünleri de çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir" diye konuştu.

Okul alışverişinde öncelikle yerli üretim kırtasiye ürünlerinin tercih edilmesini isteyen Başkan Sözütek, ithal kırtasiye malzemesi alacak velilere ise, ürünün menşeine, markasına mutlaka bakmalarını, CE ve TSE uluslararası standart işaretlerine sahip olmayan ürünleri almamaları önerisinde bulundu.

Yetkili kurumları sağlıksız kırtasiye malzemelerinin üretim ve satışını yapan şahıslara yönelik denetim görevlerini yerine getirmeye çağıran Başkan Sözütek, okul alışverişine çıkacak velilerden ise bu tür şahıslarla karşılaşmaları halinde ilgili kurumlara müracaatta bulunmalarını  istedi.