İş Kadınları Derneği’nin (İŞKAD) Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programı Merkezi tarafından desteklenen “Geleceğin Lider Kadınları-Ulusal Genç Kadın Girişimciliği” zirvesi kapsamında Türkiye’nin 81 kentinden Adana’ya gelen genç girişimci kadınlar Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça’nın sunumundan büyük keyif aldı. Adana Anemon Otel’de yoğun atölye çalışmaları ve proje tanıtımı ile dikkat çeken genç girişimciler ve lider kadın adayları Onatça’nın interaktif toplantısında güncel konularla ilgili görüş alışverişinde bulundu.
İŞKAD Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen’in Türkiye’de kadınların daha etkin olabilmesi, girişimci ve lider kadın yetişmesi için gösterdiği çabayı takdir ettiğini kaydeden Süleyman Onatça, girişimci genç kadınların hayatta ne istediğini bilen bir kimlikle mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
TÜRKONFED’in kadın istihdamına yönelik hazırladığı raporla yetkililerin dikkatini çektiğini anımsatan Süleyman Onatça, “TÜRKONFED, ekonomik hedeflerin yanı sıra demokratikleşmeyi de esas alıyor. Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasındaki yerini alabilmesi için kadınlarımızın iş gücüne daha fazla katılımının sağlanması gerekiyor. Kadının işgücüne katılım sorunu önümüzdeki en büyük engellerden biridir” dedi.
Genç girişimci ve lider adaylarına kendi yaşamından kesitler sunan, hem güldüren hem de düşündüren Onatça, “Oyunun kurallarını değiştiremiyorsanız mevcut kurallar içinden en iyisini yapmalısınız” diye konuştu.
ONATÇA’DAN ALTIN ÖĞÜTLER
Genç girişimcilerin çok zengin olmak yerine başarıyı yakalaması gerektiğini anımsatan TÜRKONFED Başkanı Onatça, şunları söyledi:
“Engellere karşı cesur olun, mücadele edin. Çok zengin olmak yerine başarılı olun. Böylelikle paranın kendiliğinden geleceğini göreceksiniz. En iyi insan topluma yararlı olan insandır. Arkadaşınızı iyi seçin. Birey olarak çok önemli bir insan olduğunuzu hissedin. İş yaşamında başarıyı yakaladıktan sonra sivil toplum örgütlerinde, sosyal derneklerde yer alın ve topluma faydalı olmaya çalışın. Kendinize ve başarılı olacağınıza inanın. Babanız size çok para bırakabilir ancak önemli olan bu parayı yönetebilmektir. Unutmayın ki; rüzgar, zirvede çok sert eser. Girişimcilik ve inovasyonun gücüne inanarak hareket edin. Kendinize hedef belirleyin.”
Sunumunda liderliğin kurallarını da anlatan Onatça, “Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız başlayamazsınız. Başlayamazsanız bitiremezsiniz, başarılı olamazsınız. Yeniliğe ve değişime kucak açın. Değişimden korkmayın. Değişimi yönetin, eğitim ve bilgiye açık olun. Pozitif bir kişiliğe sahip olun. Hayata daima iyimser bakın. Herkesin iyi tarafını görmeye çalışın” diye konuştu.
İŞKAD’ın, Adana’daki genç kadınları henüz yolun başındayken Türkiye’ye örnek olacak bir kararlılıkla girişimci yapmaya gayret ettiğini ifade eden Onatça, Av. Elif Doğan Türkmen ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür etti.

AV. TÜRKMEN: “ELİMİZ HEP TAŞIN ALTINDA OLACAK”
İŞKAD Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen ise Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü konumundaki TÜRKONFED Başkanı’nın Adanalı olmasından duyduğu onuru paylaştı. Süleyman Onatça’ya genç girişimci kadınlara gösterdiği ilgi için teşekkür eden Av. Türkmen, “İŞKAD olarak kadınların her alanda etkin olması için var gücümüzle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tüm Türkiye’de, ekonomik, siyasal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda kadın adına daha çok yer verilmesi için elimizi taşın altından çıkarmayacağız” diye konuştu.
Toplantıya, ÇUKUROVA SİFED ve ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, AGİAD Başkanı Tmer Gülcan, CHP Kadın Kolları MYK Üyeleri Nurlu Erkan ve Fatma Köse, İŞKAD Yönetim Kurulu Üyeleri Sema Soykan, Belgin Özçelik, Demet Nazik, Canan Onatça Dolmuş, İŞKAD Üyesi ve Proje Koordinatörü Esin Parlak, İŞKAD üyesi ve ADSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Sıdıka Uğurlugüngör ile Türkiye’nin değişik bölgelerinden İŞKAD zirvesi için Adana’ya gelen 91 genç girişimci kadın katıldı.