Tarıma dayalı sanayi hamlesini 1950'li yıllarda başlatan Adana'nın  ciddi bir altyapıya sahip olduğu, önümüzdeki süreçte de bu hamlenin hız kazanarak devam edeceği vurgulandı. ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, ekonominin düzlüğe çıkması için genç girişimcilere çağrıda bulunarak kapılarının herkese açık olduğunu söyledi.

Adana'nın "Bakanımız yok"mazeretinden kurtulduğunu da ifade eden Sürenkök, "Umuyoruz ki kentin kaderi değişecek. Adana'da yaşama standardı yükselecek. Ekonomisi, turizmi daha da gelişecek. Adana geçmişteki istihdam olanağına kavuşarak yüksek katma değer sağlayacak. Bunun için  yeni yatırımlara ihtiyaç var" dedi. 

Ceyhan Enerji Bölgesinin Adana'ya dolayısıyla Çukurova'ya ciddi katkı sağlayacağını belirten Sadi Sürenkök, buranın Türkiye’de en büyük enerjinin üretildiği  odak nokta olacağını kaydetti.  Sürenkök, yörede kamulaştırma çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını, Ceyhan'ın Adana'nın can simidi olacağının altını çizdi.

"Başbakan'ın 2023 için bir hedefi var, bunun için bizim de çok çalışmamız gerekiyor. Bunu da başaracak güç ve imkana sahip durumdayız. Çünkü, Adana’da yakın zamanda otomotiv endüstrisi kurulursa şaşırmayın. Kentte kimya ve yan sanayi gelişecek, 2023'te  Çukurova İstanbul’dan sonra ikinci metropol Bölge olacak".

 

 Tarıma dayalı sanayi hamlesini 1950'li yıllarda başlatan Adana'nın ciddi bir altyapıya sahip olduğu, önümüzdeki süreçte de bu hamlenin hız kazanarak devam edeceği vurgulandı. 

Kentte sanayi hamlesinin daha da ivme kazanması amacıyla ciddi projelerin uygulandığı belirtildi. 

YATIRIM YAPIN KARLI ÇIKIN

 Egemen'e değerlendirmelerde bulunan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, kentin ekonomisinin daha da düzlüğe çıkması için genç girişimcilere yatırama yönelmeleri çağrısında bulundu. Sürenkök, "Adana yatırım için en cazip kent. Gelin yeni işletmeler için yatırım yapın, karlı çıkın" dedi.

BAKAN YOK MAZERETİ 

Adana'nın "Bakanımız yok"mazeretinden kurtulduğunu da ifade eden Sürenkök, "Umuyoruz ki kentin kaderi değişecek. Adana'da yaşama standardı yükselecek. Ekonomisi, turizmi daha da gelişecek. Adana geçmişteki istihdam olanağına kavuşarak yüksek katma değer sağlayacak. Bunun için  yeni yatırımlara ihtiyaç var" dedi. 

CEYHAN ENERJİ KORİDORU

Ceyhan Enerji Bölgesinin Adana'ya dolayısıyla Çukurova'ya ciddi katkı sağlayacağını belirten Sadi Sürenkök, buranın Türkiye’de en büyük enerjinin üretildiği  odak nokta olacağını kaydetti.  Sürenkök, yörede kamulaştırma çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını, Ceyhan'ın Adana'nın can simidi olacağının altını çizdi.

YATIRIM İKLİMİ

Kent dinamiklerinin güçbirliği yapması gerektiğine di dikkat çeken Sürenkök, bu konuda da ciddi çalışmalar yapıldığını aktardı. Sadi Sürenkök, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan böyle Adana'nın şekli, kaderi, ışığı, yaşama standardı değişecek. Artık değişmek zorunda. Geçmişte Adana nın tek eksiği olarak terennüm edilen 'Bakanımız yok' mazereti de kalmadı artık. Şimdi sıra elbirliği içerisinde hareket zamanı. Kenk dinamiklerinin güçlerini birleştirerek Adana'ya yeni yatırım iklimini başlatmalı"

ADANA, TÜRKİYE'Nİ

MERKEZİ OLACAK 

Ceyhan Enerji Bölgesi'nin Türkiye’de kurulacak en büyük yatırımın fitilini ateşleyeceğini anlatan ADASO Başkanı Sürenkök, şöyle konuştu:

"Yatırım için bir yer ayrıldı 13 bin dönüm ve genişleme durumuyla beraber 130 bin dönümlük bir yer. Burayla ilgili içinde kurulacak rafineler, tersaneler ve oradaki enerji üretim tesisleriyle beraber  bölge olarak enerji havzası oluşacak. Yani Türkiye’de en büyük enerjinin üretildiği yer olacak. Burada yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi.  Kamulaştırma çalışmaları bitmek üzere, bitişiyle beraber çok iyi şeyler olacak. Adana'nın şekli kaderi, ışığı, yaşama standardı değişecek  Adana Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri haline gelecek".

KENT EKONOMİSİ YENİ  

PROJELERLE BÜYÜYECEK

ADASO olarak Uzmanlaşş Meslek Edindirme Merkezi (UMEM) Projesiyle istihdama ve müteşebbislere önemli katkılar sunduklarını belirten Sürenkök, "Bünyemizde kurduğumuz KOSGEP  Merkezi ile Sanayi temsilcilerinin kredi imkanlarına kefil olma dahil tüm bankacılık – kredi işlemlerinde ayrıcalıkların önünü açmış bulunmaktayız" dedi.

MÜZE TALEBİ

Sürenkök, "Adana Sanayi Odası’nın bir müzesi olsun ve herkes ilk kullandığı makinaları getirip burada sergilensin istiyoruz. Bununla ilgili olarak Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ve Bakanlık nezdinde önemli adımlar attık. Yakında sonuçlarını alacağız" ifadesini kullandı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN 2023 

HEDEFİNİ TUTTURACAĞIZ

Ülkemizde yaşanan krizlerden dolayı Adana sanayisinin bir dönem dip yaptığını anlatan Oda Başkanı Sürenkök,  "Özellikle kapasite kullanım oranlarını, sanayinin elektrik kullanımından da ölçüyoruz. Özellikle Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde tüketilen elektriğe de bakıyoruz. 2008 krizinden sonra kapasite kullanım oranı yüzde 45’lere düşştü ama şimdi çok iyi yerlerdeyiz. Fakat bu yeterli mi? Değil… Çünkü Başbakan'ın 2023 için bir hedefi var bunun için bizim de çok çalışmamız gerekiyor.Bunu da başaracak güç ve imkana sahip durumdayız" diye konuştu. 

KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK

Ülkenin ihtiyacı olan konularda mutlaka yeni yatırımların yapılması gerektiğine vurgu yapan Sürenkök, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda da devletin, KOSGEB’in ya da belirli kurumların çok büyük destekleri ve hibeleri var. Bu konuyla ilgili Sanayi Odalarına ve diğer Odalara da gittikleri zaman yeterli bilgi ve desteği alacaklardır. Kapımız sonuna kadar açık ve istedikleri konular da bilgi birikimlerimizle yardımcı olmaya her zaman hazırız, yeter ki gereken çabayı göstersinler biz her zaman yanlarındayız. Özellikle genç girişimcileri görmek en büyük arzumdur.

Adana Sanayisi olarak çok fazla alana dağılmış durumdayız, ama kriz döneminde bunun faydasını görüyoruz. 

Mesela Kahramanmaraş’ta yalnız tekstil var ve tekstil krize girdiğinde kent duruyor. Adana’da sektörler içerisinde Tekstil/Dokuma birinci sırada, kriz öncesinde diğer sanayiler arasındaki oranı  yüzde 32’lerdeydi kriz de  yüzde 24’e düştü ama yine birinci sıradayız, ikinci sırada gıda, 3. Metal ve yan sanayi var. Adana’nın gelişmiş bir sanayi alt yapısı var neticede Türkiye’de sanayileşmenin ilk başladığı yerdir".

OTOMOTİV SEKTÖRÜ

 "İskenderun Demir Çelik Fabrikası'nın yassı mamul üretimine girişmesiyle artık Adana’da yan sanayi de gelişecek" diyen ADASO Başkanı şöyle devam etti:

"Adana’da yakın zamanda otomotiv endüstrisi kurulursa şaşırmayın.  Çünkü bu tip fabrikalar hammaddeye yakın yerlere kurulur. Adana’da da ileride gelişecek sektörler kimya, yan sanayi sektörü olacaktır. Bu konuda 2023 yılına geldiğimizde Çukurova İstanbul’dan sonra kesin ikinci metropol olacaktır".

ODA SEÇİMLERİ

ADASO Başkanı Sürenkök, Mayıs ya da Haziran ayında yapılacak seçimlerde tekrar aday olacağını belirtti. Seçim süreci ve gelişmeleri hakkında ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"ADASO'da 22 olan meslek grubu sayısının NACE kodlaması sonrasında 23'e yükseldi. Odalar demokratik bir yapıya sahip. Seçimler demokratik ortamda gerçekleşecektir. TOBB Yasası gereğince aşamalı olarak yapılan seçimler sonucu, önce meslek komiteleri ve meclis üyeleri, daha sonra Meclis'te başkan ve yönetim kurulu üyeleri belirlenir. Seçim şemamızda aşağıdan yukarıya doğru gelen, aşağıdakilerin üst yönetimi belirlediği, ancak yukarıdakilerin aşağıdakilere etkisinin olmadığı çok demokratik bir yapıya sahibiz".