Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, ülkemizin içerisinde bulunduğu süreçte ekonominin lokomotifi olarak değerlendirilen KOBİ'lerin en büyük sorunlarından birisini finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar ve enflasyonun çok üzerindeki kredi faizlerinin oluşturduğunu söyledi. Bu alandaki sıkıntıların çözümüne yönelik arayışlar ve çalışmalar doğrultusunda “TOBB Nefes Kredisi”nin hayata geçirildiğini kaydeden Atila Menevşe, nakit sıkıntısı yaşayan üyelerine bu önemli kredi imkanından yararlanmaları çağrısında bulundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), T. C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Denizbank A.Ş. arasında imzalanan “TOBB Nefes Kredisi”ne Adana Ticaret Odası’nın 10 milyon lira ile Türkiye’deki Oda ve Borsalar arasında en yüksek desteklerden birisini verdiğini vurgulayan ATO Başkanı Atila Menevşe, “Odamızın yaptığı bu katkı kapsamında anlaşmalı bankalar tarafından, sadece Adana Ticaret Odamızın üyelerine kullandırılmak üzere 100 milyon TL. tutarında bir kaynak yaratılmıştır. Kredi imkanından yararlanmak isteyen KOBİ statüsündeki üyelerimizin, Adana Ticaret Odası’ndan alacakları, “TOBB Nefes Kredisi Başvurusu İçindir” ibareli faaliyet belgesine, banka tarafından istenen diğer evrakları da ekleyerek belirtilen bankaların şubelerine başvurmaları yeterli olacaktır” dedi.

Uzun zamandır finansal kriz yaşayan KOBİ ölçeğindeki üye işletmelerinin, bankaların risk değerlendirmeleri dolayısıyla ihtiyaç duydukları kredilere ulaşma imkanı bulamadıklarından sorunlarla boğuştuklarını anlatan Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yöndeki şikayetlerin artması üzerine Başbakanımızın talimatlarıyla, Hazine destekli KGF kefaletinin devreye girmesinin ardından KOBİ’lerimizin bu proje kapsamındaki kredilerine yüzde 85 kefalet sağlanmış ve ardından ülkemizde TOBB çatısı altındaki 365 Oda ve Borsa da birikimlerini, güçlerini ve kaynaklarını birleştirerek üyelerinin hizmetine sunmuşlardır. Böylece KOBİ’lere 5 milyar lira, eski parayla 5 katrilyon lira kredi verilebilmesi imkanı yaratılmıştır. Odamızın üyelerinden sağladığı birikimleri yine üyelerimize aktarması bakımından son derecede anlamlı bulduğumuz bu fırsatın üyelerimize, ülkemize ve ekonomimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Böylelikle Hükümetimizin kredi faizlerini düşürme politikasına katkı sağlamış olmaktan da mutluyuz. Bu şekilde ülkemizdeki 80 bin KOBİ’ye bankaların günümüzde uyguladıkları yüzde 15 - 18 oranındaki yüksek faiz yerine piyasanın oldukça altındaki faiz oranıyla kredi desteği verilmesi imkanı yaratılmış bulunmaktadır. Brüt faiz oranı aylık yüzde 0,825, yıllık yüzde 9,90 olan, 12 ay vade ve aylık eşit taksitli 100 bin TL. üst limitli TOBB Nefes Kredisi kullandırılması kapsamındaki kredilendirme işlemlerine 12 Aralık 2016 tarihinden itibaren başlanmış bulunmaktadır. Protokol imzalanan bankalar, kredi başvurusunda üyelerimizden masraf olarak 250 TL., Hazine Müsteşarlığı'nın talep edeceği kefalet başvuru bedeli ile komisyon dışında herhangi ücret talep etmeyeceklerdir.”