Vergi borcu yapılandırma sürecinde son haftaya girildiğini, 1 Aralık 2014’te sürenin sona ereceğini ifade eden Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, “Hem tanışmak hem de yapılandırmanın faydalarını anlatmak için tüm kurumları ziyaret ediyoruz. Yapılandırmada son haftaya girdik. Yapılanmadan yararlanma konusunda mükelleflerin acele etmelerini bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Burası borsa burada da söylemekte fayda var; Çiftçi, zirai kesimde faaliyet gösteren mükelleflerimizin, vatandaşlarımızın yararlanması kendilerinin lehine olacaktır. Vatandaşlarımızın bir bölümünün vergi borcu olduğundan haberi bile yok. Bizim hedefimiz bu düzenlemeden haberi olmayan hiç kimsenin kalmamasıdır. Çiftçilerin trafiğe çıkarmadıkları muayene tarihi geçmiş araçları var. Bu araçlara ilişkin cezalarda %5 gecikme faizi uygulanıyor. Ama bu yapılandırmadan yararlanıldığında faiz oranları %1’lere kadar düşüyor. Tüm ilçelerimizi ziyaret etmeye gayret gösterdik. Tufanbeyli’ye kadar gittik. Muhtelif yerlerde konferanslar verdik. Kaymakamlarımızı, belediye başkanlarımızı ziyaret ettik. Ticaret Odaları ve borsalarla görüşerek mükelleflerimizin bu fırsattan yararlanmalarını istiyoruz dedik. Kurumsal mükelleflerin mali müşavirleri, yeminli mali müşavirleri olan bazı firmalar bu düzenlemeden bir şeklide haberdarlar. Özellikle Bulunduğumuz il’de daha faydalı hizmetler yapabilmek için il müdürüymüş gibi çalışıyoruz. İhtilaflı olmayan, kesinleşmiş borcu olan 30 Nisan 2014 öncesindeki tüm vergi borçları bu kanun kapsamından yararlanabiliyor. Trafik cezaları, kredi yurtlar kurumu borçlar var. O anlamda da faydalı bir düzenleme. Borçların büyük kısmı kanun kapsamında yer alıyor” diye konuşan Başkan Tunalı, vergi borçlarının affını öngören yasanın bir daha çıkmayabileceğinde belirtti.

 

VERGİ DAİRELERİ ERKEN ÖDEMEYE %5 İNDİRİM UYGULAMALI

Yönetim Kurulu Üyesi Sabahattin Yumuşak ve Hamit Tezcan ile Genel Sekreter Mustafa Hızlı’nın hazır bulunduğu ziyarette vergi ödemede ilk 500’e giren üyelerinin de olduğunu belirten Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, “Öncelikle bizleri ziyaret etme inceliğini gösterdiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Vergi çok önemli. Son düzenlemeden insanların yararlanmaları için çok gayret gösteriyorsunuz. Ama çok fazla sık borçların yapılandırma kanunu çıkınca mükelleflerde ‘nasılsa bir af çıkar’ diye beklenti oluyor, borcunu yatırmakta imtina edenler olabilir diye düşünüyorum. Vergisini zamanında yatıran mükellefler de mutlaka ödüllendirilmelidir. SGK’da siz borcunuzu gününde ödediğiniz zaman %5 gibi indirim yapıyorlar. Vergi dairelerinde de böyle benzer uygulama olursa tahsilâtın çok daha hızlanacağını düşünüyorum. Bu yöntem ile devlet zarara uğramayacağı gibi gününde vergi borcunu ödeyenler hem avantaj elde edecek hem de devlet hızlı tahsilât yapmış olacak. Bu yapılandırmanın bir daha çıkmama olasılığına bakılınca, bundan sonra mükellefler vergilerini mutlaka zamanında yatırarak sıkıntıya düşmelerini önlemelidirler.” Diye konuştu.

Konuşmaların ardından ATB Başkanı Muammer Çalışkan, ATB’nin 100. Yıl anısına hazırlatılan ‘Çukurova’da Tarımın Tarihi’ kitabını imzalayarak Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı’ya hediye etti.