Mevcut girişimcilerin sadece yüzde 24’lük bölümünün ön lisans ve lisans mezunu olduğuna dikkat çeken Özden, “Bu yapıdan inovatif iş ve katma değeri yüksek üretim çıkarmak zor” dedi.

Global Girişimcilik Haftası dolayısıyla Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öğrencilerine yönelik düzenlenen panelde konuşan Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, çoğunluğu kamuda iş arayan üniversite gençliğiyle 2023 hedeflerinin yakalanamayacağını söyledi. Kendi işini yapmayı hedefleyen üniversiteli genç sayısının artması yönünde çalışma yaptıklarını belirten Özden, girişimci adayı öğrencilerin sorularını yanıtladı.

HÂLÂ YAPILACAK ÇOK İŞ VAR 
Türkiye’de her yıl 25 bin gıda mühendisinin Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girdiğini ancak bunlardan sözleşmeliler de dâhil sadece bin 500’ünün işe yerleştirildiğini hatırlatan Özden, “Gıda mühendisliği bölümünü bitiren arkadaşımın tek ve en önemli hedefi kamuda memur olmak olmamalı. Örneğin, Toroslar’da kendiliğinden yetişen alıç, armut, erik, elma gibi onlarca doğal meyve var. Köylüye bunları toplatıp işleyerek bebek maması haline getirilebilir. Bu meyveler ilaçla, gübreyle tanışmadığı için gelişmiş ülkelerin marketlerinde büyük ilgi görüyor. Açıkçası ben gıda mühendisi olsam kamu yerine kendi bebek maması markamı geliştirir, yanımda onlarca kişi çalıştırmanın hazzını yaşarım” dedi.
İş planı olan üniversite son sınıf veya mezun gençleri mentör, melek yatırımcı ve destek kurumlarıyla bir araya getirerek başarılı girişimler ortaya çıkarmak istediklerini belirten Özden, Türkiye’ye örnek olan GED’ininovatif girişimcilik eğitimleri, inkübasyon merkezi kurma gibi etkinliklere hazırlandığını belirterek gençleri derneğe üye olamaya davet etti.

MİLENYUM GİRİŞİMCİLERİ DAHA ŞANSLI
GED’in ‘WantedBusinessman’ (İş İnsanı Aranıyor) başlıklı ‘Girişimcilik Ekosistemi Buluşmaları’ etkinliğinde konuşan ÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Nakıboğlu da, dünyada yeni dönem girişimcilerin özelliklerini içeren araştırma raporuyla ilgili bilgi verdi. 1977 ila 1996 yılları arasında doğan girişimcilere ‘Milenyum Girişimcileri’ adı verildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Nakıboğlu, “Bu kesim, girişimciliğe 20’li yaşlarda başlıyor. Dolayısıyla erken yol alıyorlar. Ailelerinde eski dönemden daha fazla girişimciler var. Böylece onların yaptığı doğru ya da yanlışlardan esinlenebiliyorlar. Yeni dönemde girişimcilere yönelik ağlar, kurumlar, destekler daha fazla. Dolayısıyla milenyum girişimciler daha şanslı” dedi.

PARA KAZANMAYA DEĞİL FAYDAYA ODAKLANIN
Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan’ın yaptığı panelde konuşan Teknomedikal Genel Müdürü Barış Avcı da 1998 yılında ÇÜ Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra girişimciliğe adım attığını, birkaç farklı sektördeki çabalarının ardından 7 yıldır lazer epilasyon cihazı ürettiklerini ve bunu ihraç ettiklerini söyledi. Kendisinin girişimciliğe başladığı yıldan daha rekabetçi bir ortam olduğuna dikkat çeken Avcı, “İnternetin yaygınlaşmasıyla gördük ki söylenmeyen söz, akla gelmeyen proje neredeyse kalmadı. O yüzden artık iş fikrini eyleme geçirenler kazanıyor. Size önerim, para kazanmaya odaklanmayın. Değer yaratmaya, faydaya odakların. Bunu yaparsanız başarılı olursunuz, para arkasından zaten gelir” diye konuştu.

KATMA DEĞERE ODAKLANMALISINIZ 
ÇÜ Akif Kansu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen panelde konuşan Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen de, Türkiye’nin yeni girişimcilerinin katma değeri yüksek üretime odaklanması gerektiğini söyledi. Adana’nın Kozan ilçesindeki Anavarza Bal tesislerinde kısa süre önce toz bal üretimine geçildiğini anlatan Sezen, “100 kilogram bal değeriyle 5 kilogram toz balın değeri eşit. Artık farklı düşünenlerin, rakibinin yapmadığını yapanların, faydaya odaklananların kazanabileceği bir dünyada yaşıyoruz. Sizlere önerim, hangi alanda girişimde bulunursanız bulunun ama mutlaka farklı olun” ifadelerini kullandı. 
Çok sayıda öğrencinin ilgi gösterdiği ‘Girişimcilik Ekosistemi Buluşmaları’ etkinliğinde ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, GED yöneticileri Aysel Eyüpoğlu ve Tezcan Altınordu da hazır bulundu.