Taşköprü'nün ışıklandırılması ve daha etkin kullanılmasının önemine dikkat çeken İş Kadınları Derneği Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen, başta Taşköprü olmak üzere, Tepebağ Höyüğü ve Anavarza’nın UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ne alınması için İŞKAD olarak gerekli desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

 

TAŞKÖPRÜ ATIL HALE GETİRİLDİ

ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez'in ardından Taşköprü ile ilgili düşüncelerini gazetemize aktaran Av. Türkmen, neredeyse 2 bin yıllık tarihe sahip Taşköprü'nün Adana için tarihi bir değer olmasına rağmen Adana'ya yakışmayacak görüntülere sahne olduğunu vurguladı.

Dünyanın kullanılan en eski köprüsü olma özelliğini taşıyan Taşköprü'nün gerçekleştirilen restorasyonun ardından araç trafiğine kapatılmasına rağmen gündüz işportacıların gece de madde bağımlılarının mekanı haline geldiğini kaydeden Av. Türkmen, "Taşköprü'nün restorasyondan sonra hak ettiği değere kavuşacağı beklenirken şu an tam tersi bir durum sözkonusu. Taşköprü neredeyse atıl hale getirildi. Tarihi köprümüzün kaderine terk edilmemesi gerekiyor. Yerel yönetimlerin konunun üzerinde hassasiyetle durmasını istiyoruz." dedi.

 

“DÜNYA MİRASI OLMALI”

Köprünün tarihi değerinin ortaya çıkarılacak şekilde ışıklandırılmasının Adana'ya ayrı bir hava katacağını belirten Av. Türkmen, bunun Adana'nın tanıtımına büyük katkı sunacağını söyledi.

Tarihi köprü üzerinde çeşitli zamanlarda kültür-sanat etkinliklerinin düzenlenebileceğine işaret eden Av. Türkmen, "Adana'mızın simgesi Taşköprü’nün, önce Adanalıların daha sonra Türkiye'nin ve en sonunda dünyanın ortak mirası olduğu gerçeğiyle hareket etmeliyiz. Buna karşın yaklaşık 2 bin yıllık tarihe sahip olan Taşköprü, UNESCO'nun Dünya Miras Listesi’nde yer almamaktadır. Binlerce yıllık tarihe tanıklık etmiş olan Taşköprü'nün bu listeye alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde, dünyanın ortak kültür mirası olarak tescil edilmesi konusunda etkili bir lobi çalışması yapılması gerektiği yadsınamaz bir gerçektir” diye konuştu.

 

ADANA’DAN HİÇBİR YAPI LİSTEDE YOK

2011 yılı sonu itibariyle UNESCO’nun Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı 936 kültürel ve doğal varlığın bulunduğunu anımsatan Av. Türkmen, Türkiye’nin bu listede 11 varlıkla yer aldığını, 37 alanla da adaylığını devam ettirdiğini ifade etti. Av. Türkmen, “Bu listelerde maalesef ki Adana'dan hiçbir yapı ve alan yok. Taşköprü başta olmak üzere tarihi Tepebağ ve Anavarza'nın da listeye dahil edilmesi için İŞKAD olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız" şeklinde konuştu.

 

DÜNYA MİRASI NEDİR?

Bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için uluslararası önem taşıyan ve bu nedenle takdire ve korunmaya değer doğal oluşumlara, anıtlara ve sitlere “Dünya Mirası” statüsü tanınıyor.

 

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

“Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme”yi kabul eden üye devletlerin UNESCO’ya başvurusuyla başlayan ve Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) uzmanlarının başvuruları değerlendirmesi sonunda tamamlanan bir işlem dizisinden sonra aday varlıklar Dünya Miras Komitesinin kararı doğrultusunda bu statüyü kazanıyor.

 

TÜRKİYE’NİN 11 VARLIĞI DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE

2011 sonu itibariyle dünya genelinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı 936 kültürel ve doğal varlık bulunurken bunların 725 tanesi kültürel, 183 tanesi doğal, 28 tanesi ise karma (kültürel/doğal) varlık olarak yer alıyor. Türkiye, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu altında yürüttüğü çalışmalar sonucunda bugüne kadar UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 11 adet varlığının alınmasısın sağladı. Bu listede, “İstanbul'un Tarihi Alanları, Safranbolu Şehri (Karabük), Hattuşaş (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum), Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta), Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla), Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), Truva Antik Kenti (Çanakkale), Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), Pamukkale-Hierapolis (Denizli), Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir)” yer alıyor.

 

GEÇİCİ LİSTEDE 37 VARLIK BULUNUYOR

UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi imzalayan devletler, Dünya Miras Komitesi’nce belirlenen kriterleri karşılama durumları ile mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri de dikkate alarak listeye kaydedilmesi uygun olan varlıklara ait geçici listelerini UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne iletiyor. Türkiye ilk kez 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne geçici listesini iletirken, bu liste 2000, 2009, 2011 ve 2012 yıllarında güncellendi. Listede 2 karma (kültürel/doğal) ve 35 kültürel olmak üzere toplam 37 adet varlık bulunuyor.

Geçici listede ise, “Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları (Bitlis), Alahan Manastırı (Mersin),

Alanya (Antalya), Afrodisias Antik Kenti (Aydın), Bursa ve Cumalıkızık Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri (Bursa), Diyarbakır Kalesi ve Surları (Diyarbakır), Efes (İzmir), Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri (Şanlıurfa), İshakpaşa Sarayı (Ağrı), Karain Mağarası (Antalya), Konya Selçuklu Başkenti (Konya), Likya Uygarlığı Antik Kentleri (Antalya ve Muğla), Mardin Kültürel Peyzaj Alanı (Mardin), Perge Antik Kenti (Antalya)

Sagalassos Antik Kenti (Burdur), Selçuklu Kervansarayları Denizli-Doğubayazıt Güzergâhı

St. Nicholas Kilisesi (Antalya), St. Paul Kilisesi, St. Paul Kuyusu ve Çevresi (Mersin)

Sümela Manastırı (Trabzon), Beyşehir, Eşrefoğlu Camii (Konya), Hatay, St. Pierre Kilisesi (Hatay), Bergama (İzmir), Göbeklitepe Arkeolojik Alanı (Şanlıurfa), Ani Tarihi Kenti (Kars),

Aizanoi Antik Kenti (Kütahya), Beçin Ortaçağ Kenti (Muğla), Birgi Tarihi Kenti (İzmir), Gordion (Ankara), Hacı Bektaş Veli Külliyesi (Nevşehir), Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı (Muğla), Niğde’nin Tarihi Anıtları (Niğde), Mamure Kalesi (Mersin), Odunpazarı Tarihi Kent Merkezi (Eskişehir), Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi (Gaziantep), Zeugma Arkeolojik Siti (Gaziantep) kültürel olarak; Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı (Antalya) ve Kekova (Antalya)” karma olarak yer alıyor.

ADANA (GÜNAYDIN)- VURAL KÖSE