Adana İş Kadınları Derneği’nin (İŞKAD) Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programı Merkezi tarafından desteklenen  “Geleceğin Kadın Liderleri” projesi kapsamında, “Geleceğin Lider Kadınları-Ulusal Genç Kadın Girişimciliği” zirvesi Adana’da başladı. Zirvenin ilk gününde proje ortakları ile 91 genç girişimci adayı buluştu. İŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen, Türkiye’nin ekonomik gelişmişlik düzeyi açısından Bulgaristan’la birlikte 100. Sıralarda olduğunu, buna karşılık kadının işgücüne katılımı konusunda ise 127. Sırada olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye’de kadının adı neredeyse hiçbir konuda yok. Bu çelişkiyi giderilmesi için sizin gibi lider kadınlara ihtiyacımız var” dedi.

Anemon Otel’deki tanışma toplantısının açış konuşmasını yapan İŞKAD Başkanı Av. Türkmen, İŞKAD yönetimi olarak görev geldikleri günden bu yana kadınların başka ekonomi olmak üzere yaşamın her alanında daha fazla ve etkin yer alması gerektiğini dile getirdi. 

Dünya Ekonomik Forumunun açıkladığı Dünya Cinsiyet Ayrımcılığı Raporu’na göre Türkiye’nin 136 ülke arasında 120. Sırada olduğunu belirten Av. Türkmen, Türkiye’den sonra gelen ülkelerin ise az gelişmiş Gana, Tanzanya, Katar gibi ülkeler olduğuna dikkati çekti.

Kadının iş gücüne katılımı açısından da Türkiye’nin 127. Sırada olduğunu ifade eden Av. Türkmen, “Bu konuda durumumuz çok daha vahim” diye konuştu.

 

Kadınlarını ekonomik yaşamın içine katmayan ülkelerin ekonomik olarak kalkınmasının mümkün olmadığını kaydeden Av.Türkmen, bu gerçekten yıla çıkarak İŞKAD olarak kadınların iş yaşamında daha fazla yer almasına odaklandıklarını bildirdi. İki yıldır yürüttükleri projelerin ve çalışmaların da bu amaca yönelik olduğunu vurgulayan Av. Türkmen, kadınların da durumun çok farkında olmadığını söyledi. BU nedenle kadınların bu konuda aydınlatılması gerektiğini inanarak yola çıktıklarını aktaran Av. Türkmen, “

Adana İşkadınları Derneği olarak bizim bir hedefimiz olmalı diyerek iki yıl önce bu işin adını koyduk ve ‘Hem Adana’da hem Türkiye’de lider kadınlar yetiştireceğiz’ dedik. Çünkü bir toplumun nüfusunun yarısı bir biçimiyle ekonomik yaşamın içinde değilse o toplumun ne ekonomik ne sosyal ne de toplumsal kalkınmasını beklemek mümkün değil. İşte Türkiye tam da o durumda” şeklinde  konuştu.

 Girişimci kadın sayısı oranının yüzde 6 olduğuna dikkati çeken Av. Elif Doğan Türkmen, bu konuda  ciddi bir sorun olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Bizim gibi düşünen arkadaşlarımızla birlikte elimizi taşın altına koyduk ve şu anda sizlerin huzurundayız. Sizin de katkılarınızla Türkiye’de yeni çiçekler açsın ve bu çiçekler çoğalarak hepimizi bambaşka bir noktaya getirsin istiyoruz. Türkiye, ekonomik gelişmişlik düzeyi açısından Bulgaristan’la birlikte 100. sıralarda, buna karşılık kadının işgücüne katılımı konusunda ise 127. Sırada. Burada büyük bir çelişki var. Bu çelişkinin giderilmesi için sizinle birlikte el ele, kol kola geleceğe yürüyerek yüzünü batıya çevirmiş, yarının çağdaş, aydın Türkiye’sini oluşturma anlamında bu işin içindeyiz. İyi ki bugün bizimlesiniz.”

Güney Rotary Kulübü 2013-2014 Dönem Başkanı Osman Yanık ise kadının olmadığı bir yerde hiçbir şey olmayacağını vurguladı. Yanık, “Kadının varlığı hayatı yönlendirir. Ekonomiyi kadın yönlendirir. Siz olmazsanız ekonomi de olmaz” dedi.

Uluslararası Rotary 2430. Bölge 2015-2016 dönem Guvernörü Prof. Dr. Canan Ersöz de kadınların iş yaşamında yer almasının ülke için önemini vurguladı.