Rusya ile yaşanan kriz ve Ortadoğu'da yaşanan savaşlar sonrasında daralan tarımsal ihracatın önünün açılması için farklı bölgelerde alternatif pazarlar bulunması gerektiğini söyleyen İncefikir, "Rusya pazarında güç kaybeden ihracatçı için Çin pazarı önemli bir kazanım olacaktır. 1.5 milyar nüfusa sahip bir pazarda yer almak önemli. Kiraz ile başlayan ihracatın narenciye başta olmak üzere diğer sebze ve meyveleri kapsayarak büyümesini bekliyoruz" dedi. 

CAHİT İNCEFİKİR: BÜYÜK FIRSAT

Çin'in nüfus artışı, hammadde ihtiyacı ve değişen tüketici tercihleri ile tarımsal ihracatta büyük fırsatlar sunduğunu bununda Türk çiftçisi için önemli olduğuna dikkat çeken İncefikir şöyle konuştu: 

"Çin, birçok tarımsal üründe dünyanın en büyük yetişicileri arasında ancak üretim, iç tüketimi karşılamakta yetersiz kalıyor. Soya fasulyesi ve pamuk ithalatta öne çıkarken, tüketici tercihi ve alım gücünün artmasıyla paralel ihracatta artmakta. Yapılacak görüşmeler sonrasında işbirliği konusunda anlaşma sağlanırsa hem üretici hem de ihracatçı önemli bir pazar sağlamış olacak. Çin'in artan tarımsal ithalatını avantaja çevirebiliriz. Bunun için orta ve uzun vadeli tarımsal politikalar geliştirilmelidir. Çiftçilerimiz yeterince örgütlenememelerinden dolayı ürettikleri ürünleri pazarlamada sorunlarla karşılaşmaktadır. Üretim planlaması yapılamadığı için, üreticiler bazı yıllar gereğinden fazla, bazı yıllar ise az üretmekte, ürünün bol olduğu yıllarda ise ürünlerini satamamaktadır."