Adana Ticaret Borsası meclis toplantısına katılan Adana Valisi Mustafa Büyük’ün meclis üyeleri ve borsa personeli ile tek tek tanışmasının ardından Ulusal Hububat Konsey Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sabahattin Yumuşak ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç’in borsanın kuruluşu, işlevliği, fiziki yapısı ve projeleri hakkında Vali Mustafa Büyük’e brifing verdi.

ADANA 1927 YILINDA 14 FABRİKASI OLAN BİR ŞEHİR

“Adana Ticaret Borsasının yüz yıllık birikimi var, tecrübesi var. Birçok çalışmaya katkı sağlayacak konumu, gücü, önderlik edecek itibarı var.” diye konuşmasına başlayan Adana Valisi Mustafa Büyük, “Adana Ticaret Borsası’nda kısa süre önce nöbet değişimi yaşandı. Meclis Başkanı Sabahattin Yumuşak ve Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç’e tekrar başarılar diliyorum. Borsa yakalamış olduğu başarıyı diğer kurumlarla olan uyumlu işbirliği ile daha da arttırma fırsatı yakalamış. Bende kendi adıma bu huzurlu, uyumlu ortamı daha da geliştirmeye, iyileştirmeye elimden geldiğince gayret edeceğim. Adana’nın bereketli toprakları ile yüzyıl önce bile bazı açılardan en gelişmiş şehirlerden biri olduğunu ifade eden Vali Büyük, “Adana, ilk yıllarında ve sonrasında özellikle tarıma dayalı sanayide Türkiye’ye katkısı olan 1927 yılında 14 adet fabrikası olan bir şehir. Tarımdaki gelişim, değişme mutlaka global olarak bakıldığı zaman farklılaşmalar meydana geliyor ama önemi kaybolmuyor. Biz bu alandaki gelişmeleri borsamız kanalı ile iyileştirmeyi sürdürme durumundayız. Borsanın kanuni statüsü, gücü, arkasında bir birliğinin olması her zaman için yaptığı çalışmalara itimat kazandırmakta. Ve sektörler açısından düzenleyici işlemleriyle hem çalışanlarımıza, çiftçimize katkı sağlamakta hem de tüccarımıza çok önemli destekler vererek gelişmeyi tetiklemiş, arttırmış fayda sağlamıştır. İyi bir denge unsurudur. Bu anlamda hem çiftçimize hem de çiftçimizin malını alan insanlara tüccarlara çok önemli hayırlı hizmetler yapmaktadır.”

BORSALAR İTİMAT EDİLEN KURUMLARDIR

ATB’nin çalışmalarında daha iyi bir noktaya gelebilmesi için Borsa Kampüsü yaptıracak olmasının çok önemli bir karar olduğunu da belirten Vali Büyük, “Borsalar eskisi gibi ne gelirse ona aracılık etme durumunda değil, düzenleyici işlemleriyle tarafların haklarını, hukuklarını koruyan, garanti altına alan, teminat altına alan, standartlar oluşturan, niteliği, kaliteyi arttıran özellikleri çok öne çıkıyor. Standardını, kalitesini sağlama, onu kontrol etme, iyileştirme, laboratuarlarıyla ölçme, değerlendirme ve güven ortamında herkesin itimat ettiği bir ortamda bu ticaretin gelişmesini de sağlama görevini de yürütmüş oluyor. Kanunla kurulmuş böyle bir meslek kuruluşu, kamu kurumu niteliğindeki bir kurumu, sektöre ait konularda her zaman çok daha belirleyici, aktif, önder lider olması gerektiği konusu bu alanda yeteri kadar aktiviteyi gerçekleştiremezse, inisiyatifi başka teşebbüslere, kişisel cari veya dernek adı altındaki düzenlemelere kaptırmış olur. Bu tür düzenlemelere mutlaka ihtiyaç var. Ama işin lideri, lokomotifi, kamu güvencesi, asli sorumluluğu olan kamu denetimi altındaki bir kurum Ticaret Borsası’na aittir. Adana’da tarım sektöründe çok önemli çalışmalar yapmak, destek vermek ve Allahın lütfettiği bu kadar güzel ve bereketli coğrafyada daha çok kazanan, daha çok üreten, daha çok mutlu olan toplumla buluşturmak zorundayız. Kurumlar arasında işbirliği olduğu gibi kamu ile meslek ve STK’lar hatta doğrudan vatandaşımız arasında bir ilişki sıkıntısı yaşanmaması lazım. Biz kamu görevlileri vatandaşa hizmet için varız. Devlet vatandaşa hizmet etmek için vardır. En iyi hizmeti vermek için de bütün kurumlar üzerlerine düşen görevi yapmak zorundadır. Bu kadar güçlü geleneği olan, itibarı olan Adana Ticaret Borsası’nın yaptığı güzel hizmetleri şimdiye kadar yaptığı gibi bundan sonra da yapacağına inancım tamdır. Bir işbirliğine her zaman açık olduğumuzu belirtiyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Yumuşak ve Bilgiç tarafından Adana Valisi Mustafa Büyük’e teşekkür edilerek el işi porselen tabak hediye edildi.