Tunalı'nın üzerinde en fazla durduğu konu birçok vatandaşın borcundan haberdar olmaması konusu. Oysa bunu öğrenmek çok kolay. Adana Vergi dairesi'nin resmi sitesine girildiğinde tüm soruların karşılığını bulmam mümkün. Tunalı'nın bir başka uyarısı ise beklentinin aksine kesinle yeni bir yapılandırma yasası çıkmayacağı yönünde. Bu nedenle borcunuzu öğrenmek ve yapılandırma yasasından faydalanmak için elinizi çabuk tutsanız iyi olur.

Yapılandırma konusunda kısa bir süre kaldığını belirten Tunalı, bu son dönemde mükelleflere şu önerilerde bulundu: "Bu sürecin başından beri söylediğim şey şu mükelleflere karşı. Borçlu olup olmadıklarını sorgulamasını istiyoruz mükelleflerden. Borcu olduğunu bilen mükellefler zaten değerlendirmesini yapıyorlar yapılandırmadan yararlanıp yararlanmama konusunda. Finansal açıdan, mali açıdan durumuna bakıp yararlanıp yararlanmama konusundaki kararlarını veriyorlar. O anlamda mükelleflerde yasaya karşı büyük bir ilgi ve yararlanma durumu var. Bu bizler açısından sevindirici. Ama bizim asıl tereddüt ettiğimiz mükellef grubu ya da bunu sadece mükellef olarak düşünmeyelim herhengi bir ticari faaliyeti yoktur ama vatandaş olarak idari para cezalarının bir kısmı da kanun kapsamında yapılandırmadan yararlanabiliyor. En basit örneği trafik para cezaları mesela, öğrenim kredi borçları, kredi yurtlar kurumuna daha önceden yapılan borçlar var üniversite öğrenim esnasında. Vatandaşın borcundan haberdar olmaması konusunda sıkıntı var biraz. Kurumlar vergisi mükellefleri, gelir vergisi mükellefleri beyan esasına tabi olduğu için o mükellefler kendileri beyan etmiş ve borçlarından bir şekilde haberdarlar. Onların yararlanmasını tabi ki arzu ediyoruz o anlamda bilgilendirme yaptığımız kanatındayız".

Vatandaş ya da mükelleflerin borcu olup olmadığını çok kolay bir şekilde öğrenebileceğini belirten Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, "Bunu öğrenmek de çok kolay. internet vergi dairesi sitemiz var. Adana vergi dairesi sayfamıza girdiklerinde burada yaklaşık anasayfada on iki tane banner var. Bu bannerlardan 7 tanesi kanunla alakalı. Bu bannerı hiç değiştirmiyoruz, burada soru işaretleri ile borcunuzu nasıl yapılandıracaksınız bilgi veriyoruz. İnternet üzerinden, vergi dairesi ya da posta ile yapma imkanı var. İnternet üzerinden yapmak istediğinizde tıkladığınızda açılıyor. Hem bilgilendirme ekranı var hem de borç sorgulama ekranı var. Ekran üzerinde T.C kimlik numaranız ve nufüs cüzdanınızın birkaç bilgisiyle borçlarınızı öğrenebilirsiniz. Buradan başvurularnı yapabiliyorlar" diye konuştu. .

Borçları öğrenmenin başka yollları olduğunu da kaydeden Tunalı, "Borçları öğrenmenin bir yolu da 1189 bizim kısa mesaj servisimiz. Bu numaraya da T.C kimlik numarası, seri numarası, sıra numarası gibi birkaç bilgi girdikten sonra borcunuzun olup olmadığı görülebilir. Borcunuz varsa da telefonunuza kısa mesaj olarak geliyor. Vergi dairelerinden her zaman borç sorgulaması yapılabilir. Dolayısıyla bizim esasen bu dönem son düzlükte son haftada önem verdiğimiz konu; mükellefler başvuralarını yapsınlar yapılandırmadan yararlansınlar. Kanunla ilgili olarak da mükelleflerimiz borcu olup olmadığı konusunda bir sorgulama yapsınlar. Mühtemelen 1 Aralık’tan sonra biz daha ziyade şunu yaşayacağız öyle düşünüyorum başkanlık olarak. Borcu olanlar zaten şunu diyecek; “keşke başvursaydım artık yapacak bir şey yok diyecek.” Ama borcu olmayanlar açısından şöyle bir sıkıntı olacak benim borcum varmış bilseydim başvururdum. Dolayısıyla ağırlık verdiğimiz konu bu. Borcunuz var mı yok mu bir sorgulayın sonra da başvurunuzu yapın" dedi. .

Borçları ödeme konusunda getirdiğiniz kolaylıklar var mı?

Borçlarını ödemek isteyenler için her şey hazır. 352 16 04 – 352 17 05 hattından mesai saatleri içerisinde ulaşabilirler. Onun dışında mükelleflerin çok sık sordukları sorular vardı toplantıda. Biz onları derledik topladık yaklaşık 50 soru filandı. 50 soruda soru cevap yaptık buraya bir tane de uygulama örneği koyduk. Soruların üzerine geldiğinizde cevapları aşağıda açılıyor. Kanundan yararalanma başvuru konusunda hem internet sitesi üzerinden hem de personelimiz ciddi bir çalışma yaptı. O anlamda Adana’nın hemen hemen her yerine broşürler dağıtıldı. Arkadaşlarla beraber daha ciddi bir çalışma ya da en azından takip edilebilir bir çalışma yapıldı. Birçok yere broşürleri arkadaşlar götürdü. Onun dışında gelir dairesi başkanlığından mükelleeflerimize Ankara’dan mektuplar gönderiliyor. O mektuplarda özellikle şöyle bir şey var, bu haberdar olmayan mükelleflere yönelik esasında onlar da. Aslında haberdar olmama ihtimali daha yüksek olan mükelleflere mektuplar gönderiliyor. Vergi dairemizde o anlamda ciddi bir yoğunluk oldu.

Bu yapılandırmayı bir daha ele geçirilmeyecek bir fırsat olarak değerlendiren Tunalı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu mükellef açısından da gerçekten büyük bir fırsat. Vergi dairesi açısından da ya da vergi dairesi başkanlıkları açısından da olumlu tarafları var bunun. Bir af yasası değil teknik anlamda vergici olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Borçların asıllarına ve gecikme cezalarına dokunulmuyor, sadece gecikme faizlerinin hesaplandığı faiz oranları değişiyor kabaca. Çünkü normalde bizim gecikme faizlerimiz biraz da içerisinde paranın zaman değeriyle beraber belki biraz da ödemeyi sağlamak açısından caydırıcı bir etkisi var. Bu şartla getirilen faiz oranları biraz daha ekonomik şartları daha uygun daha iyi bir seviyeye indiriyor bir de borcun süresi ne kadar eski ise ödeme durumu da o kadar azalıyor. Yani bizim açımızdan en iyi borç vadesinde ödenen borçtur. Hani bankacılar hep der ya iyi müşteri ödeme yapmayan müşteridir diye, kredisini geciktiren müşteridir diye. Bizim açımızdan öyle bir durum yok yani, çünkü eğer bu ay ödenmesi gerekiyor ve ödenmiyorsa bunun tahsis imkanı çok zorlaşıyor, hatta ilk altı ayda ödenmediğinde bir daha ödenme olasılığı yüzde 50’lere kadar azalıyor. Çünkü her ay KDV ödemesi çıkıyor işte başka ödemelerde örneğin SGK alıyor, artık belirli bir noktadan sonra ödeyemeyecek duruma geliyor. İşte bu durumda yapılandırma çok önemli yeni bir sayfa açabilmek için bu hedefler açısından şart bence. Bir de bu yasanın şöyle bir özelliği var bu yüzden ilçeleri de tek tek dolaştık, Saimbeyli, Kozan, Ceyhan onun dışında Adana merkez ilçeleri. Bu yasanın şöyle bir özelliği var ben bunu çok vurguluyorum, normalde af yasası olmadığı için ödemede kolaylık sağlandığı için bir şekilde düşük tutarlarda, çiftçiler için rahatlık sağladığı söylenebilir. işte İşçi olup ziraai faaliyet ile uğraşan çiftçilerin büyük bir kısmı götürü usulüyle vergilendiriliyor. Bunun belirli masrafları var. Hani onlar için belki rakamlar da önemli, genel oplarak ekonomik yönüne bakıldığı zaman çok ciddi rakamlar değiller, bizim tahsilat rakamları içerisinde de çok bir yer tutmuyor, biz bu yasadan özellikle onların yararlanmasını istiyoruz o yüzden ilçeleri tek tek dolaştık. Belki o borçların tamamı ödense yüzde 2-3 oranında bir azalma olacak. Yani bizi toplamda çok etkilemeyecek ama yaralanacak kişi açısından önemli bir fırsat. O tarz kişiler bu tarz haberlerden, işlemlerden haberdar olmayabiliyorlar. Kanun çıktığı dönemde sürekli hasat zamanı bir şekilde Ekim-Kakım dönemlerinin olduğu bir zamana denk gelirse bir de vergi dairesine gitmesi gelmesi ve diğerleri düşünüldüğünde özellikle kırsal bölgelerde de tarımsal faaliyetlerin yoğun yapıldığı bölgelerde de uygulanması ve bilinmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz".