Türkiye'nin 21 milyon tonluk buğday üretiminin 850 bin tonunu karşılayan Adana'da, mart ayının başında gelen yağış üreticinin yüzünü güldürdü. Bu yıl ekim yapıldıktan bir süre sonra başlayan yağmurun yüz güldüreceğini belirten Cahit İncefikir, "Buğday ve mısır ekildikten sonra yağış hemen olmadı. Ancak perşembe günü gece başlayan yağış üreticiyi sevindirdi. Yağışlar bir süre daha bu şekilde devam ederse buğday ve mısır rekoltesi de iyi olacaktır" dedi.
BUĞDAY İTHAL EDİYORUZ
Türkiye buğday satıcısı ülkeler arasında yer almamakla birlikte, her yıl 4 milyon ton düzeyinde buğday ithal ettiğini de dikkat çekerek şöyle devam etti:
"Buğday üretimi, ülkemizin her bölgesinde yapılmaktadır. Bu nedenle buğday, tarla bitkileri içerisinde ekiliş alanı ve üretim miktarı bakımından ilk sırayı almaktadır. Son 20 yılda buğday ekim alanları 7.5- 9.8 milyon hektar arasında; üretimi ise 17.2 - 22.05 milyon ton arasında değişmiştir. Ülkemizde artan nüfusla birlikte buğday talebi de artmaktadır. Ekmek, bulgur, makarna, irmik, bisküvi, nişasta ve buğdaya dayalı diğer unlu mamuller tüketimi dikkate alındığında buğday tüketimimiz 18 milyon ton düzeyindedir. Dünyada başlıca buğday üreticisi ülkelerin son 10 yıllık verileri incelendiğinde, 1999 yılında 213 milyon hektar olan ekim alanlarının yıllık yüzde 0.5 artış ile 2009 yılında 225 milyon hektara ulaştığı görülür. Bu süre içinde ekim alanlarındaki toplam artış yüzde 5.1 düzeyindedir. Buğday üreten başlıca ülkeler arasında en fazla ekim alanına yüzde 12.6'lık oranla Hindistan sahip iken, bu ülkeyi yüzde 11.81 ile Rusya, yüzde 10.74 ile Çin, yüzde 8.95 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) izlemektedir. Türkiye yaklaşık 8 milyon hektar ekim alanı ile dünya buğday ekim alanlarının yüzde 3.56'sını oluşturmaktadır."