Adana Ticaret Odası (ATO) 19. Grup Otomotiv Meslek Komitesi Başkanı ve Uğur Yaldız Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Yaldız, darbe girişimini, dünyaya örnek olacak bir kenetlenme ve cesaretle önleyen Türkiye’nin, önümüzdeki dönemde ekonomide sorun yaşamayacağına inandığını ve uluslararası bazı kuruluşların yaptığı düşmanlığa rağmen, yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye’de faaliyet göstermekten çekinmeyeceğini düşündüğünü kaydetti.

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için her bölgenin, ilin, kendi içinde büyüme hamlesini hayata geçirmesi gerektiğini belirten Filiz Yaldız, Adana’da ihracatın artırılması, sanayi üretiminin katlanması için ekonomide seferberlik düzeyinde hamleler yapılması gerektiğini söyledi.

GELİŞME İVMESİ BÜYÜMELİ

Yaldız, “Adana’nın yaklaşık 2 milyar dolar olan ihracatının artırılması şart. Bunun için de sanayi üretiminin katlanması, yeni yatırımların gerçekleştirilmesi gerek. Adana zaten bir sanayi ve tarım şehri. Kentimizin, Osmanlı’ya uzanan bir sanayi kültürü var. Cumhuriyetin ilk yıllarında da, İstanbul dışında sanayi faaliyetleri bulunan ilk şehir Adana olmuştur. 1980’li yıllara kadar da Adana Türkiye’de sanayinin lokomotif illeri arasında yer almıştır. Bu yılların ardından gelişme, büyüme ve sanayileşme ivmesi biraz yavaşlayan Adana’da, üretim hareketlerinin yeniden artması ve eskiden olduğu gibi Türkiye’ye bu konuda örnek olması en büyük isteğimiz ve hedefimizdir. Adana’nın bu konuda yetişmiş insan potansiyeli ve üretim altyapısı mevcut” dedi. 

BÜYÜK YATIRIMLARA İHTİYAÇ VAR

Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde yapılması beklenen milyar dolarlık yatırımların hayata geçmesi durumunda, Adana’nın sanayi ve ekonomi anlamında büyük mesafa katedeceğini vurgulayan Filiz Yaldız, “Dünyanın en önemli petrol boru hatlarının buluştuğu ve ham petrolün limanlarda gemilere yüklendiği bir noktada olmanın ayrıcalığından yararlanmalıyız. Petrol boru hatlarının buluştuğu noktada olmak tek başına bir şey ifade etmez. Petrokimya tesislerinin kurulması, üretim yapılması ve ülkeye döviz kazandıran yatırımların bir  an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

BİRLİK BERABERLİK ŞART

Adana’nın limanları, otobanı, sanayi kültürü, tarım gücü, insan kaynağı, turizm potansiyeli ve iklimiyle, geleceğin en önemli kentlerinden biri olma enerjisini içinde barındırdığını ifade eden Filiz Yaldız, şunları söyledi: “Ülkemizde halkın iradesi yönetime hakim olduğu ve demokrasi zarara uğratılmadığı sürece, birlik beraberlik içinde devletin tüm kurumlarının işbirliği yapması durumunda, Adana’da da her türlü sorunun çözülebileceğine yürekten inanıyorum. Adana’da iş dünyasının, devlet kurumlarının, belediyelerin ve diğer dinamiklerin; çatışma ortamından uzak, birbirlerinin gücünü artırarak hareket etmelerinin zamanı gelmiştir.”