ADASO VE İŞKAD üyelerinin katıldığı seminerin açılış konuşmasında ihracat seminerlerine oda olarak çok önem verdiklerini belirten ADASO Genel Sekreteri Bora Kocaman, Adana’nın temel dinamiklerinden birinin ihracat olduğunu düşündüklerini söyledi.
Kocaman, “Adana da bin yüz’ün üzerinde ihracatçımız var. Sadece 150 civarında ihracatçımız yarı yarıya avantajlı Eximbank’ın kredilerini kullanıyor. Bu sayı artmalıdır. Devletin bizlere sunduğu imkan ve birçok destek var. Adana’da bunları yeterince kullanamıyoruz. ADASO olarak çok çalışıyor, bilgilendirmeler yapıyor, iş sahiplerini bir araya getiriyoruz. Yararlanma anlamında umulan yerde değiliz. Dış Ticaret konusunda 50’ye yakın organizasyon yaptık. Bu işi yapacak insanlarımıza dokunduk, dokunmaya devam edeceğiz. 2016 yılını 1.630 milyon dolarlık ihracatla tamamladık. Otomotiv sektörü, mobilya ve makina aksamlarında olumlu performansvar. %20’nin üzerinde olan bu iyileşme daha da yükseğe çıkmalıdır. İhracat fizibilitesi yapılarak başarı yakalanmalıdır. Eğitime katıldığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum.” dedi.
 
EKMEKÇİ, “İYİ MARKALAR ÜRETİLİRSE İHRACAT ARTAR”
24 yıl önce ithalat ve ihracat yaparak işkadını olduğunu, ihracatta pazar araştırmasının önemine vurgu yaparak deneyimlerini paylaşan İŞKAD Yönetim Kurulu Üyesi Nilgün Ekmekçi, yaptığı konuşmada “İhracat yapacak kişilerin ellerindeki ürüne göre pazar analizi yaparak ülke aramalıdır. Ürün çeşidini arttırarak daha katma değerli, ihtiyaç duyulabilen şekilde olmalıdır.  Ürünlerde standart oluşturulduğunda ihracat kolaylaşmaktadır. Amaç yüksek kar yapmak değil, sağlıklı ihraç yapmak olmalıdır. İyi markalar üretildiğinde güven oluşacağı gibi ihracatta artacaktır. Pazar çok önemli. Bu pazarlara ülkemizin, kadınlarımızın ve tüm işhayatının ihtiyacı var. Hepimiz farkındayız. İŞKAD olarak kadınlarınızın üretim ve ihracatta aşama kaydetmesi için Trade Map eğitimleri ve Dış ticaret bilgilendirmeleri yaparak yol gösterici olmaya devam edeceğiz. Herkese bol kazanç diliyorum.” Diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından ihracatı geliştirme uzmanı eşliğinde ihracat pazarlarına en güvenli şekilde nasıl ve nereden girileceğini bilmenin önemi, giriş stratejisi, Türkiye ve çeşitli ülkelerin ihracat menzilleri, ihracatın tek bir ülke veya tek bir firmaya bağlanmaması konusunda istişarede bulunuldu.