Ardarda geçilen zorlu günler ve geceler. Yalnızlık korkusu olmadan, gözlerden yaş boşalmadan. Dost sesi gelirdi, acı olsa da bazen hayat, o an biterdi. Lakin yaşanacaksa güneşli günler, acı çekmeye de değerdi. Bir ötede, bir beride sevgi bir kuytu köşedeydi. Uzatsak ta elimiz, çoğunlukla boşa düşerdi. Özlemimiz; bir yaşanacak güzel günlere, birde umudun güzel gözlerineydi.

Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubemizin, bu yılki geleneksel çevre resepsiyonu 26.09.2014 tarihinde yoğun katılımla yapıldı. Yenilenebilir enerji temalı “enerjini temizle” sloganıyla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize; Adana Milletvekilimiz, Belediye Meclis Üyemiz, TMMOB İKK sekreterimiz Sn. Hasan Emir KAVİ, TMMOB’a bağlı meslek odalarının başkan ve yönetim kurulu üyeleri, ÇMO Genel Başkanı Sn. Baran BOZOĞLU, ÇMO 2.Başkanı Sn. Mert GÜVENÇ, ÇMO Genel Saymanı Sn. Gökşin TEKİNDOR, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden İl Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri, çevre ve enerji sektöründe hizmet veren firmaların yöneticileri ve çalışanları, kıymetli meslektaşlarımız ve öğrenci üyelerimiz yoğun katılım sağlamıştır.

Hazırlık aşamasında ve arka planında, büyük emek ve özveri barındıran etkinliğimiz çevre ve temiz enerji adına amacına ulaşmıştır. Şube Başkanı olarak yaptığım konuşmada; “Kapısına kilit vurulan Adana Temsilciliği açılmış, önce Bölge Temsilciliği olmuş, daha sonra ise Şubeleşerek çalışmalarını sürdürmesi sağlanmıştır. Öğrencilerin odadan kopuk olan iletişimleri, odayı sahiplenen duruma getirilmiştir. Üye ve öğrenci örgütlülüğünde artan bir ivme sağlanmıştır. Bölgede, hem kentlerdeki hem ormanlık alanlardaki yeşil alanlar, sürekli müdahale sonucunda küçülmeye devam etmektedir. Yapımı biten ve devam eden onlarca HES projesi, bu tahribatları anlamanız açısından bakmanız gereken örneklerden sadece biridir. Çevresel kirliliğin ve müdahalenin yoğun olduğu bu geniş coğrafyada; 35 adet termik santral daha planlanmakta, 1 adet nükleer santral yapımı ise devam etmektedir. Enerji politikalarının ve enerji ihtiyacının ranta odaklı şekilde planlanması nedeniyle, doğa tahribatı gerçekleştiren projeler zorunluymuş gibi dayatılmaktadır. Çevreden, doğadan yana taraf olmak ise hep kötülenmektedir. Oysa ki coğrafyamız güneş, rüzgâr, jeotermal vb. temiz enerji kaynakları için uygundur. Odamız, yaşanan tüm çevresel tahribatlara karşı korkusuzca mücadele etmektedir ve eskisinden daha güçlüdür.” gibi konulara değindim. Birlik ve beraberlik içinde mesleğimizin hak ettiği yere ulaşması için yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz.

ÇEVRECİ

Ağaçlar kurumuş,

Nefesler siyahtı

Coşkulu sular durulmuş,

Toprak verimsiz bir anaydı

Çevreciler henüz kalkmıştı

Biri diğerinin elini tuttu güç verdi

O diğeri diğerine…

Diğerlerden koca bir diyar oldular

Kir pas içinde bir dünyaydı

Kirden pastan arındırıp her şeyi

Yaşanabilir bir dünya yarattılar…(Kenan)