Alevi toplumu için bugün çok özel bir gün.

HZ. Muhammed’in HZ. Ali’yi vasi ettiği gün olan bugün Gadir Hum bayramı olarak kutlanıyor.

Artık Alevilerin sesi daha gür çıkıyor.

Bundan 20-30 yıl önce Gadir Hum bayramını kendi içinde adeta “bize birşey olur mu?” Endişesiyle gizli gizli kutlayan Alevi toplumundan artık kendini rahatça ifade eden, cesur ve inancını yerine getirmeye kararlı bir Alevi toplumuna gelindi.

Yanılmıyorsam ilk Gadir Hum açık alanda 1995 -1998 yıllarında Hatay’da kutlandı. Zamanla Alevi toplumunun olduğu her bölgede kutlanmaya devam etti.

***

Peki Gadir Hum olayı nedir.

Özellikle bilmeyenlere hatırlatmak anlamında özet geçeyim.

Sevgili peygamberimiz Hazret-i Muhammed’in (A.S.) son Kabe ziyaretinde (Veda Haccı’nda) İslam tarihinin önemli bir olayı gerçekleşmişti. Bu çok önemli olay, GADİR HUM’da yaptığı konuşmadır.

Peygamberimiz bütün Müslümanları Kabe’yi ziyaret etmek için davet eder ve sayıları 124.000 olan topluluk kendisiyle birlikte Medine’den Mekke’ye hareket ederler. Hazret-i Ali de Peygamberin emriyle halkını İslam’a davet için gittiği Yemen’den dönüp Mekke’de buluşurlar.

Veda Haccı olarak anılan bu ziyarette Hazret-i Muhammed Müslümanlara birincisi ARAFAT’ta, ikincisi MİNA’da, üçüncüsü de GADİR HUM’da olmak üzere üç önemli hutbede (konuşmada) bulunur.

Hazret-i Muhammed Kabe ziyaretinin kurallarını anlattığı konuşmasında, önce Yüce Allah’a şükretmiş sonra da Müslümanlara öğütler vermiştir:

“Allahım! Şükür ve minnet sanadır. Senden başka tapacak, ve önünde eğilecek yoktur. Bütün yer, gök ve varlıklar senin¬dir. Her şeye gücün yeter.   Ey beni dinleyenler! Belki bu yıldan sonra bir daha sizinle böyle topluca buluşamam. İslamiyet’ten önceki cahillik döne¬minin geleneklerini ayaklarımın altına alıp, görün ki çiğniyo¬rum. Her Müslüman birbirinin kardeşidir. Bütün kan davaları ve her türlü tefecilik kaldırılmıştır. Ne başkasına zulmedin ne de zulüm görün.

***

Arafat ve Mina’dan sonra Gadir Hum Hutbesinde bulunur.

Hazret-i Muhammed, Kabe ziyaretini tamamlayıp Müslümanlarla birlikte Medine’ye doğru yola çıktılar. Mekke ile Medine arasında bulunan “GADİR HUM” denilen yere gelip mo¬la verdiler (17 Mart 632). Burada Yüce Allah’tan şu ayet indirildi:

 “Ey sevgili Peygamberim! (ALİ hakkında) Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan, O’nun sana sunduğu Elçilik görevini yerine getirmemiş olursun. Allah seni insanlardan (düşmanlarından) koruyacaktır.” (Maide -67) .

 Hazret-i Muhammed bu emri alınca, deve semerlerinde yapılan yüksekçe bir kürsüye çıktı, Hazret-i Ali’yi yanına çağırdı ve onu da kürsüye çıkarıp sağ yanına aldı. Allah’a hamdettikten sonra yüksek sesle şöyle buyurdu:

 

“Ahirete göçmekte hepinizden önde bulunuyorum. O (Cennette) havuz başında bana ulaştığınız zaman sizden, değerli şeyi soracağım; size iki paha biçilmez EMANET bırakıyorum. Biri ötekinden daha da büyük:

Biri, Allah’ın Kitabı olan  KURAN, diğeri de EHL-İ BEYTİM’dir.

Bu ikisi havuz başında bana ulaşıncaya kadar birbirinden ayrılmaz; bunu Rabbimden diledim… Benden sonra bu ikisi¬ne yapışır sarılırsanız, sonsuza kadar sapmaz, yolunuzu yitir¬mezsiniz… “ Ondan sonra şöyle buyurdu:

“Ben size sizin nefislerinizden daha ileri değil miyim? Sizin iyiliklerinizi sizden daha iyi bilmez miyim? “

Orada bulunan müminler hep bir ağızdan kendisini onaylayıp:   “Evet ey Tanrı Elçisi! Sen bizim nefsimizden bize daha ya¬kın (evla)sın. Dünya ve ahirette bizim faydalarımızı bizden daha iyi bilirsin!…” dediler.

Hazret-i Muhammed (A.S.) bunun üzerine sağ eliyle Hazret-i Ali’nin sağ elini tutup kaldırdı, onu överek buyurdu ki:

“Ey insanlar!  Biliniz ki, BEN HER KİMİN MEVLASI İSEM, BU ALİ DE ONUN  MEVLASIDIR.

Ali’nin nefsi benim nefsim, Ali’nin kanı benim kanım, Ali’nin ruhu benim ruhumdur.  Her kim beni severse, Allah ‘ı severse; her kim Allah ‘ı severse, Ali’yi sever.  Her kim beni sevmezse, Allah ‘ı sevmez; her kim Allah ‘ı sevmezse Ali ‘yi sevmez.  Hak ve adalet her zaman Ali ile beraberdir. Ya Rabbi! Şahit ol.   Ey Allahım! Ali ‘yi seveni sev. Ali ‘ye düşmanlık edeni sevme. Ali’ye yardım edene yardım et. Ali ‘ye kötülük edeni aşağılandır!”  Hazret-i Peygamber vefatında önce yaptığı bu açıklamalar¬la kendi yerine Hazret-i Ali’nin halife, vasi ve müminlerin ön¬deri olduğunu ilan etmiştir.

***

Gadir Hum olayı böyle

Gelelim Alevilerin en önemli talebine

Aleviler Gadir Hum’un dini bayram olmasını istiyor.

Bu konuda en önemli girişim, - CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı’dan geldi. Atıcı, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Bu talepte Gadir Hum’un sadece Alevileri değil tüm müslümanları ilgilendirdiğini belirterek  dini bayram olmasını talep etti.

Şimdi söz Meclis’te Aleviler ve Müslümanlar için Gadir Hum bayram olacak mı?

Bu Bayram günü iyi bir haber gelir mi?

Bekleyip göreceğiz..