Kongrenin düzenlenme görevini üç sene önce Çukurova Üniversitesi’ne veren IEA ECES Yönetim Kurulu 85. toplantısını kongre öncesinde Üniversite Senato Salonu’nda geçekleştirdi. 1995 yılından beri kurulda Türkiye’yi temsil eden Çukurova Üniversitesi, 15 ülke delegeleriyle beraber bu toplantıda temsil edildi. Toplantıya Türk Tesisat Mühendisleri Derneği – TTMD yetkilileri de bir sunum yaparak katıldılar. Bu kongre aynı zamanda Avrupa Birliği Ufuk 2020 programı tarafından desteklenen Çukurova Üniversitesi’nin de taraf olduğu “Termal Enerji Depolama Ortak Doktora Programı – InPathTES” projesinin de son toplantısı olarak düzenlendi. 21 ortağı bulunan bu proje konsorsiyumu kapanış toplantısını kongre sonrasında Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleştirdi.

22 Adet Eserden Oluşan Sergisi Büyük Beğeni Topladı.

Kongre açılışında başta Adana Bilim ve Sanat Merkezi olmak üzere biri İsveç’ten, yaşları 3-16 arasında değişen yetenekli gençlerin iklim değişikliği, temiz enerji ve bilimin köprü görevi üzerine 22 adet eserden oluşan sergisi büyük beğeni topladı. Bu sergiyle gençlerin kongre konuları hakkında bilgilenmesi ve onların geleceğe dair enerjilerinin kongreye renk katması sağlandı. Mithat Özsan Amifisi’nde gerçekleştirilen ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, dekanlar ve akademisyenlerin ilgi gösterdiği kongre, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halime Paksoy ve IEA ECES yetkililerinin açılış konuşmalarıyla başladı.

25 Ülkeden 250’ye Yakın Katılımcıdan Enerji Depolama Konusunu Tartıştı.

Kongre Düzenleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Halime Paksoy kongreyle ilgili yaptığı açıklamada, Çukurova Üniversitesi olarak bu görevi aldıklarında enerji depolama olimpiyatları düzenleme ruhu ve sorumluluğuyla 40 kişilik bir ekiple çok çalıştıklarını ve kongre için tasarlanan logodaki olimpiyat renkleri gibi dünyayı kucaklayan ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıcıya ulaştıran enerji depolamasının misyonunu tanıtan bir kongre gerçekleştirdikleri için çok mutlu olduklarını belirtti. 25 ülkeden 250’ye yakın katılımcıdan enerji depolama konusundaki en son gelişmeleri ve başarı hikâyelerini izleme ve tartışma imkânı elde ettiklerini bildiren Prof. Dr. Paksoy, “bu alandaki dünyanın en önemli temsilcilerini Üniversitemizde görmekten, onların ilham veren konuşmalarını duyurabilmekten gururluyuz.” dedi.

“Dünyanın Beklemeye Sabrı Yok!”

Prof. Dr. Halime Paksoy şöyle devam etti;

“İklim değişikliği dünyamızın geleceğini tehdit eden en önemli sorunlarımızın başında geliyor. Yakın geçmişte yaşadığımız iklime bağlı olağanüstü felaketler konunun ne kadar acil olduğunu bize gösteriyor. Kongremizin sloganı olan “Dünyanın Beklemeye Sabrı Yok!” iklim değişikliği hakkında farkındalığı artırmak amacıyla seçildi. Kongremizde enerji depolamanın bu sorunun çözümünde anahtar teknoloji olduğunu gösteren bildiriler sunuldu. Üniversitemizde hem tanıtım hem de bilimsel kalite açıdan üst düzey bir kongreye evsahipliği yapabildik. Kongrenin gerçekleştirilmesinde bize destek olan Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Birimi, AB Ufuk 2020 InpathTES projesi, Adana Büyükşehir Belediyesi, Arçelik, ISKEN, TTMD, Aspilsan ve Netkim’e teşekkür ederiz.”