Kadın çalışmaları yapan farklı disiplinleri bir araya getirerek kadın sorunlarını ve nedenlerini tartışmayı amaçlayan 2. Çukurova Kadın Çalışmaları Kongresi’nde, sorunlara çözüm üretebilmek için yapılabilecekler kadın merkezli tartışılarak bilim kurulundan oluşan hakem değerlendirmesine sunulup, uygulamada görev alanlara ve karar mekanizmalarına ulaştırılacak. 

ÇÜ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Merkez Müdürü Prof. Dr. Oya Işık, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ramazan Akyürek, akademisyenler, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilileri katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan kongrenin açılış konuşmasını Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oya Işık yaptı.

 Prof. Dr. Işık: “Kadının Yaşadığı Sorunların Çözümü Eğitimle Mümkün Olur.”

Prof. Dr. Işık kongreye 89 bildiri ve karma sergiyle 43 üniversiteden, valiliklerden, TÜİK’ten, Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcıların olduğunu söyledi. Kadının yaşadığı sorunların çözümünün eğitimle mümkün olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Işık şunları kaydetti;

“Cinsiyet ayrımcılığı genel anlamda bireylere cinsiyetlerinden dolayı toplumda adaletsiz bir şekilde davranılmasıdır. Bu anlamda cinsiyet ayrımcılığı, bireyin insan haklarından tümüyle yararlanmasını engelleyen, sosyal açıdan yapılandırılmış cinsiyet rollerine ve normlarına dayalı olarak ayrıma, dışlanma ya da kısıtlanmaya maruz kalmasıdır. Cinsiyet ayrımcılığı aile yaşamından eğitim hayatına sosyal yaşamdan iş hayatına kadar birçok yerde ve şekilde ortaya çıkmaktadır. Araştırmalara göre Türkiye’de kadınların en önemli beş sorunu sırasıyla şiddet, namus cinayetleri, erken evlilik, aile baskısı ve ekonomik bağımsızlığın olmaması olarak tanımlanmaktadır.”

Akyürek: “En Fazla Kadın Çalışanı Olan Belediye Adana Büyükşehir Belediyesi.”

Büyükşehir belediyesi Başkan Vekili Ramazan Akyürek ise, “Kadın şefkat sembolüdür, kadın anne olarak fedakârlığın sembolüdür, kadın güzelliğin zarafetin semboldür” diyerek başladığı sözlerine, kadına yönelik şiddete dikkat çekti. Akyürek, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin en fazla kadın çalışanı olan belediye olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Prof. Dr. Tükel: “5 Yılda Türkiye’de 14 Binin Üzerinde Kadın Cinayeti İşlendi.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel de, kadınların toplumun temel taşları olduğunu ifade ederek cinsiyete dayandırılan farklılaştırmalar nedeniyle eşitliğin sağlanamadığını söyledi. Türkiye’de kadınların 1926 yılında çıkan medeni kanunla birçok hak ve özgürlüğe kavuştuğunu hatırlatan Prof. Dr. Tükel, zaman içerisinde kadınların ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda bu kanunda yapılan değişikliklerle cinsler arası eşitlik anlayışına göre kanunun yeniden düzenlendiğini ifade etti. Buna rağmen kadınların sınırlamalar yaşadığını belirten Prof. Dr. Tükel eşitsizlik, kadın cinayetleri ve şiddet olaylarının varlığını sürdürdüğünü söyledi. 2012 -2107 yılları arasında Türkiye’de 14 binin üzerinde kadın cinayeti işlendiğinin saptandığını bildiren Prof. Dr. Tükeli, dünya genelinde ise bu rakamın 87 Bin civarında olduğunu ifade etti.

Kadına Şiddeti Konu Alan Lirik Dans Gösterisi Sahnelendi.

Açılış konuşmalarının ardından Öğr. Gör. Münire Akgül yönetiminde kadına şiddetini konu alan lirik dans gösterisi sahnelendi.

Daha sonra “Üniversitelerde Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları” isimli panelde akademisyenler sunumlarını gerçekleştirdi.

3 gün süren kongre bilimsel sunumların yapılmasının ardından anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.