Mithat Özhan Amfisinde gerçekleştirilen 23. Ulusal Ergonomi Kongresine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Türk Ergonomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok, dekanlar, akademisyenler, araştırıcılar ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongrenin açılış konuşmasını Kongre Başkanları adına Prof. Dr. Behice Durgun yaptı.

Çukurova Üniversitesi’nde 3. Kez Düzenlendi.

Prof. Dr. Durgun, kongrenin Çukurova Üniversitesi’nde 3. kez düzenlendiğini belirterek, “Günümüzde ergonomi; sözcüğün türediği anlamındaki gibi yalnızca iş yaşamında değil tüm yaşam alanlarında insana yakışır, insan ile uyumlu, konforlu ve estetik ortamların, sistemlerin ve araçların tasarımı, oluşumu ve sürdürülebilmesini sağlayan bir disiplin olarak bilim dünyasındaki yerini gittikçe daha fazla sağlamlaştırmakta ve farklı disiplinlerin de daha çok ilgisini çekmektedir.” dedi.

Sağlık alanında ergonominin çok yeni bir bilim dalı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Durgun, sağlık alanında ergonomi teknolojinin gelişmesiyle hızına yetişilemeyen bir bilim dalı olduğunu söyledi. Sağlıkta kullanılan tıbbı araç gereçlerin ergonomik olması için bilimsel çalışmaların devam edeceğini açıklayan Prof. Dr. Durgun, Türkiye’de ergonomi çalışmalarının yaygınlaştığını ve önem kazandığını söyledi.

 1987 Yılından Beri Gerçekleştiriliyor.

Türk Ergonomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok ise Çukurova Üniversitesi’nin bu alanda büyük bir organizasyona imza attığını belirterek, ilk kongrenin 1987 yılında yapıldığını, işin olduğu her yerde ergonominin olduğunu söyledi.

 Verimlilik ve Etkinlik Biyolojik Sistemde Temel Unsurlardan Biri.

ÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mesut Başıbüyük‘ün selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan ise verimliliğin ve etkinliğin biyolojik sistemde temel unsurlardan biri olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti;

“Etkinlik ve verimlilik konusunda vücuttaki örnekleri günlük hayatımızda toplumlumuza nasıl yansıtırız onu tartışıyoruz. Fark yaratan şey ise bu dengeyi bozan faktörler. Ergonomi sistemin nasıl verimli çalıştığını incelerken aynı zamanda gelecekte daha da verimli nasıl çalışacağını inceliyor.”

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara dans gösterisi sunuldu. Daha sonra iki ayrı salonda Fiziksel Ergonomi, Endüstriyel Ergonomi, Çalışma Hayatında Ergonomi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Bilişsel Ergonomi, Çevre, Sürdürülebilirlik ve Ergonomi, Kent ve Ulaşım Ergonomisi, Eğitim Ergonomisi, Spor Ergonomisi, Ürün Tasarımı Ergonomisi, Diş Hekimliğinde Ergonomi gibi konularda da sunumlar yapıldı.

Ayrıca paneller ile de konular bilimsel alanda çok boyutlu tartışmalarda gerçekleştirdi. Kongrede sunulmak üzere kabul edilen bildiriler gerekli değerlendirmelerden sonra, ULAKBİM-DERGİ PARK’a kayıtlı “Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi” ve “SDÜ Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi”  ile Google Scholar, EBSCO HOST ve DOAJ gibi indekslerce taranan “The International Journal of Engineering & Science (THE IJES)” elektronik dergisinde yayımlandı.

Kongre anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.