Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde (ÇGC) Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Adana Şube Başkanı Gülcan Keskin, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ulaş Çetinkaya, Mimarlar Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Önem Cihangir ve TMMOB Adana İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi’nin katılımı ile düzenlenen basın açıklamasında, iptal kararı ile Adana’nın kazandığı vurgulandı.

KESKİN: “ŞEHİRCİLİK İLKE VE TEKNİĞİNE UYGUN DEĞİL”

Kararı olumlu bir gelişme olarak değerlendiren ŞPO Adana Şube Başkanı Gülcan Keskin, 2013'ten bu yana Şehir Plancıları Odası ile diğer meslek odalarının birlikte yürütmüş olduğu etkin çalışmalardan güzel sonuç alındığını vurguladı.

Gülcan Keskin, 5 Ocak Stadyumunun mevcutta spor alanı olan kullanımını, konut ve ticaret alanı olarak değiştirmeyi öngören plan değişikliği nedeni ile Adana Şehir Plancıları Odası’nın 2013 yılında TOKİ ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'na dava açtığını, 3 Mart 2013 tarihinde Adana 1. İdare Mahkemesi’nin 2013/1743 E. ve 2015/461 K. sayılı davada, dava konusu işlemin iptali kararı aldığını belirterek, “Mahkemece alınan işlem iptali kararının gerekçesi, mahalle ölçeğinde spor alanı olan alanın, planda ticaret ve konut alanı olarak değiştirilmesinin, sosyal donatı alanının azaltması, bu nedenle değişikliğin, şehircilik ilkeleri ve planlama tekniklerineaykırı olmasıdır” dedi.

ÇETİNKAYA: “YÜRÜTTÜĞÜMÜZ ÇALIŞMALARIN SONUCUNU ALDIK”

Seyhan ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Ulaş Çetinkaya ise konuşmasında  “Odalarımız kamusal alanların korunması için söz konusu planlara ilişkin etkin bir çalışma yürütmüştür. Ve bu çalışmalarımızın, bu itirazlarımızın sonucu aldık.  Yürütülen davada Çevre ve Şehir bakanlığı ile TOKİ davalı olarak yer almış, Gençlik ve Spor Bakanlığı ise müdahil olmuştur.  2.5 emsalle, gerekli donatı alanı ve ulaşım yolları içermeyen planların şehircilik ilke ve tekniğine uygun olmadığı tespitiyle mahkeme yürütmenin durdurulması kararının ardından planların iptaline karar vermiştir “ sözlerine yer verdi.

KAMIŞLI: “TMMOB’YE BAĞLI ODALARIN ZAFER GÜNÜ”

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı da, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu oda yaşantımdaki en güzel günlerden biridir. 5 Ocak alanı için odalarımızla birlikte pek çok çalışma yürüttük. Mimarlar Odamız kamuoyu yaratma amaçlı olarak alanla ilgili Kent İçi Proje yarışması açtı. Merkez Park, Atatürk Parkı ve 5 Ocak alanını birbiriyle ilişkilendiren çok iyi projeler katıldı. Bu projeler değerlendirilebilir. 150.000 m2 alan az değildir.. Bu sonuçla Adana’ya karşı yapılacak olan bir katliamın önüne geçtik” dedi.

BİÇER: “5 OCAK STADYUM ALANI ADANA İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR”

İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer ise TMMOB’ye bağlı odaların 5 Ocak Stadyum alanının kamu yararına kullanılacak bir alan olarak kalması için yoğun bir çalışma yürüttüğünü, bu çalışmada sivil toplum örgütlerinin yanı sıra bireysel aktivistlerin de yer aldığını vurguladı. Nazım Biçer, “Bu alınan sonuç ortak çalışmalarımızın bir ürünüdür. Bu çalışmayı devam ettirerek 5 Ocak Stadyum alanında, vatandaşın kültürel, sportif, sosyal kullanımına imkan veren yeşil bir alanın yaratılması için elbirliğiyle çalışmalıyız. Daha önceki çalışmalarımız sırasında, bölgede yaşayanlarla yürüttüğümüz anket çalışmasında, bölge sakinlerinin de ezici bir oranda kamusal alan istediğini gördük. Ve kamusal alan olarak kalması için de ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” dedi.

KAVİ: “AKP,  TMMOB’Yİ RANTIN ÖNÜNDE ENGEL GÖRÜYOR”

TMMOB Adana İKK Sekreteri Hasan Kavi ise kamu adına yürütülen bu çalışmalar nedeniyle, TMMOB’nin AKP tarafından hedef alındığını vurgulayarak, “Şu anda meclis tatile girdi, ancak AKP’nin planlarının devam ettiğini biliyoruz. Biz her durumda mücadeleye davam edeceğiz, mücadelemizde Adana kamuoyunun da desteğini bekliyoruz” diye konuştu.