Kadın hakları savunucularına, eşitlik, özgürlük ve barış isteyenlere gözdağı verilmek istendiğini savunan Platform Sözcüsü Av. Sevil Aracı, “Bu aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğüne, toplanma ve örgütlenme özgürlüğüne vurulmak istenen bir darbedir” dedi.
İnönü Parkı’nda dün yapılan basın açıklamasında Aracı, açılan davanın ilk duruşmasının dün yapıldığını ve eksikliklerin tamamlanması için duruşmanın 31 Aralık’a ertelendiğini bildirdi. Aracı, “Kadın cinayetlerini işleyenler, kadına şiddet uygulayanlar, N.Ç. olayında olduğu gibi küçük yaşta çocuklara tecavüz edenler, hak ettikleri cezalara çarptırılmazken, kadının özgürlüğü ve eşitliği için mücadele eden kadınların bu şekilde cezalandırılmak istenmesini düşündürücü buluyoruz. Son dönemlerde demokrasi havarisi kesilen AKP iktidarının bunca açılım ve demokrasi söylemlerinin ardından 8 Mart’ın 100. yılında 8 Mart mitingi tertip komitesi üyelerinin yargılanması utanç vericidir” diye konuştu.
Tertip komitesi üyelerinin yargılanmasının kabul edilemeyeceğini belirten Aracı, bu yargılamalarla tertip komitesi şahsında binlerce kişin suçlu ilan edildiğini ve sindirilmeye çalışıldığını iddia etti.
8 Mart’ta Türkiye’nin pek çok yerinde çeşitli anmalar, etkinlikler ve mitingler düzenlendiğini anımsatan Aracı, bu etkinliklerden sadece Adana’da düzenlenen hakkında yasal işlem başlatıldığını vurguladı. Aracı, “Son süreçte Adana’da yapılan en küçük bir hak alma eyleminin dahi özellikle Kabahatler Kanunu’na dayanılarak kesilen para cezaları ile susturulmaya çalışıldığı bilinmektedir. Kanımızca bu davalar da kadınların sesini kısmaya yönelik bir başka çabadır” şeklinde konuştu.
Basın açıklamasının ardından platform üyesi kadınlar sloganlar atarak açılan davayı protesto ettiler.