5 Ocak Adana’nın kurtuluşunun 96’ncı yıl dönümü kutlamaları Adnan Menderes Kapalı Spor Salonu’nda kent protokolü ve vatandaşların yoğun katılım sağladığı coşkulu bir törenle kutlandı. Programın ev sahibi olarak günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana’nın Atatürk’e kurtuluş ilhamı veren şehir olmakla birlikte cumhuriyeti temellendirdiğini, Hatay meselesinin çözüme kavuşma kararlarının alındığı şehir olduğunu vurguladı. Başkan Sözlü “Atatürk’e bağımsızlık mücadelesinden 8 ay önce kurtuluş ilhamını veren, O’nu ilk besleyen şehir olan Adana, aynı zamanda Arif Nihat Asya’ya Bayrak şiirini yazdırmıştır” dedi.


“5 OCAK DİMDİK DURUŞUMUZUN DESTANSI GÖSTERİŞİDİR”
5 Ocak’ın tarihi önemini anlatan Başkan Hüseyin Sözlü, “5 Ocak Adanalıların dimdik duruşunun destansı gösterişinin günüdür. 5 Ocak, gücünü sömürgecilikten alan Fransız işgalcilerine ve onların yerli müttefiki olan bir devlet kurma vaadiyle aldattıklarını Ermenilere karşı onurlu duruşumuzun adıdır. 5 Ocak, Birinci Dünya Savaşı esnasında yenilmiş sayılan bir milletin yok edilmek, tarihten silinmek istenişi karşısında aziz milletimizin milli mücadele, bağımsızlık ruhuyla düşmanı boğduğunun sembolüdür” diye konuştu.


ŞIRNAK CİZRE’DEN BAŞKAN SÖZLÜ’YE SÜRPRİZ 
Programın sonunda Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Arif Nihat Asya Bayrak Şiiri Güzel Okuma Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edilirken, tören alanında kısa bir süre önce Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye mektup göndererek eğitim ihtiyaçları olduğunu ifade eden ve Başkan Sözlü’nün el uzattığı Şırnak Cizre Güçlü Kolgezer Orta Okulu öğrencileri ve öğretmenlerinin bulunması da dikkat çeken ayrıntılardandı.