Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye'nin adada anlaşma olmasını istediğini ancak bu anlaşma iradesinin Kıbrıslı Rumlarda bulunmadığını ifade etti.

Baro Başkanımız Av. Mengücek Gazi Çıtırık, samimi ve sıcak bir şekilde kendilerini karşılayan Cumhurbaşkanı Eroğlu'na, Adada barışın sağlanması hususunda gösterdiği çabaya teşekkür etti. KKTC'de savaş öncesi kan, göz yaşı, işkenceler ve tecavüz olaylarına maruz kalan Ada Türklerinin bu durumdan kurtulmasını sağlayan başta şehitlerimiz ve gazilerimiz olmak üzere emeği geçenleri bir kez daha andıklarının altını çizdi. O dönemde Milletvekili olan ve barış harekatına 'evet' diyen bir babanın oğlu olduğunu belirten Av. Çıtırık, 'İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy'un da söylemiş olduğu: 'Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın' sözüne atfen Allah bir daha KKTC'ye o günleri yaşatmasın'' şeklinde konuştu. Adanın barışa kavuşması, dünya ülkeleri tarafından tanınması ve AB üyeliği konularında çifte standartta son verilmesi konusuna da değinen Av. Çıtırık, ilerleyen günlerde, KKTC sorunu, tarihsel süreci ele alınmak üzere konunun hakimi etkin ve yetkin kişilerin yanı sıra  Sayın Derviş Eroğlu'nun da programı uyması halinde Adana'da düzenleyecekleri bir konferansa davet etti. Kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, adada tamamen kalıcı bir anlaşma yapılması ve dünyanın hiçbir yerinde Kıbrıs'ta yaşanan gibi bir savaş yaşanmaması temennisinde bulundu.

 

"Savaşın gerçek yüzünü gördük" diyen Cumhurbaşkanı, Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye'nin adada anlaşma olmasını istediğini ancak bu anlaşma iradesinin Kıbrıslı Rumlarda bulunmadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Eroğlu buna rağmen KKTC'ye ambargo uygulandığını, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ne kabul edildiğine işaret ederek, Kıbrıslı Türkler'e yapılan haksız uygulamaları uluslararası arenada anlattıklarını ancak sonuç alınmadığını dile getirdi.

 

"Çok şükür bir devletimiz var" diyen Cumhurbaşkanı, yaşabilir ve kalıcı bir anlaşma yapılması temennisini dile getirdi.

Kabulde. Baro Başkanımız Av. Çıtırık, Adana'nın sembolü tarihi Büyük Saat'in mini cam heykelini takdim etti. Daha sonra hatıra fotoğrafı çektirildi.

Baro Heyeti, ziyaretlerine KKTC’nin merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın kabrinde dua okuyup, mezarını suladı. Başkanımız Av. Çıtırık, anı defterine duygularını yazdı. Buradan ayrılan Başkan ve yönetimi, KKTC Barolar Birliği’nde meslektaşlarıyla da buluştu.