Divan Kurulu Başkanlığını Av. M. Ziya Yergök,  Başkan Vekili Av. Mesut Yeşil, Katip Üyeliklerini  Av. Kezbannur Özşahin Aksu ve Üyeliğini Av. Evin Bagçeci’nin yaptığı 2018 yılı 30. Dönem Olağan Genel Kurulu saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti

Açılış konuşması için kürsüye gelen Baro Başkanı Av. Veli Küçük, dönemleri süresinde vefat eden meslektaşlarını andı.

Av. Küçük, ülke gündemini meşgul eden İzmir´de terör örgütü adına suç işlemek ve casusluk suçlamasıyla yargılanan ABD´li rahip Andrew Brunson´un, yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında tahliyesine ve kararlara sert tepki gösterdi.

“HUKUKUMUZ VE YARGIMIZ BİR KERE DAHA YARA ALMIŞTIR.”

Av. Küçük, “Yargı bağımsızlığının tartışıldığı çok hızlı bir dönem geçirdik. Bunun en son örneği, en son süreç dünkü rahip Brunson’un yargılandığı davada verilen karar. Bu dava her yönüyle tartışmalı. Ülkemiz yargısı adına ilk tutuklandığı günden itibaren yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran siyasi iktidarın yargıya müdahale ettiğini en üst düzeyde ortaya koyan dava olmuştur. Brunson  suçludur veya değildir bilmiyorum ve tartışmıyorum.  Ergenekon davasında da askeri casusluk davasında da kamuya mal olan birçok davada ifade ettik. Kamuya mal olmuş davalarda dosyayla ilgili bilgilerin kamuyla paylaşılması kamunun aydınlatılması mutlak surette gereklidir. Bu davada ülkemiz yargısı, ülkemiz siyaseti iyi bir sınav vermemiştir.  ABD başkanının ve başkan yardımcısının twitlerle görüşlerini pervasızca paylaştığı, emperyalist anlayışın dayatıldığı süreçte böyle bir sanığın serbest bırakılması, 30 yılla yargılanan sanığın sembolik cezalarla serbest bırakılması ve gün bitmeden Türkiye’den ayrılması ülkemizin dış güçlerin, Amerika’nın emperyalizmin etkisi altında kalması noktasında da çok kötü bir sınav olmuştur. Günümüzde bu tarz olayları fazlasıyla yaşadık.” dedi

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, güçlü, katılımcı ve etkin baro anlayışımız bundan sonraki süreçte de devam edeceğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Baroların asli görevi mensuplarına hizmet etmek olmakla beraber, 2001 yılında yapılan değişiklikle Avukatlık Kanunu’nun 76. ve 95. maddelerine barolara insan haklarını korumak, hukukun üstünlüğünü korumak, bu kavramları savunmak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak görevi yüklenmiştir.

Evet Cumhurbaşkanı devletin başıdır, ama, yargının başı değildir. Yargı, yasama, yürütme, kuvvetler ayrılığının unsurlarıdır. Ama ne yazık ki bugün, 15 Temmuz’da yaşanan ve uçurumun kıyısından döndüğümüz darbe girişimi sonrası yasama organı da, yargı organı da devre dışı bırakılmıştır.

Baro hizmet binasıyla ilgili çalışmalar bu dönemde yapıldı. Uygun bina ile ilgili yer tespitleri yapıldı. Fakat uygunluğu olmadı, sonrasında çalışmalar yine devam etti ve Yüreğir'de tahsisi yapıldı. Önümüzdeki dönemin en önemli çalışmalarından birisi de Baro Hizmet Binası olacak. İçerisinde konferans salonunun, kütüphanenin, genç meslektaşlarımız için uyum bürolarının, kreşin, bilgisayarlı çalışma alanlarının ve ortak kullanım alanlarının olduğu, baro meclisinin, komisyonların çalışma alanlarının olduğu, ayrı, müstakil bir hizmet binasının Adana Barosu’nun en önemli önceliklerindendir. Bu bina tüm giderleri Türkiye Barolar Birliği tarafından karşılanacak ve 18 ayda tamamlanacaktır. Yeni adliye binası tamamlandığında elbette ki orada kendi hizmet bölümümüz olacak. Projesinde zaten bu mevcut. Her blokta, her katta avukat odası var. Ama Adana Barosu, diğer yan hizmetlerini, katılımcı, etkin çalışmalarını, ancak, kendi hizmet binasında yerine getirebilir. 

Mesleğimizin sorunlarına çözüm, demokrasi, hukukun üstünlüğü, hak ve özgürlükler mücadelesi için el ele, omuz omuza verelim. Birlikte yaşama ve yönetme kültürü ile başaracağız...”

Baro’ya mensup 2 bin 565 avukat, 458 stajyer avukat ve 24 baro personeli olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Av. Veli Küçük, bu dönemde 200 basın açıklaması ve 40 konferansla aktif ve şeffaf bir baro olduklarını söyledi.

Başkan Av. Küçük'ün konuşmasından sonra Baro Genel Sekreteri Av. Semih Gökayaz tarafından faaliyet raporu okundu. Ardından genel kurul gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.

Genel Kurul Toplantısına CHP Adana İl Başkanı Emrah Kozay, Adana CHP Milletvekilleri Müzeyyen Sevkin, Ayhan Barut ve Orhan Sümer, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de katıldı.

Adana Barosu 30. Dönem Olağan Genel Kurulunun ardından yarın Seyhan Oteli Seyhan Balo Salonu'nda seçimi yapılacaktır.