Aralık 2014’te Adana’da başlatılan belgesel ve film projelerini de kapsayan “Önyargılar” haftasından sonra ortaklar çalışmalarına, 2015 yılının bahar ayında başlattıkları "Express Yourself (Kendini İfade Et)" projesi ile Berlin ve Adana’da tüm hızıyla devam ediyor.


Adana'dan Berlin'e Kendini İfade Edenler

Aralık 2014'te Adana yapılan kültürel proje sonrasında ortaklık anlaşmasına varan Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü ile Berlin Frei Üniversitesi Kültür ve Medya Yönetimi Enstitüsü ve TAKİD, Goethe Enstitüsü’nün de desteği ile halen devam etmekte olan büyük bir projeye daha imza attı.

"Express Yourself (Kendini İfade Et)" adıyla oluşturulan kültürler arası iletişim ve medya projesi Berlin ve Adana olmak üzere iki merkezli bir proje. Mayıs/2015'te Berlin'de ilk ayağı gerçekleştirilen projenin ikinci ayağına Haziran’da yine Adana ev sahipliği yapacak. Projenin katılımcıları arasında Adana ATO Anadolu Lisesi ile Berlin Schulfarm Insel Scharfenberg Lisesi de bulunuyor.

 

Proje, Sosyal Becerileri Geliştirmeyi Amaçlıyor

"Express Yourself (Kendini İfade Et)" projesi hem kendini güçlendirme sürecini tanımlamayı, hem de çocuk ve gençlerin profesyonel destekle kendi yaratım alanlarını ve kaynaklarını tanıyıp, medya okuryazarlıklarını pekiştirip geliştirerek, bunları daha etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamayı ve proje hedefli grup çalışmasını destekleyerek sosyal becerileri geliştirmeyi amaçlıyor.


Nisan ayı boyunca ÇÜ İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri öğrencileri ile ATO Anadolu Lisesi öğrencileri Adana'da çekim, senaryo ve storyboard (hikaye resmetme) atölyeleri gerçekleştirdi. Lise öğrencileri ve kendilerine atölye koçluğu yapan üniversite öğrencileri "Express Yourself" projesinin ilk ayağını gerçekleştirmek üzere Berlin Schulfarm Insel Scharfenberg ve Berlin Frei Üniversitesi tarafından Berlin'de ağırlandı. Proje kapsamında kendi yazdıkları kısa filmi birlikte üreten Adanalı ve Berlinli öğrenciler, ALEX TV'de medya, kurgu ve montaj atölyesi ile Frei Üniversitesi Kültür ve Medya Enstitüsü'nde sinema ve çekim atölyesine katıldı.

Proje ekibi Berlin aşamasından sonra ÇÜ İletişim Fakültesi’nde ATO Lisesi öğrencilerinin de katıldığı bir toplantıda proje sürecini diğer fakülte öğrencileri ve akademisyenleriyle paylaştı.

 

Haziran’da Adana'da

Adana ile Berlin'den lise ve üniversite öğrencilerinin gerçekleştirdiği projenin ikinci ayağı aynı ekip ile birlikte Haziran/2015'te Adana'da yapılacak. Haziranda Adana’da katılımcıları çeşitli medya atölyeleri ve ikinci bir kısa film üretim süreci bekliyor.

 

Önyargılarla Yüzleşme

“Expressyourself” projesi öncesinde kültürlerarası önyargıları kırmayı ve uluslararası iletişimi güçlendirmeyi amaç edinen "Ön Yargılar: Türk-Alman Kültür Diyaloğundan Perspektifler" konulu bir hafta süren etkinlikler dizisi, Aralık 2014’te Çukurova Üniversitesi, Berlin Frei Üniversitesi, TAKİD ve Goethe Enstitüsü ortaklığında Berlin'den, Adana'dan birçok üniversite öğrencisi ve akademisyenin katılımı ile gerçekleştirilmişti.

Proje kapsamında yapılan kısa film ve belgesel üretiminin yanı sıra birçok kültürel etkinliğe Adana ev sahipliği yaptı: Kısa film ve belgesel atölyeleri, film gösterimleri; 
Wir sitzen im Süden, Method gibi birçok filmin yapımcılığını yapan Ünal Meşeci ile söyleşi, 
ÇÜ Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliği Öğrencileri tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi,
"Üçüncü Ses/ Eine Dritte Stimme"  belgesel film gösterimleri,
Berlin Frei Üniversitesi'nden Prof. Dr Klaus Siebenhaar ile söyleşi,
Almanca eğitim uzmanı Stephan Reischl ile Almanca Eğitiminde Ön yargılar söyleşisi,
Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu "Önyargılar: Ustalaşan Çıraklar, Çıraklaşan Ustalar" fotoğraf sergisi, Türk-Alman Kültür ve Eğitim Merkezi (TAKEM)’de kısa film atölyesi ve film prömiyeri.