Yeşiloba Yerleşkesinde yapılan törene Adana Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Arslan, Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Jandarma İl Komutanı J. Albay Ünsal Bulut, İl müdürleri, bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve temsilcileri, iş adamları, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı. TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, törenin onur konuğu olarak ilk dersi verdi.
Tören, üniversite bahçesinde Atatürk büstüne çelenk konulmasıyla başladı. Çelenk seremonisinin ardından saygı duruşu yapıldı ve hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu.
Bahçedeki seremonimin sona ermesinin ardından tören, Adana BTÜ konferans salonunda devam etti. Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü birinci sınıf öğrencisi Berivan Akboğa öğrenciler adına bir konuşma yaptı. Akboğa konuşmasında, “Bizler ayrıcalıklı bir üniversitede okumanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizlere sağlanan olanaklar ve gösterilen yakın ilgi üniversitemizin hedeflediği başarılara ulaşacağı inancını arttırıyor. Bu üniversiteyi bizlere kazandıran saygıdeğer büyüklerimize teşekkür ediyor, öğrenciler olarak sorumluluklarımızı yerine getireceğimize arkadaşlarım ve şahsım adına söz veriyorum” şeklinde konuştu.
Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Adem Ersoy, geçen yıl ilk öğrencilerle yaşadıkları heyecanın bu yıl da devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Ersoy, “Kendimize kısa, orta ve uzun vadeli hedefler koyduk. Kısa vadeli hedeflerimizi ve orta vadeli hedeflerimizin bir kısmını gerçekleştirdik. İki yıldır aktifiz ve dolu dolu iki yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim. Yüzde yüz İngilizce eğitim veriyoruz ve bunun gerekliliği olarak Yabancı Diller Yüksekokulumuzdaki hocalarımızın yarısı ana dili İngilizce olan yabancı uyruklu hocalardan oluşuyor. Artık kaliteye ve niteliğe önem vermemiz gerekiyor. Biz kalitemizi uluslararası ISO 9001 belgesi ile tescilledik. Uluslararası üniversitelerle ortak diploma programları yaparak İnşaat Mühendisliği alanında bir ilke imza attık. Laboratuvarlarımız bölgemizde yapılmayan testleri yapabilme yetkisi kazandı. Sadece eğitim-öğretimde değil, Adanamıza hizmette de göz önünde bulunduk. İş garantili mesleki kurslarla işsizliğe savaş açtık” ifadelerini kullandı. Öğrencilere de çeşitli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Ersoy, “sizler üniversitemizin olmazsa olmazısınız. Bizlerden daima daha fazlasını talep edin. Sorun, sorgulayın, araştırın. Düzenli ve planlı bir şekilde çalışın. Çevrenizi keşfedin. Bizim kapımız sizlere daima açık” dedi. Prof. Dr. Ersoy, “Bu noktaya gelmemizde emeği geçen tüm kamu kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına, iş adamlarımıza, üniversite çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Yeni akademik yıl hepinize başarı getirsin” diyerek sözlerine son verdi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü törende yaptığı konuşmada bilginin önemine vurgu yaptı. Sözlü, “Yaşadığımız çağ, eğitimi öne çıkaran, demokrasiyi ve aklı kendine rehber edinen toplumların başarılı olduğu bir çağdır. Bizim toplumumuzun da bu başarıyı yakalayabilmesi adına şehrimize renk ve derinlik katan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi önemli bir rol üstlenecektir. Öyle ki üniversite, iki yıl gibi kısa bir zamanda nitelikli öğrenciler tarafından tercih edilen bir üniversite haline gelmiştir. Ümit ediyoruz ki Adana BTÜ, ülkemizi dünya çapında temsil edecek bir üniversite olacaktır. Bu vesile ile yeni eğitim-öğretim yılının herkese hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Adana Valisi Mustafa Büyük, eğitimin insana yapılan bir yatırım olduğunu belirtti. Büyük, “üniversite eğitimi geleceği şekillendirme açısından önemlidir. Yeni bir devlet üniversitesinin getirdiği dinamik yapı şehrimize renk katmıştır. Adana BTÜ kısa süre içerisinde ciddi bir misyon yüklenmiş, ciddi hedefler belirlemiştir. İki yılda yapılan çalışmalar, üniversitemizin gelecekte önemli işlere imza atacağını bizlere göstermiştir. Farklılık ve heyecan yaratan bir üniversiteye sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.  Şehirle bütünleşmiş bir üniversite kuşkusuz ki kentimize önemli katkılar sağlayacaktır. Şehrimizin tüm imkanları geleceğimizin sahipleri gençlerimize ve üniversitemize açık olacaktır. Öğrencilerimize, gelecek için kendilerine hedef koymalarını ve şehirle bütünleşmelerini öneriyorum. Yeni akademik yılın başarılı geçmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Törene onur konuğu olarak katılan TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, yeni akademik yılın ilk dersini verdi. Dr. Sert “İş dünyası, girişimcilik ve üniversiteler” konulu dersinde üniversiteler ile iş dünyası arasındaki ilişkilerden, üniversitelerin kalkınmadaki yeri ve öneminden bahsederken, eğitimin sanayi için olmazsa olmaz bir etken olduğuna vurgu yaptı. İş dünyasında yaşadığı deneyimleri dinleyicilere aktaran Dr. Sert, öğrencilere girişimci ve araştırmacı olmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Dr. Sert ayrıca yaptığı konuşmada Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin son dönemde parlayan bir yıldız olduğunu belirtti. Dr. Sert, “20-30 yıl sonrasında geriye dönüp bakıldığında “iyi ki kurulmuş” denilecek bir üniversitenin açılışındayız. Adana BTÜ güçlü yönetimi, güçlü kadrosu ve güçlü öğrencileriyle ülkemize önemli katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Törenin ardından katılımcılar üniversite yemekhanesinde topluca yemek yediler.