Restore edilen Şakirpaşa Konağı’nda yapılan konferansa üniversite Genel Sekreteri Osman Arık, Adana BTÜ Türkistan Kültürünü Tanıtma Topluluğu Başkanı Mehmet Durgunöz, çeşitli kurum ve kuruluşlardan temsilciler ile üniversite öğrencileri katıldı. Konferansın konuşmacısı ve onur konuğu ise Araştırmacı Yazar Çağatay Koçar oldu.
Etkinlikte öncelikle geleneksel pilav ikramı yapıldı. Daha sonra konferansın yapılacağı salona geçilerek burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı seremonileri gerçekleştirildi Konferans, Türkistan Kültürünü Tanıtma Topluluğu Başkanı Mehmet Durgunöz’ün açılış konuşmasıyla başladı.
Yapılan konuşmaların ardından Konferansın onur konuğu Çağatay Koçar söz aldı. Koçar, sunum eşliğinde yaptığı konuşmasında, Türkistan’ın neresi olduğunu, sınırlarını, tarih boyunca yaşadığı süreçleri ve bugünkü durumunu özetledi. Orta Asya’da yer alan ve bugün Türki Cumhuriyetler olarak bilinen Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan’ın ve  tarih boyunca bu coğrafyada yer alan Türk Devletlerinin yaşadıkları sorunları anlatan Koçar, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparak, çağlardan bu yana süre gelen sömürü ve baskılarla yine bu iki olgu sayesinde karşı durulabileceğini belirtti. Türkçe’nin çeşitli lehçelerine de değinen Koçar, “Aslında hepimiz aynı dili konuşuyoruz. Yeter ki bunun farkına varıp, birlik olalım” ifadelerini kullandı. Çağatay Koçar, dinleyenlerin sorularını yanıtlayarak konuşmasına son verdi.
Koçar’ın konuşmasının ardından günün anlamına istinaden 1992’de Azerbaycan’da yapılan Hocalı Katliamında öldürülen Azerbaycan vatandaşları anıldı.