Hacı adaylarının yoğun bir katılımla devam ettikleri seminerlerde kendilerine hacla ilgili idari konular, beşeri münasebetler ve hac menasiki konularında uzman ve tecrübeli görevliler tarafından, teknolojinin imkânlarından da yararlanılarak bilgisayar ve Kâbe maketi destekli bilgiler verilmekte ve tatbikatlar yaptırılmaktadır.

     Adana İl Müftülüğü tarafından düzenlenen Hac seminerinde konuşan Müftümüz İsmail Canbolat, bir ibadet mevsiminden çıkıp yeni bir ibadet mevsimine girdiğimizi söyledi.

“Ramazan gibi mübarek bir ibadetten çıkıp yeni bir ibadete adım atıyoruz” diyen Canbolat,“ İslam’ın şartlarından olan Hacca gitmeyi Rabbim her Müslümana nasip etsin. İbadet bedeni, mali ve hem bedeni hem mali olmak üzere 3’e ayrılır. Hac ibadetini yapabilmemiz için hem belli bir zenginliğimizin olması hem de sağlımızın iyi olması gerekmektedir. Hac hem beden hem de mal ile yapılan bir ibadettir. Hacca gidecek kimselerin Adana’dan başlayarak yolculuk esnasında, Mekke ve Medine’de Hac görevini yerine getirirken birçok hususa dikkat etmesi gerekiyor. Hac oraya gittikten sonra artık bedenen yapılan bir görev oluyor. Ne kadar külfet varsa o kadar nimet vardır. Hac ibadeti yorucu bir ibadet fakat bir o kadar da tatlı ve muazzam bir ibadettir. Mebrur Haccın karşılığı ancak cennettir’ buyuruyor Peygamber Efendimiz, Mebrur Hac, kişinin Hacdan sonraki hayatında da güzel ve temiz yaşamasına denilmektedir. Bizi Hacdan önceki hayat ve Hacdan sonraki hayat bekliyor. Hac gibi zor bir ibadeti geceyi gündüze katarak, uykusuz, yorgun yapılan bir ibadeti Rabbim hepimize hakkıyla yapmayı nasip etsin. Hacılık eşi benzeri bulunmayan bir değer ve meşakkatli bir ibadettir.” şeklinde konuştu.

     Seminerde ağırlıklı olarak Hac ve Umre Müdürü Hasan Kök tarafından görüntüler eşliğinde Hac menasiki, beşeri münasebetleri ve idari konular işlenmekte, Bundan Sonraki seminerlerin 19, 21, 23, 26, 28, 30 Eylül ve 3, 5, 7, 10 Ekim tarihlerinde verileceğini ve bu seminerlerin Ceyhan ve Kozan ilçelerinde de yapılacağını 2-3 Ekim tarihlerinde de aşılarının yapılacağını, Hacı adaylarımızın seminerden istifade etmeleri için seminerler katılmaları gerekmektedir ”dedi.

     İmamoğlu din görevlilerinden Yusuf Kurt’un okuduğu ilahilerle programa renk kattı.

   Seminerde; İl Müftüsü İsmail Canbolat’ın yanı sıra İl Müftü Yardımcısı Mustafa Turan, Hac ve Umre Müdürü Hasan Kök, Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nden Dr. Seval Urun, Ceyhan Devlet Hastahanesinden  Dr. Fazlı Aslan, İl Müftülüğü Şefi Şaban Yıldırım ve Bilgi İşlem Sorumlusu Ahmet Tokdemir görev alacaktır.