Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklama şöyle;

Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Bölge Başkanlığının katkısı ile Adana İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından DAEŞ/IŞİD silahlı terör örgütüne yönelik Adana kent merkezinde operasyon düzenlenmiştir.

            Terör Suçları Soruşturma Büromuz tarafından DAEŞ/İŞİD terör örgütünün eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, kendisini “sözde DAEŞ/İŞİD Türkiye emiri” olarak tanıtan ‘Ebu Hamzi’ kod adlı M.Ö. ile birlikte toplam 18 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir.

            Teknik ve fiziki takip sonucu yapılan çalışmalarda, örgütün liderliğini yaptığı belirlenen şüphelilerden M.Ö.’nün, kendisini sözde ‘DAEŞ/IŞİD silahlı terör örgütünün Türkiye emiri’ olarak tanıttığı, şüphelilerin terör örgütünün oluşturduğu baskı ve korkudan faydalanıp tehdit, cebir ve şiddet kullanarak Suriye uyruklu fırıncılardan örgüt adına haraç topladıkları tespit edilmiştir.

            Soruşturma kapsamında kent merkezinde düzenlenen operasyonda, aralarında örgüt lideri M.Ö. ile örgüt adına haraç almak üzere bir işyerine gidip seri numaraları daha önce alınmış 3 bin 500 TL para ile birlikte suçüstü yakalanan 2 örgüt üyesinin de bulunduğu toplam 13 şüpheli gözaltına alınmıştır. Haklarında gözaltı kararı olan firari 5 şüpheliyi yakalama çalışmaları devam etmektedir.

            Şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramalarda ise 2 ruhsatsız av tüfeği, 18 dolu fişek, 1 kurusıkı tabanca, örgüt adına haraç olarak toplandığı değerlendirilen 9 bin 750 TL para, çok sayıda örgütsel kitap ve doküman ile dijital materyaller ele geçirilmiştir.

             

            Tüm yönleriyle titizlikle yürütülen soruşturmanın safahat ve sonucundan gerektiğinde ayrıca bilgi verilecektir.

            Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.