Yapılan arama faaliyeti esnasında Ceyhan ilçesine seyir halinde olan İ.K. isimli şahsın sürücülüğünü yaptığı minibüs içerisinde yurda yasadışı yollardan giriş yaptığı tespit edilen (25) Afganistan uyruklu şahıs yakalandı.

İl Jandarma Komutanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, yakalanan (25) Afganistan uyruklu şahıs sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine teslim edildiği, Göçmen Kaçakçılığı Organizatörü İ.K. hakkında yasal işlem yapılarak adli makamlara sevk edilip, sevk işleminde kullanılan minibüse ise el konularak, 800 TL. Trafik Cezası uygulandığı belirtildi.

Ayrıca; 2018 yılında (95) olayda, yol izin belgesi olmayan (202) Suriye uyruklu şahıs İçişleri Bakanlığının 2017/10 sayılı genelgesi kapsamında ikamet illerine gitmeleri konusunda bilgilendirilerek yönlendirilmeleri sağlandığı vurgulanan açıklamada şu görüşlere yer verildi.

“Yol izin belgesi olmayan Suriye uyruklu şahısları taşıyan (57) sürücü/acenteye ise 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu 102 inci maddesinin 2’nci fıkrası “Geçerli seyahat belgesi, Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarından verilmiş yabancı kimlik kartı, ikamet izni veya geçerli yol izin belgesi olmayan yabancı şahısların ülkeye girmesine, ülkeden çıkarılmasına, ülke içinde herhangi bir araç veya binek hayvan vasıtasıyla veya yaya olarak seyahat etmesine imkân sağlayan kişilere, kanunlarda ayrıca suç olarak tanımlanmayan eylemler nedeniyle tespit edilen her bir yabancı sayısınca bin Türk lirası idari para cezası verilir” hükmü kapsamında toplam (132.684) TL. idari para cezası uygulandı.”

“Özellikle taşımacılık yapan sürücü/acenteler ile vatandaşlarımızın benzer idari yaptırımlara maruz kalmaması için yukarıdaki kanun maddesinde belirtilen yasaklamaya uymaları önem arz etmektedir.

“Adana İl Jandarma Komutanlığınca; ilimizin emniyet ve asayişiyle huzur ve güven ortamının devamına yönelik TCK’nun 79’uncu maddesi, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve İçişleri Bakanlığının 2017/10 Sayılı Genelgesi kapsamında yürütülen çalışmalara aralıksız olarak devam edilmektedir.”