Nezihe Yalvaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde düzenlenen toplantıya Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü ve İlçe Emniyet Birimleri yetkilileri katıldı.

Seçim güvenliğinin ayrıntılı bir şekilde ele alındığı toplantıda konuşan Vali Mahmut Demirtaş, “Ülkemizin seçim atmosferini yaşadığı bugünlerde, aynı zamanda on bir ayın sultanı mübarek Ramazan Ayı’nın manevi havasını da solumaya devam ediyoruz. Öncelikle sizlerin Ramazan-ı Şerif’inizi bir kez daha tebrik ediyor, hepinize sağlık ve afiyet diliyorum. Tabi bir yandan Ramazan Ayı’nın ilimiz genelinde huzur ve kardeşlik ortamında geçirilmesi için yoğun mesai yaparken, bir yandan da giderek yaklaştığımız 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimlerinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılması için, çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz” dedi.

“Bugün gerçekleştirdiğimiz bu toplantımız da ilimiz genelinde seçim çalışmalarının başladığı günden bu yana ve bugünden seçim sonrasına kadar yürüteceğimiz çalışmaların bir değerlendirmesinin yapılması açısından büyük önem arz etmektedir” diye konuşan Vali Demirtaş, “O bakımdan tüm katılımcılarımızın en küçük bir ayrıntıyı dahi gözden kaçırmaması gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum. Malumunuz olduğu üzere 10 Mayıs Perşembe günü, Sayın Bakanımızın başkanlığında bölgemizdeki 10 ilin valilerinin katılımıyla Seçim Güvenliği Bölge Toplantısını Gaziantep’te gerçekleştirdik. Toplantıda Sayın Bakanımız, seçim güvenliği konusunda geniş değerlendirmelerde bulundu ve önemli gördüğü hususların altını çizdi. Sayın Bakanımızın bizlerin şahsında sizlere verdikleri talimatlara birazdan ayrıntısı ile değineceğim. Ancak üzerinde durdukları asıl konu, seçim güvenliği çalışmalarının üç ana başlık altında toplanması olmuştur. Birincisi, kampanya ve propaganda döneminin güvenliği, İkincisi, seçim günü oy verme güvenliği, Üçüncüsü, seçim gününün akşamında oy sayımının güvenliği, sonuçların, listelerin, söz konusu tüm evrakların ilgili yerlere seçim hukukuna uygun bir biçimde iletilmesidir. Bu nedenle öncelikle belirtmeliyim ki seçim güvenliğinden sorumlu olan bizlerin de bu üç temel başlıktan hareketle görevlerimizi yerine getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Vali Demirtaş konuşmasının devamında ise şu ifadeleri kullandı;

“İlimizde ya da daha önceki görev mahallerinizde, bu seçimden öncede görev ve sorumluluk üstlendiniz. Ancak takdir edersiniz ki her seçimin mahiyeti, karakteri ve psikolojisi birbirinden farklıdır. Daha önce yaşanan seçimlerin belli bir rutini vardı. Ancak 24 Haziran seçimlerinin mahiyeti diğerlerinden farklı. Bu seçim 16 Nisan Referandumunda kararlaştırılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk seçimi olacak. Mevzuat itibariyle birtakım yenilikler söz konusu. İfade ettiği anlam da diğerlerinden çok farklı. Yapılan açıklamalar, yaşanan gelişmeler bizlere bugünden bunun işaretini vermekte olup, ilimizde seçimin sıfır hatayla, kazasız belasız tamamlanması için tüm tedbirlerimizi alacağız. Dolayısıyla her zamankinden daha dikkatli olmalıyız. Zira ağır bir sorumluluk bizi bekliyor. Aslında asli görevlerimize bu dönemde biraz daha fazla özen göstereceğiz. Bizim görevimiz, vatandaşlarımızın özgür iradelerini sağlıklı bir şekilde, herhangi bir aksiliğe ve güvenlik zafiyetine meydan vermeden, sandığa yansıtacak ortamı temin etmektir. Bu itibarla tecrübemiz, bilgimiz, yeteneğimiz hangi seviyede olursa olsun tedbiri elden bırakmamalı, tüm birimlerimizin birbirleriyle koordinasyon içerisinde çalışmasını mutlak surette temin etmeliyiz.

Az önce üç temel başlıkta topladığım güvenlik tedbirlerini sırasıyla detaylandırmak istiyorum. Kampanya ve propaganda dönemine ilişkin yürüteceğimiz çalışmalar, miting alanları, toplanma alanları, stant çalışmaları, broşür ve afiş çalışmaları ve Ramazan dolayısıyla iftar programlarını kapsamaktadır. Bu noktada öncelikle çocukların broşür dağıtımı ve afiş asımında kullanılmasına izin vermeyelim. Ayrıca dijital ortamlarda güvenliğin sağlanması, sosyal medyanın seçim çalışması görünümünde terör örgütü propagandasına ve Gezi Olayları benzeri bir harekete mahal verilmemesi için ilgili birimlerimiz tarafından sıkı takibinin yapılmasını sağlayalım. Bunu yaparken propaganda faaliyetlerine engel olmayacak şekilde yapmalıyız. Güvenliği bahane ederek özgürlüklerin önüne geçmemeliyiz. Bizim görevimiz, özgürlüğü temin etmektir. Unutmayalım ki güvenlik, özgür bir ifade ve tercih ortamını sağlamak için vardır. Kampanya ve propaganda dönemine ilişkin yürüteceğimiz çalışmaların en önemli noktalarından birini de hassas kişilerin korunması oluşturmaktadır. Bu kişilerin seyahatlerini ve seçim çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yapmaları için her türlü tedbiri ilimiz genelinde alacağız.

Bakanlarımızın, Milletvekili adaylarının, parti il ve ilçe başkanlarının, temsilcilerin, kanaat önderlerinin korunması hususunda azami özen göstermeliyiz. Seçim ortamını bu kişiler üzerinden iç çatışma ortamına dönüştürmek isteyenlerin önünü, özellikle istihbarat bilgileriyle bertaraf etmek için sahaya hakim olmamız gerekiyor. Bu kişilerin güvenliğinin sağlanmasında hata payımızın olmadığının altını bir kez daha çizmek istiyorum. Bununla birlikte siyasi parti binalarının ve seçim bürolarının güvenliğinin sağlanmasını da bu meyanda değerlendirmekte yarar görüyorum. Öte yandan miting ve iftar programlarına ciddi önem vermek durumundayız. Bu anlamda üst aramaları, giriş çıkış kontrolleri, miting meydanlarının ve iftar programı verilen mekânların aranması büyük önem arz etmektedir.

Bu dönemde gelen ihbar mektuplarına, maillere, mesajlara diğer zamanlara nazarla daha itinalı bakmalı, üzerinde durmalı, bunlarla ilgili en küçük bir işareti dahi gözden kaçırmamalıyız. Sansasyonel eylem yapma hazırlığında olan kesimlerin önceden tespit edilip eylemlerine fırsat verilmemesi için istihbarat birimlerimizle koordineli çalışma yapmalıyız. Muhtarlarımızla toplantılar yaparak mahallelerinde dikkat çeken şahıslarla ilgili gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamalıyız. Ayrıca yol arama ve kontrollerini de daha da sıklaştırmalıyız.

Seçim gününe kadar seçim sandıklarının kurulacağı, oy pusulalarının ve oylar kullanıldıktan sonra torbaların saklanacağı ve sevk edileceği mekânların kameralarının, GAMER merkezlerinin çalışır vaziyette olmasını sağlamalıyız. Bu üzerinde durmamız gereken en önemli husustur. Bu mekânlarda kamera olup da çalışmaması, hiç olmamasından daha büyük sıkıntılara neden olabilir. Daha önceki seçimlerden hatırlayacağınız üzere bu konunun tartışması günlerce, hatta aylarca sürebiliyor. O nedenle seçim gününden önce kameraların çalışma durumunu test etmeliyiz. Bir seçim tatbikatı ile kendi eksikliklerimizi görmeli, tatbikat neticesinde ortaya çıkan sonuçların analizini yapmalıyız. Kamera konusunda olduğu gibi, aydınlatma ve enerji hususunda da gerekli hassasiyeti göstermelisiniz. Trafo, elektrik dağıtım tesislerine sabotaj ihtimaline karşı tedbirlerimizi şimdiden almalıyız. Elektrik kesintilerinin art niyetli kişiler tarafından kullanılmasına ve gündemi işgal etmesine fırsat vermemeliyiz.

ununla birlikte göreve yeni başlayan gece bekçilerimize de seçim güvenliği noktasında gerekli hassasiyeti göstermelerinin önem arz ettiğini hatırlatalım. Malumunuz ilimizde 200 binin üzerinde             Suriyeli mülteci yaşıyor. Suriyeli mültecilere oy kullandırılacağına dair provakatif girişimlerin önüne geçmek için hem seçim öncesinde hem de seçim günü daimi teyakkuzda olmalıyız. Böylesi bir provokasyona mahal vermemeliyiz. Seçim günü sandık çevresine silahlı ve parti rozetli kişilerin alınmaması, seçim sandıklarında görevli olanlardan sakıncalı olanların ayıklanmasıyla ilgili gereken tedbirleri de mutlaka almalıyız. Son olarak seçim gününün akşamında oy sayımının güvenliği, sonuçların, listelerin, söz konusu tüm evrakların ilgili yerlere seçim hukukuna uygun bir biçimde iletilmesi hususunda da azami hassasiyet göstermemiz gerektiğine dikkatlerinizi çekmek istiyorum. İlçe Seçim Kurullarının güvenliği, oy sayımlarının yapılacağı yerlerin güvenliği, buralara ilgisiz ve yetkisiz kişilerin giriş-çıkışlarının önlenmesi, oy torbalarının depolandığı mekânların, güvenliği gibi konuları dikkatle ele almalıyız. Gerek sonuçların gerekse evrakın sorunsuz bir biçimde yetkilisine teslimine kadar işimizin başından ayrılmamalıyız.

Biliyorsunuz, hemen her seçimde ‘çöplükte bulunan oylar’ gibi birtakım şaibeler çıkarmaya meraklı bir kesim var. Dolayısıyla son ana, son saniyeye kadar tüm birimlerimizle, tüm personellerimizle görevimizin başında olmalı ve en küçük bir şaibeye fırsat vermemeliyiz. Esas itibariyle seçim gününün bir provasını yapmak, eksiklerimizi görmek adına en etkili yöntemdir. Biliniz ki bu seçimin önemi, çekilen tüm zahmetlerin tümüne değerdir. Dolayısıyla alacağınız hiçbir tedbiri fazla görmeyin. Bir kez daha ifade etmeliyim ki bizim işimiz, seçimin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılmasını temin etmektir. Bunun içinde can güvenliği de var, istismara, şaibeye fırsat vermemek de var. O nedenle dikkatli olursak, ihmal etmezsek ve sürekli iletişim halinde olursak bu seçimleri Allah’ın izniyle ilimiz genelinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan tamamlarız.

Sizlere görev mahallinizde yapacağınız çalışmalar için şimdiden teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimlerinin, ilimiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını Mevla’dan niyaz ediyorum. Hepinizi sevgiyle ve muhabbetle selamlıyorum.”

Vali Demirtaş başkanlığında gerçekleşen “Seçim Güvenliği Toplantısı” karşılıklı görüş alış verişiyle sürdü.