Altın Koza AŞ’nin bulunduğu Tarihi Kız Lisesi Binası’ndaki toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Çukurova’nın kültürel potansiyelinin ortaya çıkarılmasıyla bölgenin önemli bir turizm merkezi olacağını vurguladı.
Çukurova’nın sağlık turizmi için de elverişli iklim koşullarına sahip olduğunu belirten Zihni Aldırmaz, “Biz Çukurova’yı bölgesel olarak ele almak istiyoruz. Çukurova siyasi nedenlerle bölünmüş olsa da aslında aynı kültür değerlerine sahip tek bir coğrafya. Yakın geçmişte Büyük Seyhan Vilayeti olarak adlandırılan bu bölge daha sonra çeşitli kentlere bölünmüş. Ayrıca Adana da 10 bin yıllık tarihi olan, 4 bin yıldır da adı ve yeri değişmeyen bir kent” dedi.
Zihni Aldırmaz, tarihi kültür varlıklarının parayla satın alınamayacak değerler olduğunu söyledi. Bundan dolayı bu değerlere gereken önemin verilmesini, korunmasını isteyen Zihni Aldırmaz, bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanı’nın Adanalı olmasının büyük bir avantaj olduğunu kaydetti.
Zihni Aldırmaz, Bakan Ömer Çelik’in kültürel varlıkların korunması ve Adana’da turizmin gelişmesinde büyük katkısı olacağına inandığını belirtti.
ÇEKÜL Vakfı’ndan toplantıya katılan ve bir sunum gerçekleştiren Esra Karataş da, kültür öncelikli bölgesel yol haritaları çıkardıklarını, daha önce de Trakya ve Güney Ege gibi bölgelerde benzeri çalışmaları yaptıklarını anlattı.
Daha önce yol haritası çıkardıkları bölgelerdeki çalışmaları ile ilgili bilgi veren Esra Karataş, soru cevap yöntemiyle sunumunu sürdürdü.
Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın yanısıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Nermin Akray, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, bürokratlar, KUDEB uzmanları, kamu kurumlarından temsilciler ile çevre il ve ilçelerdeki belediyelerden yetkililer katıldı.
Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise sivil toplum kurulu ve üniversite temsilcilerine sunum yapıldı.
Çukurova Bölgesel Vizyon Planı’nın hazırlanmasına yönelik yapılan toplantının aynı zamanda 10-12 Mayıs tarihleri arasında Adana’da yapılacak Tarihi Kentler Birliği buluşmasına ön hazırlık niteliği taşıdığı da bildirildi.