Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce, Seyhan, Yüreğir, Sarıçam ve Çukurova ilçelerinde belirlenmiş 30 okullun 9.sınıf öğrencilere, ailelerine, öğretmenlere ve okul idarecilerine verilecek olan eğitim seminerlerinin ilki Adana Erkek Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlikte, 120 öğrenciye; sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile birlikte televizyon ve bilgisayar bağımlılığı hakkında bilgiler verildi. Projenin, Kalkınma Bakanlığı’nca Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında desteklendiği hatırlatıldı.

 

“15 YAŞ ÜSTÜ NÜFUSUN YÜZDE 33’Ü SİGARA İÇİYOR”

Adana SAMEDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Aile Hekimi Dr. Derya Adnan Atılgan konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe yoğun ilgi gösterilirken, Adana Sameder Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve SODES Proje Koordinatörü Opr. Dr. Önder Önem, Adana SAMEDER Genel Sekreteri Ahmet Yılmaz ve Adana Erkek LisesiMüdürü Mustafa Dönmez de katılımcılar arasında yer aldı. Burada konuşan Atılgan, Türkiye’de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 33’ünün sigara içtiği bilgisini verdi.

 

“SİGARA NEDENİYLE ERKEN YAŞTA ÖLÜYORLAR”

Sigara içenlerin de yüzde 75’inin bağımlı olduğuna dikkat çeken Atılgan, bunların da yüzde 50’sinin sigaraya bağlı bir nedenden dolayı erken yaşta hayatını kaybettiğini anlattı. Atılgan, bugün dünyada her 8 saniyede bir kişinin sigaradan öldüğünü, ancak bu durumun da önüne geçilebileceği uyarısında bulundu. Sigara içenlerin kanserden ölüm oranı, içmeyenlere göre 25 kat fazla olduğunu kaydedin Atılgan, konuşmasını da şöyle sürdürdü:

 

“SİGARA KANSER OLASILIĞINI 25 KAT ARTIRIYOR”

“Sigara dumanında vücudumuz için zararlı 4 binden fazla madde bulunur, bu da bizim kanser olma riskimizi 25 kat artırıyor. Sigaranın etkileri bıraktıktan 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya Kalp krizi riski hiç sigara içmemiş birine anca eşit oluyor.” Alkolik kişi içkinin işine değil, işinin içki içmesine engel olduğunu düşünen kişi olduğu yorumunda bulunan Atılgan, alkol bağımlılarının bunu kendi kendine bırakmasının çok zor olduğunu belirtti.

 

“GÜNDE 2 SAATEN FAZLA BİLGİSAYAR KULANMAYIN”

Alkolü bırakmak isteyenlerin mutlaka tıbbi yardım almasıgerektiğini, bu konuda da ilgili kurumlar ile irtibata geçilerek tedavi sürecinin zaman kaybedilmeden başlatılmasını öneren Dr. Derya Adnan Atılgan, bilgisayar bağımlılığı hakkında da açıklamalarda bulundu. Bilgisayarın günden 2 saatten fazla kullanılmaması uyarısını yapan Atılgan kas ve iskelet sistemi ile ilgili hastalıkların bilgisayar kullananlarda yüzde 81’e ulaştığına işaret etti.