Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, hızlı ve çarpık kentleşmenin Adana’yı ulaşım ve trafik konusunda oldukça sorunlu bir kent haline getirdiğini söyledi. Başkan Sözütek, çağdaş bir şehirleşme için Adana'da atılması gereken ilk adımın orta ve uzun vadede kentin ihtiyaçlarına cevap verecek bir ulaşım master planının hazırlanması olduğunu dile getirdi.

TMMOB Adana İKK Sekreteri Erol Salman, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Veli Tüzün, Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi ve İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Uzun, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek'i ziyaret ederek, çağdaş kentleşme, ulaşım ve trafik sorunlarının çözüme kavuşması için neler yapılması gerektiği hakkında fikir alışverişinde bulundular.

Esnaf ve sanatkarların sıkıntılarının da ele alındığı ziyarette öne çıkan başlık ise Adana'nın ulaşım ve trafik konusunda yaşadığı sorunlar oldu. Birlik Başkanı Nihat Sözütek, Adana'nın çözüm bekleyen sorunlarının başında ulaşımın geldiğini belirterek, "Çarpık ve düzensiz kentleşme, ihtiyaca cevap vermeyen bulvarlar, dar sokaklar, araba parkına ya da ticarethaneye dönen kaldırımlar, araçların gelişi güzel park etmesi, bozuk yollar Adana'yı sorunlar yumağı bir kent haline getirdi. Sorunların kalıcı çözüme kavuşabilmesi adına şehri sokak sokak planlamaya yönelik kapsamlı bir çalışma yapılması gerekmektedir" dedi.

Sağlıklı bir ulaşım master planı ile Adana'nın ulaşım ve trafik sorunlarının çözüme kavuşacağına dikkati çeken Başkan Sözütek, "Bu kentte yaşayan herkesin trafikle ilgili problemlerinin kökten çözüme kavuşturulmasını, bunun da çağdaş belediyecilik anlayışı içinde gerçekleştirilmesini istiyoruz.

Meseleyi sadece toplu taşıma esnafı ya da belediye otobüs taşımacığı veya vatandaş odaklı çözmeye çalışırsak istediğimiz sonucu elde edemeyiz. Bütün şehri, tarafların hepsini kucaklayacak, orta ve uzun vadede ihtiyaçlara cevap verecek şekilde bir planlama yapılmasından yanayız" diye konuştu.

"TOPLU TAŞIMA ÖNE ÇIKARILMALI"

Adana'nın ulaşımda çağın gerisinde kaldığına vurgu yapan Birlik Başkanı Sözütek, "Adana'da kent içi ulaşım sorununun çözümü için ilk iş olarak, insan öncelikli, toplu taşıma odaklı, çevreci ve sürdürülebilir bir ulaşım master planı hazırlanmalıdır. Hazırlanacak planda özel araçları kent merkezlerine davet eden uygulamalardan kaçınmalı, toplu taşıma öne çıkarılmalıdır. Başta belediye otobüsleri olmak üzere özel halk otobüsü ve minibüslerin güzergahları yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca, Ali Münif Yeğenağa Caddesi kent içi toplu taşıma yapan minibüslere acilen tekrar açılmalı, kent içi ulaşımla ilgili genel bir düzenleme yapılıp, trafik sorunu tamamen çözüme kavuşturulduktan sonra gerekirse yeniden yayalaştırılmalı ve hiçbir şekilde araç girişine izin verilmemelidir. Bunların yanı sıra, Cemal Gürsel ve Abidinpaşa caddeleri eski güzergahına dönmelidir " ifadelerini kullandı.

TMMOB heyeti de ulaşım ve trafikte yaşanan sorunların bir an önce çözüme kavuşması noktasında Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile hem fikir olduklarını belirterek, çözüm konusunda kentin tüm dinamiklerinin bir araya gelerek ortak bir çalışma yürütmesi gerektiğini vurguladılar.