Coşkulu geçen törende, Vali Büyük ve Birlik Başkanı Barışık ile protokol mensuplarına Ahi Pilavı dağıtıldı, esnaf stantları gezildi, örste demir dövüldü, katılımcılara çiçek dağıtıldı…

Adana Vali Yardımcısı Azmi Yeşil,  Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, CHP İl Başkanı Burhanettin Bulut, CHP Kadın Kolları Eski Başkanı Av.Rukiye Çinkılıç, CHP Seyhan İlçe Başkanı Reşit Karakuş ile çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda esnaf odası başkanı, genel sekreterleri ile esnaf ve sanatkarların da katıldığı törene sıcağa rağmen gösterilen ilgi mutluluk vericiydi.  

75.Yıl Sanat Galerisi önünde gerçekleştirilen törenin sunumunu ESOB Genel Sekreteri Sema Kartalmış yaptı. Kartalmış’ın daveti ile törene katılanlar, Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşımızı okudu. Ardından açılış konuşması için TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık kürsüye davet edildi.

BARIŞIK AHİLİĞİ ANLATTI…

Barışık konuşmasında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nının 13 Ağustos 2008 tarihli genelgesiyle yurt genelinde kutlanmaya başlanan ve bu yıl Mayıs ayına çekilen Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’nın 8’incisini düzenlediklerini belirtirken, esnafın bayram günü olarak gördükleri Ahilik Haftası Kutlamaları’na katılan protokol mensupları, davetliler ile tüm esnaf ve sanatkar teşkilatı mensuplarına ayrı ayrı teşekkür etti.

Barışık, konuşmasında, dünü bilmeyenin bugünü izah etmesi ve geleceğe hazırlanmasının asla mümkün olmayacağını,  tarih şuurunun, geçmişle geleceği birbirine bağlayan çok güçlü bir köprü olduğuna işaret ederek, “Geçmişle gelecek arasındaki bu köprünün kurularak nesillerde tarih bilincinin uyandırılması son derece önemlidir. Özü; ‘Akıl, Ahlak, Bilim ve Çalışma’ olan Ahilik felsefesinin temelleri 12’nci yüzyılda Kırşehir’de atılmış, daha sonra tüm Anadolu’ya yayılmıştır. Ahilik, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Ahilik; güler yüzlü olmaktır, bilgidir, büyük sözü tutmaktır. Ahi Evran'ı geri getiremeyiz, ama geçmişimizi hatırlayarak onları gelecek nesillere aktarmalı, gençlerimize ışık tutmalıyız”dedi.

 
KYÜREK, BARIŞIK’A TEŞEKKÜR ETTİ…

Büyükşehir Meclis Başkanı Ramazan Akyürek de, Ahi Evran felsefesinin bir defa daha dile getirildiği törene katılmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “ Türk toplumunda esnaf ve sanatkarın yeri başkadır. Toplumuzun en önemli dinamizmi ve değerini ifade eden esnaf ve sanatkarlarımız, aynı zamanda hayatı kolaylaştıran, insanların hayati ihtiyaçlarına cevap veren, sosyal ve ticari müesseselerdir.  Ahi Evran Felsefesi de ideal esnaf ve sanatkar olmayı gerektirir. Bunun için sayın Başkan Kazım Barışık’ın özellikle yıllardır Ahi Evran Felsefesi üzerinden,  esnaflarına ve topluma mesaj yollaması, övgüye ve takdire şayan davranıştır, kendilerine teşekkür ediyorum. Bir kentte esnaf ne kadar gelişmişse, mutlu ve huzurluysa o kentin gelişmişliğiyle doğru orantılıdır. Ben Adana esnaf ve sanatkarlarının Ahi Evran Haftasını kutluyor, saygılar sunuyorum”diye konuştu.

 Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz ise, Anadolu’da Selçuklu Devleti’ne mayasını katan, Osmanlı cihan devletinin temeline ilk harcı koyan ve bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin toplumsal yapısının özüne kaynaklık eden Ahiliğin, 800 yıl öncesinden günümüze açılan ‘Akıl, Ahlak, Bilim ve Çalışma’ kapısı olduğunu söyledi.

 Ekiz, “İnsanlık dünyasının ihtiyaç duyduğu evrensel değerlere sahip olan Ahiliğin bu temel düsturları bugün dahi insanoğlunun bütün kesimlerini içine alan yol gösteren, hayat ve üretim tarzıdır. Bütün bu değerleri Anadolu coğrafyasına bir hali gibi dokuyan Ahi Evran Veli Hazretleri’nin,  nasihatleri ile taçlanarak bizlere kılavuzluk etmektedir. Esasında bu değerlerin tamamında erdemli insan yetiştirme gayesi vardır. Türk siyasi tarihinin en önemli mercilerinden birini teşkil eden ahilik, kültür mirasımız, ekonomik ve sosyal yapımızı ile eğitim tarihimiz açısından da üzerinde hassasiyetle durulması gereken kurumlarınızın başında gelmektedir”dedi.

 VALİ BÜYÜK’TEN ESNAF VE SANATKARLARA ÖVGÜ…

Adana Valisi Mustafa Büyük, Ahilik Haftası olarak kutlanmaya başlanan esnaf ve sanatkarlarımızla ilgili bazı değerlerin anlatıldığı,  hatırlatıldığı bu törenlere katılmaktan büyük mutluluk duyduğumu belirtirken, “Esnaf ve sanatkarlarımız çok önemli hizmetler yapıyorlar. Bu vesileyle Başkanları Sayın Kazım Barışık beyin açıkladığı gibi,  tarihten aldıkları ilhamlarla günümüz şartlarında nasıl çalışma yapacaklarının mesajlarını da ortaya koyuyorlar. Hepimiz, geçmişimizden, tarihimizden ecdadımızdan gurur duyuyoruz”diyerek şöyle konuştu:

 “Bugün anlatılanlarla, esnaf ve sanatkârlarımızın ne kadar önemli kurum ve kuruluşlar oldukları, Ahilik felsefesi çerçevesinde çalışmalarına imkân verildiği görülüyor. Aslında gururlandığımız, iftihar ettiğimiz şey, gelişmiş dünyada prensipler, çeşitli kriterler ve çalışma hayatının değerleri ahlaki değerleri gibi konuları,  geçmişte hem millet, hem inanç olarak, hem de beslendiğimiz kaynağımızı teşkil eden değerlerle ne kadar uyumlu olduğunu gösteriyor. Bununla da gurur duyuyoruz. Millet olarak esnaf ve sanatkar, diğer mesleklerde, ahlaki değerlere, erdemli insan ölçülerine ve işinin ehli olmak, insanın mutlu etmek, saygı duymak, değer vermek ve ona uygun davranış biçimi geliştirmek gibi çok önemli çalışmaları da gerçekleştirmiş oluyorlar. Bu vesileyle, her şehrin sembol insanlarını, esnaf ve sanatkarlarını yılın ahisi olarak seçip, onlara kendilerine uygun kıyafetler giydiriyorlar, onlara örnek, saygı duyacak insanlar olarak sunulmuş oluyor, yeni uygulamalarda da bunlara dikkat edilmesi isteniyor. Hep beraber gerçekleştirdiğimiz bu törenle, topluma da aslında gelişen dünyada, çağdaş dünyada ihtiyacımız olan çalışma prensiplerini, ecdadımızın geçmişte bize verdikleri, bunlara bugün dahi dikkat ettiğimiz zaman tüm ihtiyacı karşılayacak bir yapının var olduğunu da görmüş ve bu mesajı da vermiş oluyor. Ben bu vesileyle, her zaman hürmet ettiğimiz, saygı duyduğumuz sanatkarlarımızı, esnafımızı tebrik ediyor, başarılı olmalarını, topluma örnek olmalarını, geleceğe çok daha güvenli bakmamızı sağlayacak yeni esnaf ve sanatkarlar yetiştirmelerini ve toplumun birliğini ve beraberliğini, huzurunu, dayanışmasını, zenginliğini, mutluluğunu sağlayacak bu çalışmaların gerçekleştirilmesini temenni ediyorum, Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, tebriklerimi iletiyorum”

 YILIN AHİSİNE KAFTAN GİYDİRİLDİ….

Vali Büyük ve Birlik Başkanı Barışık,  konuşmaların ardından yapılan törende,  ‘Adana’da Yılın Ahisi’ seçilen 74 yaşındaki Elektronikçi Esnafı Orhan Onat’a birlikte kaftan giydirdi, Adana Elektronikçiler Esnaf Odası Başkanı Salih Diptaş plaket verdi, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ramazan Akyürek de hediye verdi.  

 Büyükşehir Belediyesi Bandosu’nun gösterisinden sonra protokol mensupları ile katılımcılara Ahi Pilavı ikram edildi, esnaf stantları gezildi, örste demir dövüldü, katılımcılara çiçek dağıtıldı, hatıra fotoğrafları çektirilerek tören tamamlandı.

 Törene Adana ESOB Başkan Vekilleri Nihat Sözütek, Mustafa Göktaş, ile Birlik Yönetim Kurul Üyeleri, Birlik Genel Sekreteri Sema Kartalmış,   Adana Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğine bağlı çeşitli Esnaf Odası Başkanları, genel sekreterleri ile kalabalık bir esnaf ve halk topluluğu katıldı