Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu ile Adana Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ADSİAD) ortaklaşa düzenlediği ‘Adana’nın Gelinleri’ sergisi büyük ilgi gördü. Yüzlerce Adanalı, ADSİAD’ın patentini aldığı Adana’yı Seviyorum temalı sergi ve imza gününe adeta akın etti. Gazeteci-Yazar Ayşe Arman da sergiye katılırken, proje kapsamında yer alan annesi Veronika Arman’la kucaklaştı. 9 gelin, 9 farklı öykü… Aşık oldukları adamın peşine düşüp, ülkelerinden binlerce kilometre uzaklıktaki Adana’ya geldiler… Son 50 yılda dünyanın farklı ülkelerinden kente ‘gelin’ olarak gelen 9 kadın, ‘Adana’nın Gelinleri Projesi’nde buluştu. Farklı yaşam öyküleri, fotoğraf karesinde ölümsüzleşti. Söz konusu fotoğraflar, düzenlenen sergiyle meraklısının beğenisine sunulurken, Adana’da ‘ilk’lere de imza atan gelinler, renkli görüntüler oluşturdu.

9 KADININ HİKAYESİ

Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu’nun, ‘Adana’yı Seviyorum Projesi’ kapsamında işbirliği yaptığı Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) ile birlikte hayata geçirdiği ‘Adana’nın Gelinleri Projesi’ meyvelerini verdi. Son 50 yıllık zaman diliminde dünyanın farklı ülkelerinde yaşarken evlenip, Adana’ya gelen ve kentte ‘ilk’leri başarıp, bizden biri olan 9 kadının hikayesi kitaplaştırılırken, fotoğraf kareleri de bir sergiye hayat verdi.

HER FOTOĞRAF BİR ÖYKÜ

Proje kapsamında; İngiltere'den Gillian Akdağ ve Karen Demirkıran, İsviçre'den Claudia Schmidt Üzelgeçici, Almanya'dan Anette Coşkun, Ellen Sağol ve Veronika Arman, Romanya'dan Ana Maria Günsel, İran'dan Nadiya Esen ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) de Hanife Uygur'un Adana'ya geliş öykülerini anlatan fotoğraf kareleri, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde düzenlenen sergiyle meraklısının beğenisine sunuldu.

DAHA YÜKSEK BİR KÜLTÜR

Proje koordinatörlüğünü Zeliha Ertunç'un, danışmanlığını da Haluk Uygur ve İsmail Ökke'nin üstlendiği ‘Adana’nın Gelinleri Projesi’ kapsamında düzenlenen serginin açılışına yoğun ilgi gösterildi. Burada konuşan Haluk Uygur, “Adana’nın Gelinleri Projesi, birbirinden çok farklı uygarlıkların etkisiyle büyümüş insanların, Adana’nın hoşgörülü ortamıyla buluşarak, yeni ve daha yüksek bir kültürün oluşmasına katkı sağlamalarının bir öyküsü olarak ortaya çıktı” dedi.


ADANA’YA YAKIŞIR BİR PROJE

ADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez de, projenin Adana’yı, Adana konukseverliğini, kültürünü çok güzel bir şekilde ortaya koyduğunu belirterek, “Yüzyıllardır farklı kültürlerin bir arada, kardeşçe ve barış içinde yaşadığı güzel Adanamıza yakışır bir proje bu. Adanamızın yüzyıllar öncesinden bugünlere gelen ve yüzyıllar sonrasına artarak, büyüyerek devam edecek olan hoşgörü kültürüne çok değerli bir katkı sunacak” diye konuştu.
BELKİ DE DÜNYADA BİR İLKTİ

Sönmez, ‘Portakal Çiçeği Karnavalı’ kapsamında Adana’yı adeta ‘dev bir açık hava sergisi’ne dönüştürdüklerini hatırlatarak, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “100’den fazla reklam panosunu; ‘Adana’yı Seviyorum’ temalı fotoğraflarla donattık. Bu proje ile belki de dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Şehrin tüm mahalle, cadde ve sokaklarına yayılmış dev bir fotoğraf sergisini; ‘Adana ve Toroslar’ın Nadide Çiçekleri’ fotoğraflarını sergilemiştik.”

ONLARI ADETA KISKANDIM

Projeye dahil edilen ve yaşam öyküsüyle birlikte fotoğrafları da sergilenen annesi Veronika Arman’a destek vermek için açılış törenine katılan gazeteci-yazar Ayşe Arman ise, “Çok güzel ve anlamlı bir proje. Bu projeyle birlikte annemle ilgili bilmediğim şeyleri öğrendim. Projeye dahil edilen kadınlar, öylesine güzel öyküler kaleme almışlar ki, inanın bir gazeteci olarak onları adeta kıskandım” yorumu yaptı.

ADANA ‘DİŞİ’LEŞİYOR
Projeyle birlikte 9 kadının yaşam öyküsü kaleme alınırken, fotoğraflarının da yine kadınlar tarafından çekilmesinin de anlamlı olduğunu vurgulayan Arman, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Hikaye de kadının, fotoğrafta. Hatta o fotoğrafı çeken de kadın. Dişi bir sergi bu. Özellikle son dönemlerde Adana’ya baktığımda Adana’nın dişileştiğini görüyorum ve bu bir Adanalı olarak, bir kadın olarak beni mutlu ediyor.”