Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer ve İbrahim Özdiş, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şubesi, Alevi Kültür Derneği, Cumhuriyet Halk Partisi, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği  Adana Şubesi, DİSK- Eğitim İş 1 No’lu Şube, Eğitim İş 2 No’lu Şube,  Birleşik Kamu İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Kuvvayi Milliye Derneği, Tüm Yerel Sen, Tüm Belsen, Eğitim-Sen, TGB, Cumhuriyet Kadınları  ve Vatan Partisi katıldı.
 
“UNUTTURMAYACAĞIZ”
Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, katılımcılar adına yaptığı basın açıklamasında 24 yıl önce alçakça bir saldırı ile katledilen Mumcu’nun devrimin, bağımsızlığın, demokrasinin, laikliğin ve özgürlüğün,  kısacası Anadolu  aydınlanmacılığının  cesur kalemi olduğunu belirterek, “Araştırmacı yazar Uğur Mumcu'yu bir kez daha özlem ve saygıyla anıyoruz.  Bu yiğit kalemi halkımız unutmamıştır, unutturmayacağız” dedi.
 
“TARİKAT, TİCARET, SİYASET” ŞEYTAN ÜÇGENİ
Mumcu, katledildikten sonra emperyalizmin ahtapot kolları olan “tarikat, ticaret, siyaset” üçgeninin şeytan üçgenine dönüştüğünü aktaran Kayadan, “Özelleştirme adı altında ülkenin bütün birikimleri yağmalanmış, eğitim bilim ve kültür hayatı çökertilmiş, hukuk sisteminin şirazesi yok edilip, cemaatlerle iktidar arasında paylaşım alanı olmuş, içerde ve dışarıda güvenlik kalmamış, gericilik ve bölücülük azgınlaşmış bütün bunların üzerine gidecek basın ve siyasal yapılar da teslim alınmıştır. Ulusal onur ayaklar altına alınmıştır” diye konuştu. 
 
“YENİ BİR UĞUR MUMCU ORTAYA ÇIKAMADI”
Uğur Mumcu’nun katledilişinden sonra meydana gelen pek çok derin ve karanlık olayın, cinayet, tertip, kalkışma ve ihanet sonrasında “Uğur Mumcu öldürülmeseydi bu olayı da çözerdi” diyerek hayıflanıldığını belirten Kayadan, bu süreçte yeni bir Uğur Mumcu’nun da ortaya çıkamadığını kaydetti.
 
“YERİ DOLDURULAMAZ BİR AYDINDI”
Uğur Mumcu’nun değerinin, ancak ölümünde yarattığı boşlukla anlaşıldığını dile getiren Kayadan, Mumcu’nun yeri doldurulmaz bir aydın olduğunun altını çizdi.  Mumcu’nun dirençli, mücadeleci bir gençlik önderi, ödün vermez adaletçi, araştırmacı gazeteciliğin de mihenk taşı olduğunu ifade eden Kayadan, şöyle devam etti:
“Emperyalistlerin ve onların taşeronluğunu yapan örgütlerin korkulu rüyası olduğu için, tarikat, ticaret, siyaset şeytan üçgenini deşifre ettiği için, hain pusularda katledilmiştir. Pusulasını şaşıran solcu geçinen liboşları hizaya getirdiği için, din tüccarlarının, cemaatçilerin, silah kaçakçılarının,  hayali ihracatçıların,  vurguncuların, soyguncuların, yobazların Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlarının, vatan hainlerinin, Kürt halkının sıkıntıları üzerinden siyaset yapan feodallerin ve bölücülerin, ırkçıların, diktatörlerin başının belası olduğu için yeri doldurulamamıştır.  Uğur Mumcu’nun da dediği gibi “Bir kalem susar, yerini bir başkası alır. Bu kalemler tükenmez. Ne kelepçeler, ne demir kapılar, ne iddianameler ve ne de beş yıldan yirmi yıla uzanan hapis cezaları, bu kalemleri korkutamadı, bundan sonra da korkutamaz.”
 
TOPRAĞINA, BAYRAĞINA TOZ KUNDURMAYAN GAFFAR OKKAN’I DA SAYGIYLA ANIYORUZ
Mumcu gibi işine aşık bir insan olan Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın da yine 24 Ocak’ta katledildiğini anımsatan Kayadan, “O polisine, vatandaşına, toprağına, bayrağına toz kondurmaz, dil uzattırmazdı. Babası ‘gel bizim malımız mülkümüz bize yeter, geç işin başına’ dediyse de O, şereflice, namusluca görevini sürdürmeyi tercih etti ve O da tıpkı Mumcu gibi hain tuzaklarda şehit oldu. Emniyet teşkilatının örnek, insancıl, cesur, çalışkan siması Gaffar Okkan’ı da ölümünün 16. Yılında saygı ve rahmetle anıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir de “Uğur Mumcu temsil ettiği değerler için kurban seçildi”ded.

UĞUR MUMCU, TEMSİL ETTİĞİ DEĞERLER İÇİN KURBAN SEÇİLDİ
Uğur Mumcu’nun, Türkiye’nin tam bağımsızlığına, insan haklarına ve demokrasiye inanmış, bu uğurda mücadele vermiş değerli bir kalem olduğunu anımsatan Esendemir şöyle konuştu;
“Basın meslek ilkeleri, bilgisi, örnek davranışları ve kişiliğiyle Cumhuriyet aydınları arasında saygın bir yer edinen gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu, 24 Ocak 1993’te kaybetmenin derin acısını yaşamaya
devam ediyoruz.  Bombalı saldırı sonucu Ankara’daki evinin önünce hunharca katledilen Cumhuriyet Gazetesi Yazarı, meslektaşımız Uğur Mumcu’yu ölümünün 24.yıldönümünde sevgi, saygı ve özlemle bir kez daha anıyoruz. Mesleki başarıları ile gençlere örnek olan, karanlığa karşı verdiği mücadeleyle bilinen Uğur Mumcu cinayetinin faillerinin aradan bunca zaman geçmesine rağmen bir türlü yakalanıp adalete teslim edilememesi nedeniyle hayal kırıklığımız ve üzüntümüz de sürüyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, bölünmez bütünlüğünü, halkımızın haber alma özgürlüğünü sonuna kadar savunan  Uğur Mumcu’nun katledilmesine neden olan sorumlu ya da sorumlular ile olayla ilgili bağlantısı bulunanların ortaya çıkarılması gereğini bir kez daha yineliyoruz.
Uğur Mumcu, temsil ettiği değerlere, aydınlığa ve Cumhuriyeti karşı olan karanlık odakların kurbanı oldu. Uğur Mumcu, temsil ettiği değerler için kurban seçildi.

BAŞKA AYDINLAR, MUMCU’LAR ÖLMESİN
Uğur Mumcu’nun anlayışını ve gazeteciliğini kendileri için tehdit olarak görenler çareyi onu katletmekte buldular. Ancak; Uğur Mumcu sevgisinin yüreklere kazındığını gözardı ettiler. Ölümünün  ardından sokaklara dökülen insanlar, bu menfur saldırıyı protesto gösterileriyle şiddetle kınayarak, Cumhuriyet kazanımlarına ve Uğur Mumcu’ya sahip çıkarak, duyarlılıklarını gözler önüne serdiler.  Ülkemizin; değerli bilim adamlarını ve aydınlarını faili meçhul cinayetlerle kaybetmeye tahammülü kalmadı. Başka aydınlar, Mumcu’lar ölmesin. Herkesi, her kesimi değerlerimize, aydınlarımıza, bilim
insanlarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Basın açıklamasına katılanlar Uğur Mumcu’nun heykelinin meydana yapılması talebini yenilerken, STK’lar yapılacak ilk Büyükşehir Belediye Meclisine katılarak bu talebi yetkililere ilatme kararı aldılar.