Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, 6 Ekim 1990 tarihinde evine gönderilen kitabın içerisine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren ADD kurucularından devrim şehidi Prof. Dr. Bahriye Üçok’un Kemalist devrimin yaratmak istediği aydın kadın modeli ve bir cumhuriyet kadını olduğunu söyledi. Üçok ve onun gibi değerleri her zamankinden daha fazla arayıp, özlediklerini dile getiren Kayadan, .”Her bir Atatürk genci, her bir cumhuriyet yurttaşı Bahriye Üçok olmaya daima hazırdır. Taşıdığımız mücadele bayrağı Bahriye Üçok gibi devrim şehitlerimizin idealleriyle yükselecektir” dedi.

“CUMHURİYET DEĞERLERİNE SALDIRILAR DORUK NOKTASINA ULAŞTI”
Kayadan, ADD Adana Şubesi’nde Prof. Dr. Bahriye Üçok’un ölüm yıldönümü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, Atatürk’ün sonsuzluğa uğurlanışının ardından başlayan devrim karşıtı süreçle birlikte Cumhuriyetin temel niteliklerine, Atatürk ilke ve devrimlerine, özellikle Türkiye’de kadın haklarının, medeni eşitliğin, bilimin temeli olan laikliğe yönelik her türlü saldırının giderek arttığını ve son yıllarda da doruk noktasına ulaştığını kaydetti.
Kayadan, “Ne var ki, içinden geçtiğimiz süreçte Türk milleti için kurtuluş yolunun Atatürk ve O’nun devrimleri olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır” dedi.

“ÜÇOK VE ONUN GİBİ DEĞERLERİ DAHA FAZLA ARIYORUZ”
Halkın dinsel inançlarını sömüren tarikat ve cemaatlerin giderek güçlendiği bir dönemde Türkiye’nin 15 Temmuz Amerikancı FETÖ darbesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Kayadan, eğitimin, toplumsal yaşamın çağdaşlıktan ve bilimsellikten hızla uzaklaştırılmaya çalışıldığı bir ortamda, Bahriye Üçok gibi cumhuriyet aydınlanmasını temsil eden değerleri her zamankinden daha fazla arayıp özlediklerini söyledi.

“KEMALİST DEVRİMİN YARATMAK İSTEDİĞİ AYDIN KADIN MODELİYDİ”
Kayadan, “Prof. Dr. Bahriye Üçok, Kemalist Devrim’in yaratmak istediği aydın kadın modeliydi, bir cumhuriyet kadınıydı. Şüphesiz ki O’nun ölüm emrini verenler,  pusuları kuranlar Türkiye’yi Sevr Antlaşması’ndan bu yana parçalayıp yok etmek isteyen emperyalizm ve onun yerli işbirlikçileridir” diye konuştu.


“AYDINLANMA DÜŞMANLARININ ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL LAİKLİK”
Aydınlanma düşmanlarının, önlerindeki en büyük engel olarak laikliği gördüğünün altını çizen Kayadan, “Fakat bilmelidirler ki Türk milleti ve Atatürk gençliği Bursa Nutkundan, Gençliğe Hitabeden aldığı görev ve Nutuk’tan çıkardığı dersler ile Kemalist Devrim’in rotası olan laikliği savunma ve koruma kararlılığını ne pahasına olursa olsun sürdürecektir. Ve onlar, iyi bilmeliler ki, tarihsel – toplumsal belleğimizin bir kenarında silinmeyecek biçimde yazılıdırlar. Emperyalizmin ve tetikçilerinin, gerici ve bölücü odakların karşısında tam bağımsız demokratik Türkiye mücadelemize devam ediyoruz. Bu mücadelede Bahriye Üçok gibi kararlı ve cesur olanlara ne mutlu! Ne mutlu ‘Türkiye laiktir laik kalacak’ diyebilenlere” şeklinde konuştu.

“CUMHURİYET DEVRİMİ KAZANACAK”
Aydınlanma düşmanlarına da seslenen Kayadan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çağdaş bir toplum ülküsüyle kurulmuş Laik ve Demokratik Türkiye Cumhuriyeti, her türlü engel ve sorunları aşarak, çağdaşlaşma yolundaki tarihsel yürüyüşünü sürdürecektir. Her bir Atatürk genci, her bir cumhuriyet yurttaşı Bahriye Üçok olmaya daima hazırdır. Taşıdığımız mücadele bayrağı Bahriye Üçok gibi devrim şehitlerimizin idealleriyle yükselecektir.  Aramızdan ayrılışının 26. Yılında devrim şehidimiz, Atatürkçü Düşünce Derneği kurucularından Prof. Dr. Bahriye Üçok’u saygıyla anıyoruz. Cumhuriyet devrimi kazanacak!”

Basın açıklamasına CHP Çukurova İlçe Başkanı Yüksel Erdoğan, Vatan Partisi Adana İl Yöneticisi Süleyman Çelik, ÇYDD Çukurova Şube Yöneticisi Ahmet Akmanlar,  Adana Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Bülent Dönertaş ve CHP Seyhan İlçe Kadın Kolları yöneticileri de katıldı.